Thursday 10 April 2014

Ρωσία: Οι Hipsters στην απομόνωση




Αυτοαποκαλούνται «δημιουργικοί – hipsters” και πριν από λίγα χρόνια ήταν η καρδιά των διαδηλώσεων ενάντια στην ρώσική ηγεσία.  Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έκρυψε ποτέ  ότι οι hipsters μεσοαστοί, όσοι δηλαδή έχουν ανώτατη μόρφωση, δουλειά, συχνά και διαβατήριο, ήταν ένας εν δυνάμει εχθρός του. Τον Νοέμβριο, στην ομιλία του για την ετήσια λογοτεχνική συγκέντρωση της Ρωσίας,  τους είχε κατηγορήσει «περιπλοκότητες και τις υπερβολές τους  που κανείς δεν καταλαβαίνει, από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται στην παιδεία της χώρας.» Η χειμερινή Ολυμπιάδα του Socchi και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλούσαν για μια ηχηρή απάντηση, μια επανάσταση από το πιο προοδευτικό κομμάτι της χώρας, τους hipsters. 

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες  του Socchi κατάφεραν να προκάλεσουν ένα μεγάλο διχασμό. Από την μια πλευρά, οι οπαδοί του καθεστώτος Πούτιν, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με απόθέωση και θαυμασμό ένα γεγονός γιορτή για την μεγάλη Ρώσικη Ιδέα και την τεχνολογική πρόοδο. Από την άλλη, η θυμωμένη αντιπολίτευση,  οι  περιβότητοι hipsters,  που έβλεπαν τους αγώνας σαν τίποτα περισσότερο από ένα party διαφθοράς, με συνολικό κόστος πενήντα δισεκατομμυρίων για εγκαταστάσεις όπως αυτές. Τον περασμένο Φεβρούαριο,  ενώ οι αγώνες ήταν σε εξέλιξη,  η Washington Post, δημοσίευε δημοσκόπηση όπου φαινόταν ξεκάθαρα ο διχασμός. Άντρες και γυναίκες ηλικίας 25-44, απαντώντας σε γενικές ερωτήσεις για την κατάσταση της χώρας έδειχναν θυμό και ταυτόχρονα αμηχανία. Στην πρόταση «Εμπιστεύομαι την τωρινή ηγεσία» το 53 τοις εκατό απαντούσε διαφωνώ» έναντι του 25 τοις εκατό που συμφωνούσε, ενώ στην πρόταση «Καταδικάζω την ηγεσία της χώρας»  και πάλι οι αρνητικές απαντήσεις ξεπερνούσαν τις θετικές με 48/33%. Παρ`ότι η πλεοψηφία των ερωτηθέντων εξέφραζε απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας, το 59 τοις εκατό αποτιμούσε θετικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 53 τοις εκατό είχε επίσης θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Μεντβεντεφ. Χάος. 



Τα γεγονότα στην πλατεία Euromaidan του Κιέβου,  το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί ο Πούτιν σε όλη την Ουκρανία, αλλά και το κλείσιμο πολλών ανεξάρτητων media στην Ρωσία, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια επανάσταση στο εσωτερικό της χώρας.  Ο Ρομάνι Φεντοσάγιεφ, δημοφιλής φυσιογνωμία στον κόσμο των hipsters μας επαναφέρει στην πραγματικότητα: «Βλέποντας τους ακτιβιστές πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, πολλοί αποφάσισαν πως θα ήταν καλύτερο να μην πληρώσουν ένα τόσο σκληρό τίμημα.». δήλωνει εδώ.

   Όμως οι hipsters μιλούν ξένες γλώσσες,  διαβάζουν τα ξένα sites ειδήσεων, παραμένουν ανήσυχα μυαλά.  Στην Μόσχα, τα clubs Solianka, Simachev, Oldich Dress,  Drink or Strelka είναι τα πιο δημοφιλή νεανικά στέκια και είναι καθημερινά γεμάτα. Η εβδομάδα Μόδας διοργανώθηκε τις προάλλες στην ρωσική πρωτεύουσα με μεγάλη επιτυχία.  Οι επιθέσεις σε κινηματογράφους  όπως ο Gogol και ο Taganka με την αιτιολογία ότι προβάλλουν ταινίες που προωθούν «την βία, την ομοφυλοφιλία, την παιδοφιλία και την αυτοκτονία» και ο νόμος για την περικοπή στο μισό των αμερικάνικων ταινιών που εισάγονται στην χώρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό.  Δεν συνέβη όμως το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας.  Aντίθετα, το κλείσιμο του συνδρομητικού καναλιού Dozhd προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους νέους και πολλοί έδωσαν χρήματα ώστε να παραμείνει έστω online. Δεν τα κατάφεραν. Με την κυβερνητική προπαγάνδα να επικρατεί σε όλα τα media, οι προοδευτικοί Ρώσοι βυθίζονται στην απομόνωση. Όσοι έχουν διαβατήρια θα φύγουν από την χώρα. Οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να ρώσικες ταινίες.





Share this article :

0 comments:

Post a Comment