Monday 31 March 2014

Κλιματική Αλλαγή: Όλο και πιο κοντά σε ένα τρομακτικό σενάριο...




Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ένα νέο πόρισμα με όλες τις νέες εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής. Εν ολίγοις…την βάψαμε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ζημία από την κλιματική αλλαγή είναι «ιδιαίτερα σοβαρή,  εξαπλώνεται διαρκώς και παραμένει μη αναστρέψιμη.» 

Κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα  οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται πως «θα επιβραδύνουν διαρκώς την οικονομική ανάπτυξη και θα κάνουν αρκετά πιο δύσκολη την μειώση της παγκόσμιας φτώχειας,  διαβρώνοντας σταδιακά τους κανόνες υγιεινής διατροφής  ενώ παράλληλα  θα επεκτείνονται αλλά  θα δημιουργούνται και νέες εστιές φτώχειας σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και μέσα σε αστικά κέντρα.»  τονίζει η αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC). 



Η αναφορά αυτή βασίζεται σε περισσότερες από 1200 μελέτες με επίκεντρο το πώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδρούν στην ικανότητα των αγροτών των πτωχότερων χωρών να καλλιεργήσουν διατροφικά αγαθά, ειδικότερα σε περιοχές με θερμότερο κλίμα ή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που βρίσκονται κοντά σε θαλάσσιες ακτές.

«Όταν η προσφορά υποχωρεί έναντι της ζήτησης, κάποιοι δεν θα έχουν φαγητό» δηλώνει ο ο Μάικλ Οπενχαιμερ, ερευνητής της κλιματικής αλλαγής του πανεπιστημίου του Πρίνστον που συνέγραψε το πόρισμα του ΟΗΕ στους New York Times: “Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό, δημιουργείται λιμός. Ναι, ανησυχώ.»

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη φανερές στους ωκεανούς, όπου οι στάθμες του νερού ανεβαίνουν διαρκώς και  οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αναγκάζοντας την υποθαλάσσια ζωή είτε σε μετανάστευση σε πιο «δροσερά» κλίματα, είτε σε εξαφάνιση.  Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, το νερό μπορεί να γίνει αιτία πολέμων: « Η αναφορά (ΟΗΕ) επίσης τονίζει την πιθανότητα βίαιων πολεμικών συγκρόυσεων για την γή, το νερό ή άλλoυς πόρους. […] Οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτό δεν είναι πρόβλημα του μακρινού μέλλοντος, αλλά συμβαίνει τώρα. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει την ύπαρξη ξηρασίας σε περιοχές της Μεσογείου και μερικοί επιστήμονές πιστεύουν πως οι ξηρασίες έχουν συνεισφέρει στην πολιτική αποσταθεροποίηση  της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 

Υπάρχει όμως (μικρή) ελπίδα. Οι κυβερνήσεις, οι ιδιωτικές φίρμες, οι κοινωνίες του πλανήτη δείχνουν να  μελετούν τις κλιματικές αλλαγές και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις.  Ο Κρις Φήλντ, ένας από τους 745 ερευνητές,  τονίζει πως «υπάρχει ένα σημείο εκκίνησης για πιο φιλόδοξες προσαρμογές που θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές καθώς το κλίμα και ο πλανήτης αλλάζουν διαρκώς.»

Ένα παράδειγμα προσαρμογής, περιγράφεται στους New York Times

«…πρόσφατα στην πόλη της Νέας Υόρκης, η επιτροπή δημοσίων έργων έδωσε το πράσινο φώς στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Consolidated Edison για την επένδυση 1 δις. δολαρίων σε έργο για την αναβάθμιση των ηλεκτροδοτικών συστημάτων με σκοπό να γίνουν πιο ανθεκτικά σε πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα…»

Βέβαια σύμφωνα με τον Φήλντ, δεν αρκεί να γίνουν τέτοιες ενέργειες για να αντιστραφούν τα αποτελέσματα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Εάν δεν μειωθούν άμεσα οι επικίνδυνοι χημικοί ρύποι από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη όπως η Αμερική, η Ρωσία κα η Κίνα, τότε τα αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου, τότε οι εικόνες από την ταινια “The Day After Tomorrow” δεν θα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. 





Share this article :

0 comments:

Post a Comment