Monday 10 March 2014

Εισαι single; Καλυτερα!



Για ερωτευμένους και μη, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου μοιάζει αρκετά με τα Χρστούγεννα: Κανείς δεν έχει την απαραίτητη «γιορτινή» διάθεση και όμως κάπως πρέπει να το γιορτάσουν.  Τα parties με θέμα Valentines και Anti- Valentines δημιουργούν και τα ανάλογα στρατόπεδα ανάμεσα σε singles και ζευγάρια, κυνικούς και ρομαντικούς. Αν δεν θέλεις να ανήκεις σε κανένα στρατόπεδο και προτιμάς να φλερτάρεις και να βγαίνεις ραντεβού ασταμάτητα ή απλά να περνάς καλά με τον εαυτό σου,  μια σειρά από πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκαν εδώ, δείχνουν πως  καλά κάνεις!


Kαλή καρδιά
Σε μελέτη που δημοσίευσε η επιστημονικη εφημερίδα Journal Of Marriage And Family το 2006, αποδείχθηκε πως οι άντρες που δεν έχουν παντρευτεί έχουν πιο «δυνατή» και υγιή καρδιά. Η έρευνα ακολούθησε περισσότερους από 9000 μεσήλικες άνδρες για οκτώ χρόνια. Η διαφορά ανάμεσα στους singles και τους παντρεμένους δεν ήταν μεγάλη, αλλά η κατάσταση της καρδιάς  των αντρών που ήταν «χήροι», «ξαναπαντρεμένοι» ή «χωρισμένοι» ήταν αρκετά χειρότερη από των αντίστοιχων singles.



Καλύτερο σώμα!
Διαζύγιο από την γυμναστική; Σε έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 13.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-64 βρέθηκε πως οι ελεύθεροι άντρες και γυναίκες γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον μια φορά περισσότερο σε σχέση με τους παντρεμένους. Αντίστοιχη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία,  ανέλυσε την σωματική άσκηση χιλιάδων γυναικών μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Μετά το τέλος της τετραετίας, η φυσική κατάσταση των γυναικών που είχαν παντρευτεί μπορούσε να περιγραφεί μόνο ως «αδρανείς».

Ποτέ μόνος…
Η μελέτης της ψυχολόγου DePaulo αποδεικνύει κάτι που μάλλον το ξέρεις καλά, από την εποχή που χώρισες:  Τα μη παντρεμένα ζευγάρια και οι ελεύθεροι διατηρούν τις κοινωνικές τους επαφές μέσα στο πέρασμα των χρόνων και είναι πιο εύκολο να κάνουν νέες φιλίες.  Αντίθετα τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν την τάση να «χάνονται» από τις παρέες τους και να περιορίζουν τον κύκλο γνωριμιών τους. Μπορείς να τα φτιάξεις με την κολλητή σου. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Nick και η Jess του “New Girl


Ποτέ συμβιβασμένος
Μένοντας χωρίς σχέση, μαθαίνεις να εκτιμάς καλύτερα την μοναξιά σου και αναγνωρίζεις καλύτερα τι θέλεις μέσα σε μια σχέση.  Έρευνες έχουν δείξει πως μας τρομάζει λιγότερο το να μεγαλώνουμε μόνοι απ΄ ότι το να καταλήξουμε σε έναν γάμο ή μια συμβίωση που δεν μας προσφέρει τίποτα.  Μπορείς ακόμα να είσαι ο cool θείος…
Music sounds better with(out) you
Δυο ερευνητές – ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έγραψαν πως «η μοναξιά,  σε αντίθεση με την απομόνωση, είναι μια κατάσταση που πρέπει να επιδιώκεται και όχι να αποφεύγεται.». Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που συνδέεται αρμονικά με την δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, την οικειότητα και την ελευθερία.  Αν είσαι single και ειδικά αν ζεις μόνος σου, μπορείς να απολαύσεις ακόμα περισσότερα αυτά τα οφέλη της μοναξιάς.  

Θα κλείσω αυτό το άρθρο δανειζόμενος μια εικόνα από την τηλεοπτική σειρά “House Of Lies”.  Ο Doug, είναι πολύ αγχωμένος,   έχει τσεκάρει μια κοπέλα στο μπαρ και δεν ξέρει πώς να την πλησιάσει. Ντρέπεται και κοκκινίζει.  Ο Clyde τον ρωτάει με νόημα: “What would Clooney do?”





Share this article :

0 comments:

Post a Comment