Wednesday 23 April 2014

Η απαγορευση των selfies μπορεί (και πρέπει) να εξαπλωθεί!





O πόλεμος ενάντια στις selfies έχει ξεκινήσει, έστω σε ακαδημαικό επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα τα πανεπιστήμα Bryant και South Florida  ανακοίνωσαν πως θα απαγορευτούν οι selfies των φοιτητών κατά την τελετή απονομής των πτυχιών τους. Συγκεκριμένα η απαγόρευση θα αφορά το χρονικό διάστημα των 30 δευτερολέπτων όπου λαμβάνουν το εκάστοτε δίπλωμα και επιστρέφουν στις θέσεις τους και γίνεται με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας της τελετής.  Είναι ήδη δυο τα πανεπιστήμια που έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση, άρα σύμφωνα με τους κανόνες ερευνητικής δημοσιογραφίας ( που έφτιαξά ηδη μόνος μου) πρέπει να κρούσω να χτυπήσω το καμπανάκι της selfie-απαγόρευσης στον έλληνα εν δυνάμει απόφοιτο και σε όλους τους φανατικούς selfie-παραγωγούς των ελληνικών social media.

Μήπως όμως δεν είναι και τόσο κακή ιδέα αυτό το μέτρο; Μήπως δεν είναι καν απειλή; Σκέψου το λίγο καλύτερα κι εσύ,  απόφοιτε: Μπορείς να απολαύσεις, να ζήσεις τις στιγμές της αποφοίτησης σου χωρίς να τις αποτυπώσεις, λεπτό προς λεπτό σε αντίστοιχες selfies. Μην σε  πιάνει άγχος. Θα έχεις πριν, μετά ακόμα και κατά την διάρκεια ένα σωρό φωτογραφικά ντοκουμέντα της αποφοίτησης σου από τους συγγενείς, τους φίλους σου και όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα που βρίσκονται εκεί. Ακόμα κι αν αποφάσισες να πάς solo μπορείς με το κινητό σου να φωτογραφίσεις κάθε στοιχείο του χώρου,της τελετής ακόμα και τους υπολουπους αποφοίτους και να έχεις να παρουσίασεις μια ξεχωριστή φωτο-περιπέτεια στα social media. Μα πάνω από όλα, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι που είναι πολύ σπάνιο πλέον στην εποχή της παντοδυναμίας των social media: Να το ζήσεις.


 Η αποφοίτηση, το ταξίδι, οι διακοπές, η νέα δουλειά, η νέα ερωτική συντροφία και κάθε εμπειρία που σου παίρνει την ανάσα είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε μια selfie.  Το ξέρω πως ζουμε σε μια εποχή που το «άνοιξε-κλείσε» των mobile εφαρμογών και το αδιάκοπο σκρολάρισμα είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός εθισμός που μεγάλώνει, είναι κάτι που το κάνουν όλοι. Αλλά πριν ποστάρεις μια ακόμα selfie από τις πιο προσωπικές σου στιγμές έχε τουλάχιστον στο νού σου αυτά που έχει πει και ο τιτάνας/social media darling Σκωτσέζος παρουσίαστής Craig Ferguson: «Πρέπει να ανέβει; Πρέπει να ανέβει από εμένα; Πρέπει να ανέβει από έμενα Τώρα;»









Share this article :

0 comments:

Post a Comment