Wednesday 23 April 2014

Aereo: Πως μπορεί να καταργήσει (εντελώς) την τηλεόραση




Στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη μια δικαστική μάχη που το αποτέλεσμα της μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση σήμερα. Στην ακρόαση της χθεσινής μέρας, νομικοί εκπρόσωποι παρέθεσαν επιχείρηματα σχετικά με την υπηρεσία Aereo και ειδικότερα για το κατά πόσο παραβαίνει νόμους πνευματικών δικαιωμάτων

Η Aereo είναι μια startup εταιρεία που παρέχει στους συνδρομητές της την δυνατότητα να κατεβάζουν τηλεοπτικά προγράμματα μέσα από μια ειδική κεραία για να τα παρακολουθήσουν μέσω Internet στους υπολογιστές τους, πληρώνοντας 8 δολάρια ως συνδρομή. 




Η διαφορά μεταξύ "δημόσιας" και "ιδιωτικής" μετάδοση ενός πρόγραμματος. Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια ABC, CBS, FOX, NBC, CNN  (που φημολογείται πως έχουν την υποστήριξη του Κονγκρέσου αλλά και την ιδιαίτερα δημοφιλούς στο τηλεοπτικό κοινό, Λίγκας του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου) προβάλλουν τηλεοπτικά προγράμματα αποδίδωντας στους δημιουργόυς τους τα αντίστοιχα δικαιώματα για την αναμετάδοση τους. Στην περίπτωση όμως του Aereo,  θεωρούν πως αν ένας χρήστης κατέβαζει τηλεοπτικά προγράμματα μέσω Aereo, μπορεί να τα προβάλλει δημόσια, χωρίς την άδεια των δημιουργών. Αντίθεται η Aereo υποστηρίζει πως η χρήση της υπηρεσίας είναι καθαρά ιδιωτική, αφορά μόνο τον συνδρομητή, όπως συμβαίνει και με ένα κοινό video club. 


Μα η τηλεόραση δεν είναι δωρεάν;

Ειναι και δεν είναι. Για την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων εκτός από την τηλεοπτική συσκευή, απαιτείται και η σύνδεση της με συσκευες όπως ψηφιακοί αποκωδικοποιητές,  δορυφορικές κεραιές. Η Aereo εκμηδενίζει ουσιαστικά αυτά τα κόστη, παρέχοντας στους συνδρομητές της όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα μέσω μιας κεραίας στο μέγεθος ενός νομίσματος και μιας σύνδεσης Internet, κατευθείαν στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Eίναι ένα ψηφιακό DVDR που μπορεί να καταργήσει το "χαζοκούτι", κυριολεκτικά. 

H απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το εάν η Aereo παραβαίνει τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας ή όχι,μπορεί να φέρει σαρωτικές αλλάγες στην σύγχρονη τηλεοπτική βιομηχανίας. Ενδεχόμενη νίκη της υπηρεσίας TV streaming,  θα φέρει έναν ακόμα ισχυρό παίκτη ανάμεσα στα μεγαθήρια του digital streaming όπως η Netflix και η Microsoft και θα ωθήσει τα τηλεοπτικά κανάλια της Αμερικής (και παγκοσμίως) στην αποκλειστική διάθεση του προγράμματος τους online ή μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Ήδη η Fox προετοιμάζεται γι` αυτό το ενδεχόμενο. Αντίθετα,  ένδεχόμενη νίκη των τηλεοπτικών σταθμών, θα εξαφανίσει την Aereo, προηγούμενως όμως θα έχει αναδείξεί την ανάγκη των σύγχρονων τηλεθεάτων για άμεση, φθηνή πρόσβαση σε ποιοτικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται...στα σύννεφα.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment