Friday 4 April 2014

Το Hyperlink του Μεσονυκτίου




O Μπαρέτ Μπράουν, δημοσίογραφος που έχει περάσει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες πίσω από τα σίδερα της φυλακή, παλεύοντας με κατηγορίες όπως απάτη, κατασκοπεία και κλοπή προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ήρθε σε συμφωνία με τον εισαγγελέα για να εκτίσει μειωμένη ποινή. Ο δημοσιογράφος  σύμφωνα με το Wired  θα εκτίσει ποινή φυλάκισης μικρότερη των πέντε ετών, αν και η αρχική εκτίμηση ήταν για ισόβία.  Σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε καθοριστικό ρόλο η  αμερικάνικη κυβέρνηση, μειώνοντας το κατηγορητηρίο σε μόλις δυο ποινές: συνεργεία σε κατασκοπική ενέργεια και παρεμπόδιση έρευνας. 

Ο Μπράουν είχε συλληφθεί το 2012 με την κατηγορία της διαρροής λινκ της εταιρείας πληροφοριών Στράτφορ που περιείχε στοιχεία πιστωτικών καρτών και τα passwords τους, τα οποία στην συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν από΄τα Wikileaks.  Αρχικά, η αμερικάνικη κυβέρνηση τον αντιμετώπισε περίπου ως δημόσιο κίνδυνο, κατηγόρωντας τον για 12 συνολικά αδικήματα.  Τον περασμένο μήνα «έπεσαν» τα περισσότερα από αυτά.

Οι σημαντικότερες κατηγορίες έκαναν λόγο για παρεμπόδιση δικαιοσύνης (Ο Μπράουν είχε απειλήσει έναν αστυνομικο μέσω video), κλοπη προσωπικών δεδομένων και απάτη.  Ένα (επιφανειακά) αθώο share ενός link έγινε η καλύτερη αφορμή για να «τρομάξει» η αμερικάνικη κυβέρνηση τους χάκερς σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας αμέσως τον Μπράουν στην φυλακή. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιβολή ποινής εώς και 100 ετών στον δημοσιογράφο,  αλλά το παράδειγμα του χακτιβιστή Άαρον Σουάρτζ που αυτοκτόνησε στην φυλακή το 2013, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών για ανάλογες κατηγορίες και η κατακραυγή από τον δημοσιογραφικό κόσμο, έφεραν την  μείωση της ποινής του Μπράουν. 



Η πραγματικότητα για την δράση του Μπάρετ Μπράουν είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με το Vice, ο Μπράουν δεν ενδιαφερόταν τόσο για μερικές πιστωτικές κάρτες και το share του λινκ ήταν μάλλον...ατύχημα. Μια αφορμή για την δράση του ήταν διαρροή πέντε εκατομμυρίων εταιρικών emails από τα Wikileaks. Αυτό το τρομακτικά μεγάλο χακάρισμα είχε φέρει στο φώς ανταλλαγές πληροφοριών για το προιόν Trapwire, που είχε δημιουργήσει η εταιρεία Abraxas. To 2005, o δημιουργός του και πρώην επικεφαλής της ευρωπαικής μονάδας της CIA  Ρίτσαρντ Χέλμς περίγραφε το Trapwire ως: «ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται σε συστήματα παρακολούθησης και είναι περισσότερο ακριβές από την αναγνώριση προσώπου». Σύμφωνα με το Russia Today, ένα από τα emails προέρχόταν από τον αντιπρόεδρο της Στράτφορ και έκανε λόγο για «στόχους υψηλού προφιλ σε Βρετανία Καναδά, Λας Βέγκας, Νέα Υόρκη.»

Οι αναζητήσεις του Μπράουν είχαν μόλις ξεκινήσει. Η έρευνα του σταδιακά συνέθετε το παζλ μιας ολόκληρης «συμμορίας» από εταιρείες κυβερνο-παρακολούθησης, φωτίζοντας  κάθε μεγαλεπίβολο σχέδια τους. Το 2011, ο Μπράουν αποκάλυπτε στον Guardian πως η Ntrepid είχε στα σκαρία το λανσάρισμα ενός software δημιουργίας «ψηφιακής μαριονέτας." Πιο απλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα «θα γέμιζε τα social media με πιστευτές, ανύπαρκτες περσόνες που θα επηρέαζαν τον διάλογο και θα καλιεργούσαν την αμερικάνικη προπαγάνδα.»




Ο Μπάρετ Μπράουν αφού δημιούργησε και το (ανενεργό πια) wiki blog Project Pm, όπου παρουσιάζε τις δράσεις των εταιρείων κυβερνο-κατασκοπείας, έμοιάζε πλέον στις αμερικάνικες αρχές με επίδοξο Έντουαρντ Σνοούντεν, γι` αυτό και βρέθηκε στην φυλακή. Αυτή η κίνηση πυγμής της αμερικάνικης κυβέρνησης έφερε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ομάδα νέων δημοσιογράφων που βρίσκεται πίσω από το Bluecabinet Wiki, συνεχίζει το έργο του Μπράουν, ενώ ο αυτο-εξοριστος Έντουαρντ Σνοούντεν, συνεχίζει να δικαιώνεται για τις αποκαλύψεις του και απολαμβάνει στατους ροκ σταρ με εμφανίσεις σαν αυτή.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment