Wednesday 19 March 2014

Πτηση MH370: Λιγες ειδησεις, περισσοτερες φημες


Διανύουμε αισιώς την 11η ημέρα από την εξαφάνιση του αεροσκάφους της πτήσης MH370, με προορισμό το Πεκίνο. Αντί για κάποιες ενδείξεις για το τι συνέβη πραγματικά, χιλιάδες θεωρίες έκαναν καθημερινά την εμφάνιση τους στα social media και σε τηλεοπτικά ρεπορταζ.


 Όμως οι φήμες ανατρέπονται και η άγνοια για το που βρίσκεται το αεροσκάφος με τους 239 επιβάτες παραμένει.  Θα συνεχίσουν τα τηλεοπτικά κανάλια να καλύπτουν την είδηση, αν δεν υπάρχει…είδηση;. Tην ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο βετεράνος συντάκτης του CNN, Frank Sesno κατά την εμφάνιση του στο κυριακάτικο πρωινό τηλεοπτικό show Reliable Sources.

Ο Sesno που εργάζεται στο CNN τα τελευταία 18 χρόνια, αρχικά υπερασπίστηκε την διαρκή τηλεοπτική κάλυψη των γεγονότων σχετικά με το χαμένο αεροσκάφος. Ο συντάκτης εξήγησε πως για ένα τόσο μυστηριώδες γεγονός οι τηλεθεατές εμπιστεύονται πρώτα το CNN και ότι μια τέτοια ιστορία φέρνει συνήθως μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Παρ` όλα αυτά ο βετεράνος συντάκτης εξέφρασε την ανησυχία του για την υπερβολική χρήση του όρου “breaking news”, για γεγονότα που είναι… φήμες.
Είπε: Ο μεγάλος κίνδυνος που πάντα αντιμετωπίζει το CNN και αντιμετωπίζει από τότε που καλύπτει τα νέα σε 24ωρη βάση-  είναι το «πόσο δυνατά» να φωνάξουμε,πόσο έκτακτα νέα  είναι τα «έκτακτα νέα» και πώς πείθεις το ακροατήριο σου πως έχεις μια σημαντική ιστορία;




Η τηλεθέαση της βραδινής ζώνης του CNN αυξήθηκε κατά 67% τις πρώτες ημέρες από την εξαφάνιση της πτήσης MH370. Καθώς η κάλυψη της είδησης φτάνει στην 11η μέρα, οι τηλεθεάσεις συνεχίζουν σταθερά αυξημενες. Το «υπερβολικό είναι δύσκολο να μετρηθεί, σε μια βιομηχανία που στηρίζεται στο αμφιλεγόμενο σύστημα μετρήσεων Nielsen και στους διαφημιστές που αξιλογούν την τηλεοπτική επιτυχία βάσει αυτού.Το…διαζύγιο της ειδησεογραφικής ατζέντας με θεωρίες τύπου “X-Files” είναι ένα καλό πρώτο βήμα.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment