Monday 10 March 2014

Μοντέρνα και Άβολη Οικογένεια


Στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά “Modern Family”, o Mitchell Pritchett και ο Cameron Trucker είναι δυο άντρες ομοφυλόφιλοι που ζουν μαζί.  Στο ξεκίνημα της πέμπτης σεζόν, ο Κάμερον και ο Μίτσελ αρραβωνιάζονται. Ένα μεγάλο (τηλεοπτικό και μη) κοινό θα προτιμούσε να μην μάθει τι θα γίνει παρακάτω.

 Μια νέα έρευνα του αμερικάνικου ινστιτούτου θρησκευτικών μελετών αποκαλύπτει πως αρκετοί από τους υποστηρικτές των gay γάμων, θεωρούν πως η ερωτική πράξη μεταξύ τους είναι «ανήθικη».

Στην Καλιφόρνια, το Ιλινόι και την Νέα Υόρκη, τρείς πολιτείες όπου ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι ή αναμένεται να γίνει νόμιμος μέσα στους επόμενους μήνες, λίγοτεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν το gay sex «κοινωνικά αποδεκτό» . Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4500 Αμερικάνοι ηλικίας 18 εώς 62 ετών, ενώ το δείγμα αντιπροσώπευε όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Πιο συγκεκριμένα το συνολικό ποσοστό που επικροτεί την ιδέα των  gay γάμων είναι 53 τοις εκατό, ενώ το 41 τοις εκατό διαφωνεί.  Επίσης στην ίδια μελέτη, στην ερώτηση «Πιστεύετε πως οι ομοφυλόφιλοι γονείς μπορούν να είναι το ίδιο καλοί με τους ετεροφυλόφιλους;» το εντυπωσιακό ποσόστό του 68 τοις εκατό των ερωτηθέντων απαντάει θετικά, ενώ το 28 τοις εκατό διαφωνεί. Oι ερωτηθέντες συμφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιο φύλου σε ποσοστό 58 τοις εκατό, έναντι ποσοστού 38 τοις εκατό  που παραμένουν αντίθετοι. Όλα καλά μέχρι εδώ, η κοινωνία δείχνει σημάδια προόδου, ακολουθώντας τον βίο ανθόσπαρτο του Κάμερον και του Μίτσελ από το Modern Family.


Όμως τα πιο ανατρεπτικά στοιχεία κρύβονται στον πάτο της έρευνας.  Το 51 τοις εκατό του συνόλου των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει την σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε ομοφυλόφυλους και την θεωρεί ένα μεγάλο ηθικό «λάθος», ενώ και ένα 41 τοις εκατό αντιτίθεται στους gay γάμους.  Το μήνυμα που σχηματίζει από την συγκεκριμένη έρευνα είναι πως οι Αμερικάνοι σέβονται και επιθυμούν την ισότητα στα προνόμια και τα δικαιώματα που συνδέονται με τον γάμο και την υιοθεσία, αλλά σε ότι έχει να κάνει με την κρεβατοκάμαρα, δεν θέλουν να ακούν ή και να ξέρουν. 

Τα πράγματα ήταν χειρότερα δέκα χρόνια πριν.  Το 2003 έξι στους δέκα πίστευαν πως οι gay γάμοι αποτελούν παραβίαση των θρησκετικών τους πιστεύω. Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι αισθητά μειωμένο. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει και το γεγονός πως σήμερα περισσότερες οικογένειες έχουν στις τάξεις τους ένα συγγενή ή και ένα φίλο που είναι ομοφυλόφιλος. 65 τοις εκατό γνωρίζει έχει έστω έναν φίλο ή συγγενή που είναι ομοφυλόφιλος, ενώ στην ίδια ερώτηση είκοσι χρόνια πριν τα αποτελέσματα ήταν συντριπττικά δυσανάλογα: Μόλις 22 τοις εκατό συναναστρέφονταν ομοφυλόφιλους, ενώ το 77 τοις εκατό δεν είχε καμία τέτοια γνωριμία.



 Αυτοί που φαίνεται πως μπορούν να ανατρέψουν τελείως την εικόνα και να αποδείξουν στον κόσμο πως δεν είναι λιγότερο άνθρωποι οι ομοφυφιλοι, είναι οι νέοι. Σε ποσόστο 70 της  εκατό οι νέοι 18-34 ετών, που προσδιορίζονται και ως η γενιά των Millennials βλέπουν θετικά τον γάμο μεταξύ ομοφυλιφίλων, ενώ το 56 τοις εκατό «εγκρίνει» το σεξ ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φίλου. Αν και βρίσκονται οριακά, μόλις πέντε μονάδες από το 51 τοις εκατό του συνολικού δείγματος που απορρίπτει το gay sex, oι Millennials καλούνται να πετάξουν στα σκουπίδια τις ξεπερασμένες αντιλήψεις των γονιών τους. Σίγουρα οι Millennials μπορούν να  παρακολουθήσουν τα επόμενα επεισόδια του “Modern Family” μαζί με τους γονείς τους χωρίς αμηχανία. Ίσως κάποιοι πιο «ψαγμένοι» να θυμούνται και το “Queer As Folk και να γελάνε με τους hipsters ομοφυλόφιλους σε κατάσταση ιστερίας από την σειρά “Looking . Όταν όμως κλείνει η τηλεόραση, αυτή η γενιά θα κληθεί να αναλάβει δράση και να υπερασπιστεί τα ίσα δικαιώματα όλων, στον γάμο και στην αγάπη. Άλλωστε ο Phil Dunphy δεν είναι λιγότερο αστείος από τον Cameron και τον  Mitchell.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment