Thursday 20 August 2015

Τι κοινό έχει ο Λαφαζάνης με τον Walter White;






Φανταστείτε έναν υπερήρωα, πχ, τον Μπάτμαν, να καλείται να σώσει την πόλη του από έναν παρανοϊκό εγκληματία, που έχει σκοπό να φέρει την Αποκάλυψη και το Οριστικό Τέλος. Ο Μπάτμαν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον (Ας τον πούμε) Τζόκερ και αντί να βγάλει κάποιο super badass όπλο και να αρχίσει να καταδιώκει τον Τζόκερ, μέχρι το σημείο που εκείνος θα πει «έλεος, λυπήσου με, παραδίνομαι» το μόνο που κάνει είναι να στέκεται στα πόδια του και να του φωνάζει από μακριά: «Είσαι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
«Μα κάνε κάτι, σώσε μας» λέει μια φωνή (συνήθως μικρού παιδιού»
«Μα κάνω, του είπα «είσαι ένας ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
Μα κάνε κάτι! Σε παρακαλούμε!
«Περίμενε, μισό λεπτό, θα προσπαθήσω ξανά (φωνάζει): Είσαι ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ»
(Ο Τζόκερ τον κοιτάει με ύφος απορημένο, έρχεται προς το μέρος του , τον αγκαλιάζει στοργικά)



Κάτι τέτοιο μου  θυμίζουν οι πρώτες δηλώσεις σχετικά με το σχηματιζόμενο κόμμα Λαφαζάνη. Ο ίδιος ο επικεφαλής αυτού του νεοφυούς πολιτικού σχηματισμού, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει περιγράψει τις θέσεις του κόμματος του σε ραδιοφωνικές δηλώσεις, όπως αυτές καταγράφηκαν από την καθημερινή. Μεταξύ άλλων λέει:  «η καταφυγή, εφόσον χρειαστεί στο εθνικό νόμισμα, μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας... πράγματα που συνιστούν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας.» 



Από τις παραπάνω δηλώσεις είναι ξεκάθαρο πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ετοιμάζεται να γίνει ο νέος σούπερ ήρωας στην πολιτική ζωή της χώρας, δανειζόμενος εκφράσεις όπως «διακοπή αποπληρωμής» και «διαγραφή χρέους» που ηχούν σαν μουσική στ` αυτιά του αντιμνημονιακού κοινού, αν και στην πραγματικότητα όλα όσα υπόσχεται είναι (πώς να το πω ευγενικά και σε μια διεθνώς γνωστή γλώσσα... α! το βρήκα!) "Oregano Pumpkins" (Κολοκύθια με την Ρίγανη). Επιτρέψτε μου να αιτιολογήσω τον χαρακτηρισμώ μου παρακάτω:



Η πρόσφατη ιστορία του καλοκαιρινού μπρα ντε φέρ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, με την μη πληρωμή δόσης της χώρας μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έφερε την χρεωκοπία και την οικονομική απομόνωση, που έφερε την χώρα στο παρά ένα της διακοπής χρηματοδότησης από τον ELA και το οριστικό οικονομικό «στέγνωμα», απέδειξε πως δεν μπορούν να υπάρξουν «μαγικές» , αυτόματες λύσεις, από αυτόκλητους μάγους σωτήρες, όπως εκείνος ο wannabe χάκερ των ΑΦΜ με τα ψυχεδελικά πουκάμισα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ένας «νταής» της παγκόσμιας οικονομίας και η μη πληρωμή των οφειλών του μπορεί να οδηγήσει μια χώρα σε ολοκληρωτικό οικονομικό αποκλεισμό, πάγωμα των εισαγωγών και ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα  και  σε λύσεις παράτολμες και επικίνδυνες  όπως η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σε bitcoin, ή και στην εθνική παραγωγή crystal meth (Walter White μ`ακούς;)



Στο νέο αυτό κόμμα των σούπερ ηρώων της δραχμής, μαζί με την Αριστερή Πλατφόρμα, φημολογείται πως θα συμπορευτεί ο Αλέκος Αλαβάνος, στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ίσως η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θαυμάζει την Αργεντινή και θέλει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της (δυο χρεωκοπίες μέσα σε 14 χρόνια, πληθωρισμός που αγγίζει το 30/40%), μια γυναίκα που εκδικείται τον σεξισμό του κοινοβουλίου, πουλώντας πολιτικό νταηλίκι και παραβιάζοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα του ρόλου της και στελέχη ενός κόμματος με τίτλο που θυμίζει ταινία του Τζέιμς Πάρις, θέλουν να γίνουν οι νέοι σωτήρες μας από το μνημόνιο.  Αυτοί οι άοπλοι σούπερ ήρωες της πολιτικής,  σε κάθε στιγμή της πορείας τους έχουν αποδείξει πως δεν έχουν τίποτα νέο και αξιόπιστο να προτείνουν, απέναντι στο μνημόνιο, εκτός από το να ασκούν κριτική.



Ίσως βέβαια να έχουν δίκιο. Ίσως  τελικά το μόνο διαθέσιμο εθνικό όπλο απέναντι στο μνημόνιο να είναι η φωνή ενός σούπερ ήρωα, που μπροστά σε κάθε  νέα, επώδυνα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση, φωνάζει: «Είσαι ένας ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.» Aν γινόταν σειρά, δεν θα το έβλεπα...



Share this article :

0 comments:

Post a Comment