Wednesday 2 July 2014

Californication finale: 5 σημεία για το πόσο μπαγιάτεψε η αντρική κωμωδία




Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, προβλήθηκε επιτέλους το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Californication.   «Επιτέλους!» ήταν η πρώτη αντίδραση για τους λίγους, κυρίως συντάκτες σε sites TV/cinema θεματολογίας,  που ήξεραν πως  η σειρά του Showtime προβαλλόταν ακόμα, για έβδομη συνεχή χρονιά. Γιατί ο κύκλος των περιπετειών του συγγραφέα Χάνκ Μουντι είχε σταματήσει να ενδιαφέρει πολλούς εδώ και αρκετό καιρό. ” . Οι «κωμωδίες για άντρες», οι σειρές δηλαδή που έχουν για πρωταγωνιστές άντρες  που κυνηγούν γυναίκες  χρήμα και φήμη, είναι πλέον ότι πιο μπαγιάτικο έχει να μας προσφέρει η αμερικάνικη τηλεόραση. Το αποδεικνύει το ίδιο το Californication μέσα από 5 σημεία.



Οι γυναίκες: Ήταν συνήθως ή «επικίνδυνα αρπακτικά» ή…γραφικές.  Η Νάτασα Μακήλοουν, (Καρεν) και η Πάμελα Αντλον (Μάρσι), οι δυο βασικές πρωταγωνίστριες της σειράς υποδύθηκαν δυο ανθρώπινα καρτούν με σταθερά τις ίδιες εκφράσεις, τις ίδιες νευρώσεις, το ίδιο πρόσωπο. Η Κάρεν  ήταν η σούπερ σεμνή και σοβαρή μαμά  που κάπνιζε μπάφους και γινόταν λιώμα μπροστά στην κόρη της με πρόφαση ένα «οικογενειακό τραπέζι» ενώ ο Χάνκ Μούντι μπορούσε να περάσει από το σπίτι κυριολεκτικά όποτε ήθελε, για μια ξεπέτα. Η Μάρσι, με φωνή Ντόναλτ Ντάκ σε μόνιμη λαρυγγίτιδα  έγινε ναρκομανής, έκανε σεξ με τους πιο αναξιοπαθούντες χαρακτήρες της σειράς για να ξαναγυρίσει στον Ρανκλ, τον μάνατζερ του Χανκ και άντρα της που την είχε κερατώσει ασύστολα. (όλα τα παραπάνω με την ίδια ευκολία ).



Οι άντρες: Και ορισμένοι από τους  ανδρικούς χαρακτήρες της σειράς δεν είναι τόσο κολακευτικοί. Ο Έβαν Χάντλερ υποδύθηκε τον Ρανκλ, τον άνθρωπο που έφερε τον Χάνκ Μόυντι στο Χόλυγουντ. Ο Ράνκλ ήταν κοντός, φαλακρός. με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και με πολύ σοβαρές σεξουαλικές διαστροφές. Όταν ενδιαφερόταν μια γυναίκα για τον Ράνκλ συνήθως  είχε σκοπό ή να του πάρει την δουλειά ή να πλησιάσει τον Χάνκ. Οι υπόλοιποι άντρες στο σύμπαν της σειράς συνήθως έπεφταν και εκείνοι θύματα γυναίκας που τους πλησίαζε για να κερδίσει κάτι περισσότερο και κάποια στιγμή τους παρατούσε σύξυλους. Ναι, και ο RZA αλλά και ο βετεράνος των (καλών) τηλεοπτικών ρόλων Stephen Tobolowsky έπαιξαν τέτοιους χαρακτήρες,





Η καρδιά:  Αυτό που αφηγηματικά ξεκίνησε ως η μάχη ενός άντρα για να κερδίσει την γυναίκα-αδελφή ψυχή του, μέσα από μια bohemian οδύσσεια στο σύγχρονο Hollywood, κατέληξε απλώς  ένα διαρκές επαναλαμβανόμενο fuck parade για τον Χάνκ Μούντι. Οι μελαγχολικές σεκάνς όπως αυτή του “Nothing Man” εξελίχθηκαν σε πλοκές τύπου «Τι έγινε Κωστάκη σ` αρέσει η χωριάτισσα» με γκεστ περάσματα  από ροκ σταρ (Μανσον, Σεμπάστιαν Μπαχ) χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αλλά και τον Ρομπ Λόου να κλέβει τις εντυπώσεις υποδυόμενος κωμικοτραγικά κάτι σαν method actor/σωσία του Μπράντ Πιτ.



Το  σεξ:  Όταν το Californication αποφάσισε να γίνει πιο «edgy» και να παίξει με τα όρια του «θα ξαναγυρίσει ή όχι» για τον Χανκ και την Κάρεν, όλα έδειχναν σούπερ cool. Στην τρίτη σεζόν,  O Χανκ έγινε καθηγητής σε πανεπιστήμιο (!!), η Eva Amurri ήταν η αγαπημένη του μαθήτρια (που αποδείχτηκε πως ήταν στριπερ) και στην πορεία έκανε γλυκά ματάκια σε δυο ακόμα γυναίκες από το πανεπιστήμιο και πέρασε ακόμα καλύτερα. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη σεζόν, όπου ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της Mia, Xανκ  κάνει αχαλίνωτο σεξ με την δικηγόρο που υποδύεται (εντυπωσιακά) η Κάρλα Κουτζίνο. Το «μήνυμα» 3ης/4ης σεζόν ήταν απλό: Ο Χάνκ μπορεί να πηδάει όποια θέλει και όποτε θέλει, γιατί είναι ωραίος, πετυχημένος και «κακό παιδί». Η Κάρεν θα περιμένει, γιατί «είναι γραφτό». Αυτό ήταν και το ρεζουμε της σειράς, ως το επεισόδιο της 30 Ιουνίου.





Τελικά: Το Californication όπως και το Entourage που θα τελειώσει και εκείνο οριστικά του χρόνου (ως ταινία) ξεκίνησε ως μια σάτιρα του αυτοκαταστροφικού Ηolllywood lifestyle και της γενιάς του grunge που νομίζει πως είναι ακόμα μέσα στα πράγματα. Και κατέληξε ένα παρατεταμένο υγρό όνειρο. Αυτός ο Nothingman δεν βρήκε τον δρόμο του ποτέ.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment