Tuesday 8 July 2014

Βρετανία:Ο Πήρς Μόργκαν και 4 αξέχαστες πολιτικές προσβολές




Ο τηλεπαρουσιαστής Πήρς Μόργκαν διαθέτει κάτι σπάνιο για την σύγχρονη τηλεόραση: μια  αβασάνιστη ειλικρίνεια και ένα χιούμορ που σπάει κόκκαλα όταν επιτίθεται σε πολιτικές προσωπικότητες.  Την περασμένη Παρασκευή είχε μια ακόμα χρυσή ευκαιρία να «χτυπήσει» με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών σε κινητά τηλέφωνα από στελέχη της εφημερίδας του Ρουπερτ Μέρντοχ  "News Of The World" και την  εμπλοκή του  Άντι Κούλσον, προσωπικού συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας, Ντείβιντ Κάμερον. Το δικαστήριο (δες και εδώ) έκρινε αθώους το  ζευγάρι Τσάρλι-Ρεμπέκα Μπρούκς (φίλοι του Μόργκαν) όχι  όμως τον Κούλσον, που καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση.  Ακολούθησε μια κάπως αδέξια  τηλεοπτική  «συγνώμη» του Ντείβιντ Κάμερον προς το βρετανικό κοινό, για την επιλογή του να προσλάβει τον Κούλσον. Ο Κάμερον  «έδωσε» στην πρώτη δύσκολη στιγμή τον συνεργάτη του και αυτό δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.


"Ο Κάμερον πέταξε τον Άντι στα σκυλιά, δευτερόλεπτα αφού είχε ανακοινωθεί η ενοχή του για τις υποκλοπές κινητών τηλεφώνων..."


"...δεν περίμενε ούτε να ακούσει τις υπόλοιπες ετυμηγορίες,  παρά απείλησε ολόκληρη την  νομική διαδικασία και  είναι πιθανόν να προκατάβαλλε αρνητικά το αποτέλεσμα αυτής...."
"...και δεν είχε να ψελλίσει ούτε μια λέξη συμπαράστασης  στην πιο σκοτεινή στιγμή του συνεργάτη του, αντίθετα, επέλεξε να ρίξει πετρέλαιο στις φλόγες  του πυρπολισμού του Άντι...."
"...Αυτή δεν είναι η συμπεριφορά  φίλου, θυμίζει περισσότερο έναν εγωιστή, καριερίστα της πολιτικής, μια άψυχη νυφίτσα..."

Στην συνέχεια ο Μόργκαν θύμισε στο κοινό τις δηλώσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός της Αγγλίας για τον Άντι Κούλσον, όπου θαύμαζε την «αδιαίρετη, αναπόσπαστη αφοσίωση του», όταν έλεγε σε όλους «πόσο τον θαυμάζει και πως λέει σε όλους πόσο πολύ τον εκτιμά.»

Αυτή είναι μια τυπική επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο, με γνήσια βρετανική «μαύρη» ειλικρίνεια και σατιρική διάθεση. Όμως η επίθεση του Πήρς στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, μπροστά σε αυτά που έχουν ειπωθεί μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, μοιάζει τουλάχιστον "παιδική". Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο ευφάνταστες,σαρδόνιες πολιτικές προσβολές που έχουν ακουστεί εκεί:

1. Όταν ο Βίνς Κέιμπλ είπε για τον τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας  Γκόρντον Μπράουν «από Στάλιν έγινε Μr Bean».... Τώρα που το λές...του φέρνει λιγάκι






2. «Σαν να μου επιτίθεται ένα νεκρό πρόβατο» είχε πει ο βουλευτής Ντένις Χήλι για τον τότε (1990) υπουργό Οικονομικών Τζόφρι Χόου (βλ.κάτω) και τις κοινοβουλευτικές ξιφασκίες τους του. Πόσο θα ήθελε  ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ να έχει σκεφτεί πρώτος αυτή την ατάκα για τον Σέρλοκ του.



3. Όταν ο  βουλευτής των Εργατικών Μαίκλ Φούτ περίγραφε τον υπουργό της κυβέρνησης Θάτσερ Νόρμαν Τήμπιτ ως  ένα «κουνάβι που τριγυρνάει από σπίτι σε σπίτι»  εκτόξευε το παιχνίδι της πολιτικής προσβολής σε νέα Σεξπηριανά επίπεδα. Το κουνάβι που δεν έχει μάθει να ζει σε ένα σπίτι, είναι σύμφωνα με τον Φούτ, ο πολιτικός που λαϊκίζει, που ξέρει πώς να σου γίνει αρεστός, αλλά δεν θα τον έβαζες ποτέ στο σπίτι σου.




4. Ο βουλευτής των Εργατικών Τόνι Μπάνκς  ήταν ένας από τους πιο επιθετικούς  πολιτικούς αντιπάλους  των Τόρις, την εποχή που η Μάργκαρετ  Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός. Αν και δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ στην εξουσία θα μείνει στην ιστορία για την στιγμή που κατηγόρησε την Θάτσερ πως έχει την ευαισθησία «ενός  σεξουαλικά στερημένου βοά σφιγκτήρα» . Ο βουλευτής Τέρι Ντίκς, είχε απαντήσει αντί για την Θάτσερ: «Ο αξιότιμος  βουλευτής, είναι η εν ζωή απόδειξη πως στο κοινοβούλιο μπορεί να εκλεγεί ακόμα και μια γουρουνίσια κύστη πάνω σε καρφί.»  Τέτοιο λεκτικό dissing ούτε οι ραπερ...




Υπόσχομαιι να εντοπίσω και άλλες τέτοιες όμορφες στιγμές πολιτικής αιματοχυσίας, λίγο ακόμα  House Of Cards όπως συμβαίνει στ`αλήθεια, είτε με δράστες πολιτικούς είτε με δημοσιογράφους. Για να παίρνουν ιδέες και τα μέλη του δικού μας κοινοβουλίου και να επιστρέψουμε στην παρακολούθηση του καναλιού της Βουλής (σε εσάς το λέω,fans, είμαστε πολλοί και το ξέρετε..)


Share this article :

0 comments:

Post a Comment