Sunday 6 April 2014

Το Breaking Bad της Βόρειας Κορέας




Η Βόρεια Κορέα και η κρύσταλ μεθ πάνε μαζί, όπως  Χάιζενμπεργκ του τηλεοπτικού  Breaking Bad με την…κρύσταλ μέθ που τον έκανε Βασιλιά του ναρκο-εμπορίου στο Νέο Μεξικό και  μύθο για την σύγχρονη TV. Η Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανόθευτης και φτηνής κρυσταλλικής μεθαδόνης, με την μορφή πάγου.

Το NBC αναφέρει πως το το μεγαλύτερο μέρος της (BK) παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Αρχικά μεταφέρετα στην Κίνα και στεγάζεται σε αποθήκες. Από εκεί διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Όμως η κρύσταλλική μεθαδόνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στο εσωτερικό της χώρας. Οι LA Times γράφουν πως η μεθαδόνη σερβίρεται συνήθως «όπως μια κούπα τσαι».



Οι Βορείο-Κορεάτες δεν «φοβούνται» την κρυσταλλική μεθαδόνη.  Την αντιμετωπίζουν ως ένα κοινό παυσίπονο ή μια βιταμίνη που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι μαθητές την χρησιμοποιούν για να διαβάζουν περισσότερες ώρες.  Ο Λη Σέρα, ένας Βορειοκορεάτης που ζει στην Κίνα, λέει: «αν πάς στο σπίτι κάποιου είναι ευγενικό να τον χαιρετήσεις προσφέροντας του μια «μυτιά».  Σύμφωνα με τον Λη ο «πάγος» είναι «σαν να πίνεις καφέ όταν νυστάζεις, μόνο που έχει καλύτερη γεύση».  Η κρυσταλλική μεθαδόνη είναι ένα ναρκωτικό που συνεχίζει να κατασκευάζεται από το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ-Ουν και να παρέχεται στον λαό της Βόρειας Κορέας, όπως ο καφές.

Τον περασμένο μήνα, πέντε διακινητές ναρκωτικών, ανάμεσα τους, ένας Κινέζος, ένας Βρετανός και ένας Βρετανός εμφανίστηκαν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχοντας συλληφθεί για παράνομη εισαγωγή 220 κιλών κρυσταλλικής μεθαδόνης από την Ταυλάνδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομολόγησαν πως το προϊόν παρασκευαζόταν στην Βόρεια Κορέα
Μπορεί το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ούν να περιλαμβάνει ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους και σε θάνατο –συνήθως-ποινές για κάθε παραβάτη, όταν όμως πρόκειται για ναρκωτικά, συνήθως κάνει τα στραβά μάτια. Η μαριχούανα είναι νόμιμη, συνήθως αναμιγνύεται με άλλα είδη καπνού και συχνά καλλιεργείται μέσα σε σπίτια. 



Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το καθεστώς είχε συστήσει το «Γραφείο 39» μια υπηρεσία που είχε ως κύρια ευθύνη να γεμίζει τα ταμεία του κράτους με έσοδα από την από την παραγωγή οποιούχων και παραισθησιογόνων. Στα τέλη της δεκαετίας, ενώ η κρυσταλλική μεθαδόνη γινόταν δημοφιλής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, στην Β.Κορέα τα εργοστάσια παρήγαγαν ποσότητες τόσο αδιανόητα μεγάλες που θα έκαναν ακόμα τον Χαίζενμπεργκ του Breaking Bad να υποκλιθεί φωνάζοντας «πάρτε με, μπορώ να δουλέψω εδώ!» (insert πλοκή-όνειρο για το νέο Breaking Bad)

Το καθεστώς έδινε ξεκάθαρες οδηγίες: Τα ναρκωτικά προορίζονταν αυστηρά για εξαγωγές. Με ακτοπλοικά μέσα, το «προϊόν» έφτανε στην Κίνα ή στις Φιλιππίνες. Από εκεί, με την βοήθεια μεταφορικών «οργανώσεων» όπως συμμορίες μοτοσυκλετιστών και ομάδες «Ράμπο» - πρώην αξιωματικών του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού, εξασφαλιζόταν η μεταφορά τους προς  τους ενδιαφερόμενους πελάτες, τα καρτέλ ναρκωτικών παγκόσμας εμβέλειας.  

Όταν όμως το ναρκωτικό έκανε την εμφάνιση του στους δρόμους της Hamhung, του άλλοτε φαρμακευτικού κέντρου της χώρας, όπου οι άνεργοι επιστήμονες κυκλοφορούσαν σαν τα ζόμπι στους δρούμους, μια νέα βιομηχανία δημιουργήθηκε για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση, που έφτασε ως την Pyongyang, την πρωτεύουσα.  Το 2006 ο Κιμ Γιόνγκ ΙΙ διέταξε να καούν (κυριολεκτικά) όλα τα εργαστήρια μεθαδόνης που βρίσκονταν μέσα στην χώρα και να θανατωθούν όλοι οι υπόδικοί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά.

Σήμερα, η ομολογία των συλληφθέντων στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποδεικνύει πως η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. «Η ΒΚ κυβέρνηση έκαψε όλα τα εργαστήρια. Μόνο τα δικά μας εργαστήρια έμειναν ανοικτά» ομολογεί ένας εκ των συλληφθέντων, μέλος συμμορίας που διένειμε το ναρκωτικό. Ο Κιμ  είχε  σκαρώσει τον τέλειο αποπροσανατολισμό για τους «καχύποπτους» της ξένης διπλωματίας. Το 2010, μια έκθεση του αμερικάνικου υπουργείου άμυνας έβγαζε «καθαρή» την Βόρεια Κορέα και απαλλαγμένη από υποψίες για παραγωγή και εμπόριο ναρκωτικών.  

Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, για τους Βορειο-Κορεάτες η μεθ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δυναμωτικό, σαν τον καφέ. Όχι; Η Παρκ Κούινγκ Οκ, μια πρώην ντήλερ από την Hoeryong, περίγραψε εδώ την καθημερινότητα στην γειτονιά της, όταν ξεκίνησε να διακινεί το ναρκωτικό, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Είπε: «Κυρίως οι άντρες μπορούσαν να τρελαθούν από την χρήση και να παλεύουν με μαχαίρια.» Αλλά αυτό που την τρόμαξε περισσότερο, ήταν η παραδοχή της κόρης της, ότι σνίφαρε κρύσταλλική μεθαδόνη για να μπορέσει να συγκεντρωθεί στο διάβασμα.  Τελικά, το 2009 η Παρκ διέκοψε το εμπόριο μεθαδόνης. Την επόμενη χρονιά κατάφερε να φύγει από την Βόρεια Κορέα και να ξαναρχίσει την ζωή της από την αρχή. Λίγο καλύτερα από τον "Tortuga" (χελώνα) Danny Trejo...






Share this article :

0 comments:

Post a Comment