Monday 28 April 2014

Νet Neutrality: O αγώνας για να μην...καταργηθεί το Internet




Το ζήτημα του net neutrality, της πρόσβασης στο Internet με ίσους και κοινούς όρους για όλους τους χρήστες παγκοσμίως, έγινε το ιδανικό «γεύμα» της συγχώνευσης μεταξύ του μεγαθήριου των τηλεπικοινωνιών Comcast και του παρόχου καλωδιακής TV Time Warner Cable. Το νέο μεγαθήριο της ψηφιακής επικοινωνιάς όπως και ο επίσης κολοσσίαιος ανταγωνιστής  Verizon,  σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών μπορούν  να  παρέχουν έξτρα «γρήγορο» internet στις startup εταιρίες, χρεώνοντας όσο εκείνες θέλουν.  Ήδη η Netflix έχει δώσει τα χέρια με την Comcast για να κάνει το streaming της να τρέχει με ταχύτητες που θα θυμίζουν τις αντίστοιχες ταχύτητες που τρέχει το γνωστό "θηρίο" της Disney, ο Τάζ ο Τρομερός. 



Όπως συμβαίνει με κάθε τάση στον χώρο της ψηφιακής επικοινωνίας και των media, είναι αρκετά πιθανό οι μονοπωλιακές πρακτικές της Comcast και της Verizon να  βρουν μιμητές ή και επίδοξους συνεργάτες στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.  Μέχρι στιγμής όμως, η Ευρώπη έχει πει ένα ηχηρό «όχι» ψηφίζοντας αυστηρούς νόμους για το net neutrality.  Συγκεκριμένα, το ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα για την διασφάλιση της ισότιμη πρόσβασης από όλους τους χρήστες –υπηκόους χωρών της Ευρωπαικής ένωσης σε κάθε υπηρεσία που παρέχεται μέσω Internet, όπως streaming video/music, cloud computing, αλλά και περικοπές στην χρήση υπηρεσιών roaming για τις mobile επικοινωνίες.

Όμως η μάχη για την αποφυγή ενός Internet που θα μας χρεώνει εξτρα για την πρόσβαση σε διαφορετικά είδη content/υπηρεσιών, δεν έχει τελειώσει. Μετά από τις εκλογές του Μαίου, το προεδρείο της Ευρωπαικής Ένωσης  μαζί με την Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνουν το σύνολο των νόμων για την πλήρη εφαρμογή τους.  Τα νέα βέβαια, ήδη έχουν φτάσει στα ultra high-tech αυτιά του Luigi Gambardella, διευθυντή του ETNO, του οργανισμού που εκπροσωπεί τις ευρωπαικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που έκανε λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη για τον  ανταγωνισμό της ψηφιακής οικονομίας. Σε μια μάχη,  για να αντιμετωπίσεις έναν γίγαντα πρέπεί να παίξεις με τα ίδια όπλα, σύμφωνα με τον Gambardella. 

Οι επόμενοι μήνες του νεοεκλεχθέντος σώματος του Ευρωκοινοβουλίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πιθανή τροποποίηση/απόρριψη της νομοθεσίας, πιθανόν μπορεί να φέρει παροχές όπως το νέο "υπερηχητικό" digital streaming της Netflix σε περισσότερες ευρωπαικές χώρες. Ταυτόχρονα, ο  κίνδυνος για την δημιουργία  ενός Internet δυο ταχυτήτων θα είναι ορατός. Μπορεί η Ευρώπη να προτάξει το ανάστημα της στα μεγαθήρια των τηλεπικοινωνιών, υπενθυμίζοντας τους πως το Internet συνολικά, είναι μια ωφέλεια κοινή για όλους;  Ναι, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει Μπάγκς Μπάνυ και να δαμάσει το "θηρίο" Tαζ..






Share this article :

0 comments:

Post a Comment