Tuesday 11 March 2014

O Εdward Snowden ειναι ο νεος Sherlock


Στο φινάλε του δεύτερου κύκλου του “Sherlock” με τίτλο The Reichenbach Fall” o Moriarty  κατάφερνει να «σπάσει» την φυλακή του Peytonville, την Τράπεζα της Αγγλίας, τον Πύργο του Λονδίνου. 


Προηγουμένως έχει «σπάσει» και τον ίδιο τον Sherlock διαδίοντας στα media πως είναι απατεώνας και ψεύτης. Στην τελική σκηνή ο Holmes σκηνοθετεί τηνα αυτοκτονία του (Όχι πλέον spoiler) και εξαφανίζεται μυστηριωδώς, για να προστατέψει τους τρεις μοναδικούς του φίλους, τονLestrade, τον Mycroft και τον Watson από την απειλή του Moriarty.  Η ιστορία του Sherlock θυμίζει αρκετά αυτή του Snowden




Ο Edward Snowden ήταν ο μοναδικός καλεσμένος του φεστιβαλ SXSW που δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν. Είχε ένα πολύ σημαντικό λόγο που επέλεξε να εμφανιστεί στο Austin του Texas μέσω video conference, είναι ο «καταδότης» της αμερικάνικης εθνικής υπηρεσίας πληροφορίων, της NSA.  Το περασμένο καλοκαίρι, ο Snowden είχε αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια στην εφημερίδα Guardian, πως η NSA παραβίαζε συστηματικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστων του Internet, ζητώντας άμεση πρόσβαση σε αυτά μέσα από εταιρείες όπως η Google και η Facebook.  Η συνέχεια για τον Snowden περιλάμβανε εξορία στην Ρωσία και «κυνηγητό» από την αμερικάνικη κυβέρνηση που ήθελε το κεφάλι του στο πιάτο. Στο SXSW αντιμετωπίσθηκε περίπου σαν ήρωας. Όχι από την NSA.



O Snowden μίλησε στο SXSW σε ένα κοινό που αποτελούνταν κυρίως από νέους επαγγελματίες,  που άνηκαν μάλλον στο κοινό των “geeks” της ψηφιακής τεχνολογίας.  Γιατί; Ο ίδιος απάντησε στους συνεντευξιαστές του Ben Wizner και Chris Soghoian: «Είναι παιδιά που θέλουν να διορθώσουν τα πράγματα. Η NSA και οι σύμμαχοι της θέλουν να βάλουν φωτιά στο μέλλον του Internet.  Εσείς παιδιά, σε αυτό το δωμάτιο, είστε οι πυροσβέστες.»  Στην συνέχεια ο Snowden εξήγησε  πως όχι μόνο δεν θεωρεί τον εαυτό του καρφί, αλλά οι πράξεις του δείχνουν έντονο πατριωτισμό.
Εμφανιζόμενος μπροστά από μια οθόνη που περιείχε το σύνταγμα της Αμερικής  ο  πρώην υπάλληλος της NSA εξήγησε: «Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρακολουθει υπόπτους για εγκληματικές ενέργειες, απλά θεωρώ πως η ομαδική παρακολούθηση δεν πετυχαίνει πάντα αυτό το στόχο.» Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Umar Farouk Abdulmutallab, τον βομβιστή του μαραθωνίου της Βοστώνης. Η NSA αν και γνώριζε για το επικείμενο έγκλημα του, καθιστέρησε χαρακτηρισικά να αντιδράσει: «Δεν ερευνήσαμε αυτόν τον τύπο. Προτιμήσαμε να χακάρουμε δεδομένα της Google και της Facebook. Τι πήραμε από αυτή την ιστορία; Τίποτα.»

 Έπειτα, η συζήτηση έγινε ακόμα πιο ζωηρή, με τον Snowden να επισημαίνει πως όλη αυτή η ιστορία ωφέλησε τελικά τα μεγαθήρια της ιντερνετικής πληροφορίας όπως η Google και η Yahoo που ενίσχυσαν την ασφάλεια για τα δεδομένα των χρηστών τους, μακριά από τα ανήσυχα κυβερνητικά μάτια.  

Τελικά ο Snowden βγήκε «νικητής» στην μάχη του με την αμερικάνικη κυβέρνηση; Ο ίδιος φαίνεται να ασθάνεται κάπως έτσι: «Η κυβέρνηση έκανε μια τεράστια έρευνα για να με βρεί και να με συλλάβει, αλλά δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα αρχεία που έδωσα στους δημοσιογράφους. Γιατί η κρυπτογράφηση δουλεύει!»  Και πως απάντησε στον διευθυντή της NSA, Κeith Alexander που τον κατηγόρησε πως έκανε την Αμερική λιγότερο ασφαλή: «Η κυβέρνηση ωφελήθηκε από τις πράξεις μου. Η κοινωνία ωφελήθηκε. Κάθε κοινωνία στον κόσμο έχει κερδίσει.» 

Σίγουρα η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είναι “criminal consultant” όπως ο Moriarty στο “Sherlock”. Μετά από τις αποκαλύψεις του Snowden όμως έδειξε ένα ιδιαίτερα απειλητικά και παρανοικά καχύποπτη προς κάθε σχεδον χρήστη email παγκοσμίως. Ο Snowden προτίμησε την αυτοεξορία, όπως ο Sherlock τον ψεύτικο θάνατο, για να σώσει αυτούς που αγαπάει περισσότερο από μια παρανοική απειλή.  Είναι η πιο rock παρουσία τoυ φετινού SXSW.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment