Sunday 23 March 2014

Η USSR 2.0 και ο "Ιζνογκουντ" Πουτιν




Ο Alexander Morozov γράφει στο αρκετά δημοφιλές δοκίμιο του με τίτλο “Conservative Revolution: Making Sense Of Crimea”: Η λογική του Πούτιν (για την κατάκτηση της Κριμαίας) δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με αυτές τις θεωρίες συνεργασίες και οικονομικής αλληλέξάρτησης στις οποίες έχει επενδύσει τόσο η Ευρωπαική Ένωση. Βρίσκεται πλέον σε «επαναστατική» λογική, έτοιμος μαζί με τους συνεργάτες του να θυσιάσει την εισροή κεφάλαιου από την Δύση, να ρισκάρει το «πάγωμα» ρωσικών λογαριασμών και να βασιστεί στον «μύθο» - στον ηρωισμό, τις θυσίες και το μαρτύριο- για να αυξήσει την δημοτικότητα τπου. Δεν υπάρχει καμία λογική ερμηνεία σε όλο αυτό.  Όσοι εθίζονται στον μύθο δεν μπορούν να φανταστούν καμία άλλη πιθανότητα για όσα θα συμβούν στο μέλλον εκτός από την επιτυχία.: «Η Κριμαία είναι δική μας!»

Ο Morozov πιστεύει πως η επόμενη εντολή του Κρεμλίνου θα  είναι να μεταφέρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα σύνορα της Βαλτικής και να απαιτήσει την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από εκεί. Λέει: «Κανένας δεν τους αποθαρρύνει από το να επεκτείνουν την δράση τους, γιατί κάθε τους κίνηση προσδιορίζεται από λογικές επανάστασης, πολύ μακριά από τον πολιτικό ρεαλισμό. Αφού έχουν φτάσει ως την πόρτα τόσο εύκολα, γιατί να μην προσπαθήσουν να μπουν μέσα;»



Η βαθύτερη επιθυμία της κυβέρνησης Πούτιν  είναι η αναγέννηση της Ρωσικής αυτοκρατορίας, με την ανακατοχή των εδαφών που είχε 100 χρόνια πριν. Όλοι συμφωνούν πως η Κριμαία ήταν μόνο η αρχή, αλλά λίγοι μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια σε ένα κοινό ψηφοφόρων πως αυτό το όραμα θα γίνει πραγματικότητα. Τα ελεγχόμενα από το κράτος media προτείνουν δυο τρόπους. Ο ένας βασίζεται στους «πνευματικούς δεσμούς» ανάμεσα στους Ρώσους, ο άλλος είναι η επανάσταση ενάντια η στην «διεστραμμένη Ευρώπη.» Η προπαγάνδα έχει ως στόχο να αναδείξει το ρωσικό γένος ως ξεχωριστό, δοξάζοντας τον τόπο γέννησης των Ρώσων και την γλώσα που μιλούν, χωρίς όμως να απαντά ξεκάθαρα γιατί είναι ξεχωριστοί οι Ρώσσοι σε σύγκριση με άλλους λαούς. Αντί ξεκάθαρης απάντησης αναφέρεται η «μυστηριώδης ρωσική ψυχή» που είναι «κάτι ξεχωριστό, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει» και όποιος το αμφισβητεί, ανήκει στην…διεστραμμένη Ευρώπη. 

Σίγουρα η «ρωσική ψύχή» και όλες οι παραπάνω ιδέες μοιάζουν να έχουν βγει από τα βιβλία που κάποτε πουλούσε ο Αδ.Γιωργιάδης. Ιδεολόγοι όπως ο Sergey Kurginyan έχουν επιχειρήσει να εξηγήσουν με περισσότερη λεπτομέρεια το όραμα της ρωσικής κυριαρχίας, γνωστό και ως “USSR 2.0”. Έχει πει:  «Ο μόνος πιθανός τρόπος για να επιβιώσει το έθνος μας είναι ως αυτοκρατόρια, που θα ενώνει ίσους ανθρώπους. Οι Ρώσοι θα βρίσκονται στην κεντρική πολιτεία. Θα είναι ο πυρήνας στον οποίο οι υπόλοιποι άνθρωποι θα ζουν με ίσα δικαιώματα.» Κατά την γνώμη του η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μέρος της Ευρώπης, γιατί και η Ρωσία είναι Ευρώπη, αλλά μια διαφορετική, εναλλακτική Ευρώπη, με ρίζες από την Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία του Βυζαντίου, ενώ η σύγχρονη Ευρώπη προέρχεται από το δυτικό κόμματι της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.

Ο Kurginyan ορίζει την USSR 2.0 ως μια νέα μορφή Σοβιετικής Ένωσης που έχει διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Ένα λάθος είναι πως η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτως κρατών είναι αδύνατο να συμβεί χωρίς την «βοήθεια» ενός συστήματος χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Όσο υπάρχει το Internet κάτι τέτοιο δεν γίνεται να υπάρξει. Αλλά στην Ρωσία, παρά την ύπαρξη ανεξάρτητων συντακτών στο Internet, το 75 τοις εκατό του πληθυσμού προτιμά να ενημερώνεται από την προπαγάνδα των τηλεοπτικών ειδήσεων. 



Τι θέλει τελικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν; Το πρώτο βήμα έχει γινει ήδη: Η προέλαση του ρωσικού στρατού στην Κριμαία τρομάζει την Ευρώπη, βρίσκει θαυμαστές και φίλους στην Ουκρανία.  Στην Ρωσία, ο Πούτιν είναι άρχοντας του 75  της εκατο. Ένας Ιζνογκουντ που νοιώθει εγκλωβισμένος εντός των συνόρων της Ρωσίας και ονειρεύεται να γίνει χαλίφης στο δικό του Ρώσο-Ευρωπαικό χαλιφάτο.

(Mε στοιχεία από το The Daily Beast)



Share this article :

0 comments:

Post a Comment