Monday 10 March 2014

Βιβλια σαν Τηλεοπτικες Σειρες



Το binge-watching είναι μια έννοια που την μάθαμε μέσα από την τηλεόραση.  Το σκηνικό είναι γνωστό: Εσύ ο καναπές σου και μια τηλεόραση , σκέφτεσαι «να δω άλλο ένα επεισόδιο» και με αυτή την σκέψη έχεις ολοκληρώσει τον πέμπτο κύκλο του Breaking Bad μέσα σε ένα βράδυ. Θα έκανες το ίδιο και με τα βιβλία σου;  Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού The Wire, οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι της Αμερικής μελετούν σοβαρά την δημιουργία ενός “Netflix για το βιβλίο», που θα δίνει στον αναγνώστη όλα τα βιβλία που αναζητά, μαζί  και αμέσως. 



Το μεγάλο ερώτημα των εκδοτικών οίκων είναι: «γιατί να περιμένεις δέκα χρόνια για να διαβάσεις όλα τα βιβλία της σειράς Harry Potter αν μπορείς να τα «καταβροχθίσεις» όλα μια και έξω; Ο μηχανισμός για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.  Όμως η ίδια η ιδέα αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, με παραδείγματα όπως η κυκλοφορία των τριων βιβλίων του “50 Αποχρώσεις του Γκρι”, της E.L James σε διάστημα λίγων μηνών. Σύμφωνα με το The Wire, η ιδέα του binge-reading θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο εαν  οι συγγραφείς εμπορικών σειρών βιβλίων όπως το “Divergent” και το “Hunger Games” αποφασίσουν να«τρέξουν» λίγο παραπάνω στο καθημερινό τους γράψιμο για να προλάβουν να γεμίσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων και  να δημιουργήσουν νέους εθισμένους  στην γραφή τους.  Στόχος της βιομηχανίας του βιβλίου είναι οι νέες κυκλοφορίες να ακολουθούν τους ρυθμούς των νέων τηλεοπτικών παραγωγών όπως το “House Of Cards”: Κάθε χρόνο κι από ένα. Οι fans λογαριάζονται πλέον ως addicts που απαιτούν το λογοτεχνικό τους «φιξάκι» γρήγορα.  Μπορούν όμως οι συγγραφείς να τρέξουν σε αυτό τον τρελό ρυθμό;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να την δώσει ο George R.R. Martin, ο γνωστός για τους αργούς ρυθμούς δουλειάς του συγγραφέας των βιβλίων Game Of Thrones. Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Game Of Thrones:A Song Of Ice And Fire” με τιτλο “Α Game Of Thrones” κυκλοφόρησε  το 1996, το δεύτερο με τίτλο “A Clash Of Kings” ήρθε το 1998, ενώ το τρίτο , το A Feast Of Crows” ήταν πραγματικό μαρτύριο για τους fans του, καθώς έφτασε στα βιβλιοπωλεία το 2005. Ο ίδιος το έχει παραδεχτεί πως η τηλεοπτική επιτυχία του Game Of Thrones του έχει προκαλέσει πρόσθετη πίεση: «Πρέπει να γράφω πιο γρήγορα» είχε δηλώσει σε μια βραδιά ανάγνωσης των βιβλίων του, «γιατί η τηλεοπτική παραγωγή κινείται σαν υπερταχεία σε σύγκριση με την δουλειά μου».  Όμως οι εκατοντάδες χιλιάδες φανατικοί αναγνώστες του συγγραφέα που συμμετέχουν ενεργά και στα δεκάδες fansites, έχουν μάθει να περιμένουν υπομονετικά κάθε νέα κυκλοφορία του MartinTo 2011, η ανυπομονησία των fans μεταφράστηκε σε ρεκόρ πωλήσεων του “Dance Of Dragons”, του πέμπτου βιβλίου της σειράς . Την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, 298.000 αντίτυπα είχαν κάνει «φτερά»!


 Ανάλογη έλλειψη βιασύνης φαίνεται πως διαθέτει και ο αγαπημένος βρετανός επιθεωρητής με το κυνικό χιούμορ, Sherlock Holmes. Η νέα του τηλεοπτική προσαρμογή, με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch  μετράει τρείς κύκλους με μόλις εννέα επεισόδια σε διάστημα εννέα ετών. Ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη σεζόν, ο “SherlockCumberbatch είχε πάρει «ρεπό» δυό ετών, παίζοντας σε χολυγουντιανά blockbusters όπως το “Star Trek” . Tελικά, τον Ιανουάριο του 2014, ο Sherlock επανήλθε με νέες περιπέτειες και τηλεθέαση ρεκόρ! Το επεισόδιο “Empty Hearse” που αποκάλυπτε πως στο φινάλε του δεύτερου κύκλου ο Sherlock είχε σκηνοθετήσει τον θάνατο του, παρακολούθησαν συνολικά 4,4 εκατομμύρια τηλθεατές στο αμερικάνικο κανάλι PBS,  παρουσιάζοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με την τηλεθέαση της πρεμιέρας της δεύτερης σεζόν.

Αρκεί μια οθόνη και  ένα wifi για να  αναζητήσουμε όλη την μουσική, την λογοτεχνία, τις ταινίες και τις σειρές που υπάρχουν εκεί έξω και να τα καταβροχθίσουμε μέσα σε λίγες ώρες.  Τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα, γιατί  γίνεται, γιατί είμαστε addicts της pop κουλτούρας. Και φταίει o Sherlock γι` αυτό.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment