Wednesday 23 April 2014

Ο άνθρωπος που έκανε πλάκα με το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα





O Enric Duran συστήνεται ως «πρώην προπονητής πινγκ-πονγκ» που  την διετία 2006-08 πήρε 700.000 δολάρια σε δάνεια από 39 τράπεζες της Ισπανίας, αιτούμενος δάνεια. Δεν τα επέστρεψε ποτέ. 

Ο Duran έδωσε τα χρήματα σε ακτιβιστές- υποστηρικτές αντι-καταπιταλιστικών δράσεων και στην συνέχεια ανέβασε και το σχετικό video όπου επιβεβαίωνε τις πράξεις του.  Το 2009 συνελήφθη. Το περασμένο Φεβρουάριο, πλήρωσε εγγύηση 50.000 δολαρίων για να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, για να προσέλθεί στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης οκτώ ετών. Ο Duran δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Η Guardian εντόπισε τον μοντέρνο…Ρομπεν και του πήρε μια μικρή συνέντευξη όπου  μιλησε για τα κατορθώματα του, αλλά και για το πόσο έχει γιγαντωθει η αποστροφή της ισπανικής κοινωνίας απέναντι στον καπιταλισμό
«Δεν αναγνωρίζω ως νόμιμο ένα δικαστικό σύστημα βασισμενο στην ανώτατη αρχή, γιατί δεν αναγνωρίζεω την ανώτατη αρχή» είπε.

Επίσης δήλωσε πως οι πράξεις του βρέθηκαν στο προσκηνιο ένός παγκοσμίου debate για την οικονομική κρίση. Το timing ήταν εξαιρετικό για να αναδείξει το ανερχόμενο στην Ισπανία αντι-καπιταλιστικό κίνημα, που γεννήθηκε από «το χάος που προκάλεσε ο καπιταλισμός στις ζωές των Ισπανών» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Duran.  Ο Duran,  καταλήγει πως μπορεί να αποσυρθεί από την αντι-καπιταλιστική μάχη, καθώς με τις πράξεις του έχει καταφέρει να ενδυναμώσει μερικά από τα πιο γνωστά κοινωνικά κινήματα της ισπανικής επικράτειας, όπως οι Indignados. 

Η εξιστόρηση των κατορθωμάτων του Enric Duran μπορεί να βρεί άμεσα ενδιαφερόμενους αναγνώστες που εργάζονται σε τραπεζικά και άλλα οικονομικά συστήματα. Εάν οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ερευνήσουν τις πράξεις τις πράξεις του Duran με πάθος , όμοιο με αυτό του  επιθεωρητη του FBI, Carl Hanratty όταν κυνηγούσε τον Frank Abagnale Jr, τον 19χρονο απατέωνα που κέρδισε εκατομμύρια δολάρια υποδύομενος πότε τον πιλότο, πότε τον γιατρό και πότε τον δικηγόρο, παίζοντας στα δάκτυλα το αμέρικανικο νομικό σύστημα. Τελικά ο Ηanratty κατάφερε να πιάσει τον Abagnale και να τον πείσει να συνεργαστεί με το FBI, με την περιπέτεια τους να αποτυπώνεται και κινηματογραφικά στην ταινία Catch Me If You Can. Aν επαναληφθεί η ιστορία με τον Duran ίσως η παγκόσμια οικονομία να καταφέρει να κάνει ένα μεγάλο - ανώτερο κι απο οσκαρ - βήμα για την βελτίωση της. Αν τον πιάσουν ή αν...θέλει να πιαστεί.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment