Sunday 27 April 2014

Ο Django στο NBA





Στην ταινία του Quentin Tarantino, o Django είναι ένας σκλάβος, που απελευθερώνεται από έναν Γερμανό κυνηγό κεφαλών, για να τον βοηθήσει να σώσει την γυναίκα του από τα χέρια ενός μοχθηρού γαιοκτήμονα. Ο Django είναι αφροαμερικάνος, είναι μαύρος και σύμφωνα με την απομαγνητοφωνημένη δήλωση του Donald Sterling , προέδρου της ομάδας των Los Angeles Clippers θα έπρεπε να παραμείνει σκλάβος και να παίζει στο ΝΒΑ. Στο μήνυμα που αποκάλυψε το TMZ, ο δισεκατομμυριούχος Sterling  ακούγεται να ζητάει από την ερωμένη του V.Staviano  (που είναι μισή αφροαμερικανή – μισή Λατινοαμερικάνη) να μην εμφανίζεται δημοσίως με μαύρους: «Με ενοχλεί πολύ που θέλεις να εμφανίζεσαι στα media μαζί με μαύρους. Πρέπει να το κάνεις; […] Μπορείς να κοιμάσαι με μαύρους, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις μαζί τους. Το μόνο που σου ζητώ είναι να μην τους φέρνεις στα παιχνίδια της ομάδας μου.»

Το ξέσπασμα δεν άργησε να έρθει. Στην εννιάλεπτη συνομιλία του, η αφορμή για να «ξεσπάσει» ο πρόεδρος των Clippers ήταν μια φωτογραφία της  Staviano με τον θρύλο του NBA, Ervin “Magic” Johnson που δημοσιέυτηκε στο Instagram. Η αντίδραση του Magic Jonson ήρθε αμέσως και κινητοποιήσε το σύνολο σχεδόν της κοινότητας των παικτών, βετεράνων δημοσιογράφων και όλων όσων αγαπούν αυτό το παιχνίδι. Ο Βill Simmons, αρχισυντάκτης του Grantland και αθλητικογράφος που προσεγγίζει το παιχνίδι με σχεδόν λογοτεχνική ματιά και πολλή αγάπη έκανε κάτι πιο πρωτότυπο: Ζήτησε από το κοινό του στα social media να προτείνει ιδέες για το μπουκοτάρισμα αυτού του «ανθρώπου των σπηλαίων», του Donald Sterling. Αμέσως βρήκε ανταπόκριση. 
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, ξεκινώντας από τον πρόεδρο του συνδέσμου των αθλητών του NBA, Chris Paul και φτάνοντας ως έναν από τους πιο αφωσιομένους fans, τον rapper Snoop Dogg. Οι παίκτες, με εξαίρεση τον Deandre Jordan που ανέβασε αυτή την κρυπτική photo στο Instagram, επιλέγουν να μην τοποθετηθούν δημοσίως σε αυτή την κίνηση του Sterling που απειλέι να τινάξει τα Playoffs του NBA στον άερα.  Οι πιο εξοργισμένοι όπως ο Charles Barkley ζητούν από τον κομισάριο Adam Silver να αποβάλλει τον Sterling από την λίγκα. Ο Lebron James δεν κατέβαινε στους αγώνες, αν ήταν μέλος της ομάδας των Clippers.



Ποιος μπορεί όμως να τιμωρήσει τώρα τον Sterling όταν δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ; Ο εδώ και 35 χρόνια ιδιοκτήτης των LA Clippers το 2005 είχε μηνυθεί από τον πρώην παράγοντα της ομάδας Elgin Baylor για ρατσιστικές συμπεριφορές, όταν ζητούσε να φέρει στην ομάδα «φτωχά μάυρα παιδιά από τον Νότο με έναν πλούσιο προπονητή» ενώ οι μαρτυρίες παικτών όπως ο Elton Brand και ο Corey Maggette επιβεβαιώνουν  πως ο Sterling έφερνε τις ερωμένες του στα αποδυτήρια της ομάδας για να θαυμάσουν «τα μαύρα κορμιά που έχει αγοράσει». Επίσης ο Sterling έχει μηνυθεί από την αμερικάνικη κυβέρνηση για την άρνηση του να νοικιάσει διαμερίσματα σε μαύρους και ισπανόφωνους και έχει στο ενεργητικό του και μια δικαστική περιπέτεια για σεξουαλική παρενόχληση. Συνολικά η λίστα με τα «κατορθώματα» του Sterling είναι μεγάλη και καλύπτει πολλές δεκαετίες. Η λίγκα του NBA ποτέ δεν τον «ενόχλησε» όλα αυτά τα χρόνια. Θα το κάνει τώρα; Θα μάθουμε πολύ σύντομα.

Τι μπορεί να συμβεί στην συνέχεια: Μια «έαν προσέβαλλα κάποιους» συγνώμη του Sterling και μηνύματα στήριξης προς την ομάδα «γιατί προέχει να μην χαθεί η χρονιά» παραμονές του αγώνα playoff με το Golden State. Οι παίκτες, για τον δικό τους εγωισμό και την αγάπη του κοινού των Clippers θα συνεχίσουν στα playoffs και θα πανε όσο πιο μακριά μπορούνε. Ίσως να έχουν στο μυαλό τους και την δήλωση του David West, power forward των Indiana Pacers,  πως ο Sterling «είναι αυτός που έιναι και τίποτα δεν τον πρόκειται να τον αλλάξει. […] Υπήρχαν κι άλλοι σαν αυτόν στο παρελθόν, θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον . Θα μοιάζει με σύντομο αστείο για τους  παίκτες των Clippers που μενουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, το να συνεχίσουν να πληρώνονται από έναν πρόεδρο με νοοτροπία  «άρχοντα των σκλάβων» , που πιστεύει πως «είναι οκ να βγάζεις χρήματα από αφρο-αμερικάνους, χωρίς να τους λογαριάζει  ως ισάξια όντα.» όπως τον περιγράφει ο δημοσιογράφος του ΕSPN, Chris Broussard. Είναι ένα συνηθισμένο απόγευμα Πέμπτης, σαν μια ακόμα "δύσκολη στιγμή" του Djangο.







Share this article :

0 comments:

Post a Comment