Thursday 17 April 2014

Είναι ο Putin και ο Obama το ίδιο άτομο;




Ο Edward Snowden αν και αυτοεξόριστος στην Ρωσία και ανεπιθύμητος μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, συνεχίζει τον ιερό του αγώνα κατά της κρατικής επέμβασης στην online επικοινωνίας. Αυτή την φορά ως καλεσμένος του Russia Today ο Snowden επιχείρησε να ρωτήσει τον ίδιο τον Vladimir Putin αν τα προγράμματα παρακολουθήσεων της ρωσικής κυβέρνησης είναι όμοια με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών.  Τελικά ο Edward Snowden κατάφερε να αποδείξει πως οι δυο ηγέτες  έχουν πολλά περισσότερα κοινά σημεία από όσα δείχνουν…

Eϊπε: «Δεν έχει αναφερθεί αρκετά στον δημόσιο διάλογο η πολιτική της Ρωσίας στην παρακολούθηση των πολιτών.» και συνέχισε: «Γι` αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι αληθές ότι η Ρωσία παρεμβάλλει, αποθηκεύει ή αναλύει τις επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών; Και , συνεχίζετε να πιστεύετε πως η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην επιβολή του νόμου επέρχεται τοποθετώντας ολόκληρες κοινωνίες αντί για μεμονωμένους υπόπτους υπό παρακολούθηση;»
H απάντηση του Putin ήταν ιδιαίτερα θερμή, είχε άλλωστε να κάνει με…συνάδελφο. Επίσης η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας έμοιαζε πάρα πολύ με κάτι που είχαμε διαβάσει λίγο καιρό πριν:
QUIZ:Ποια από τις παραπάνω απαντήσεις αντιστοιχεί στον Vladimir Putin και ποια στον Barrack Obama;
Α) «Αρχικά όλες οι ενέργειες μας για την διερεύνηση πληροφοριών, υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς από την νομοθεσία μας.» συμπλήρωσε. «Για να κατασκοπεύσεις ένα άτομο, πρέπει να έχεις την άδεια του δικαστηρίου. Δεν έχουμε ένα μαζικό σύστημα παρακολουθήσεων. Χωρίς τους νόμους μας δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Φυσικά γνωρίζουμε πως οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία  για τις εγκληματικές τους πράξεις και φυσικά οι μυστικές υπηρεσίες μας πρέπει να έχουν τα ανάλογα μέσα για να τους ακολουθούν. Φυσικά και έχουμε κάνει σχετικές κινήσεις, αλλά όχι σε μαζική έκταση ακόμα. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε τα χρήματα ή την υποδομή που υπάρχει στις ΗΠΑ. Οι μυστικές υπηρεσίες είναι αυστηρά ελεγχόμενες από την κοινωνία, τους νόμους και υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες.»
Β) Οι ενέργειες μας γίνονται για την ενίσχυση των εποπτικών μέσων έτσι ώστε το ομοσπονδιακό δικαστήριο αλλά και το Κονγκρέσο να γνωρίζουν για κάθε ενέργεια παρακολούθησης, δεν κατακοπεύουμε όμως τους Αμερικάνους πολίτες. Δεν έχουμε πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης των πολιτών μας. Αυτό που διαθέτουμε είναι κάποιοι μηχανισμοί με τους οποίους μπορούμε να ανιχνεύσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση email για την οποία γνωρίζουμε πως συνδέεται με τρομοκρατική απειλή.»




Εξωτερικά οι δυο πρόεδροι είναι τόσο όμοιο όσο οι «Δίδυμοι» της κλασσικής 90s κωμωδίας που μας είχε πείσει πως ο Arnold Schwarzenegger και ο Danny DeVito είναι αδέλφια. Παρ` όλα αυτά όπως φαίνεται από τις παραπάνω απαντήσεις, μιλούν περίπου την ίδια γλώσα και λένε και οι δύο: «σας παρακαλώ, σίγουρα το ιστορικό, οι τοποθεσίες και οι σκέψεις των πολιτών βρίσκονται σε μηχανές, αλλά δεν βρίσκεται πάντα ένας άνθρωπος από πάνω τους!». Ο Putin, σε μια ακόμα αποστροφή του λόγου του, επιβεβαίωσε πως σίγουρα θα επέμβει στρατωτικά στην Ουκρανία, αν δεν επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα της χώρας με διπλωματικά μέσα. Μάλλον δεν είναι και τόσο δίδυμοι ο Obama και ο Putin, αλλά συχνά μπορού να γίνουν..το ίδιο άτομο.


Share this article :

0 comments:

Post a Comment