Thursday 17 April 2014

Comcast - ΤIme Warner: O "γάμος" των δυο θηρίων και πως το Internet θα αλλάξει μορφή.




Τον περασμένο μήνα, η Comcast ανακοίνωσε  την συμφωνία της με την  Time Warner Cable,για την εξαγορά της εταιρείας, έναντι του αστρονομικού ποσού των  $45,2 δις. Εάν τελικά εγκριθεί η αγορά, τότε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, που κατέχει το μεγαλύτερο ψηφιακό δίκτυο για Internet και δορυφορική τηλεόραση στην Αμερική,  θα ένωσει τις δυνάμεις της με την δεύτερη μεγαλύτερη του ίδιου τομέα. Ένα μεγαθήριο των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται προ των πυλών, που υποσχόταν να παίξει δίκαια στην αγορά της ψηφιακής επικοινωνιάς, κρατώντας ελεύθερο και ανοικτό Internet για όλους. Αν και παίζει  με ανύπαρκτο ανταγωνισμό.

Η επικειμένη εξαγορά της TWC από τη Comcast έκανε τους γνωστούς βαρώνους των media, όπως ο Rupert Murdoch να καταπιούν την γλώσσα τους. «Ουδεν σχόλιον» είχαμε την ημέρα της ανακοίνωσης της εξαγοράς. Υπήρξαν όμως και κάποιες φωνές, από τον χώρο της πολιτικής, που εκδήλωσαν αμέσως την ανησυχία τους για το γεγονός. Ο γερουσιαστής Al Franken με επιστολή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήυθυνε έκκληση προς τους νομοθέτες να ερευνήσουν προσεκτικά τις συνθήκες υπό τις όποιες έγινε η εξαγορά και κατά πόσο ένα τέτοιο εταιρικό σχήμα θα αλλοιώσει τις ισσοροπίες  και την λογική του net neutrality. Ο Franken λέει: «Από την γέννηση του, το Internet έχει υπάρξει μια πλατφόρμα καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης…διευκολύνοντας την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών. Να το θέσουμε απλά: Το Internet ανήκει στους ανθρώπους και όχι στις εταιρείες.»O φόβος, για την εισαγωγή μονοπωλιακών πρακτικών στην διάθεση του broadband είναι πλέον ορατός.



Η Comcast μπορεί να παραβιάσει την αρχή του net neutrality, που συνιστά πως το Internet traffic πρέπει να είναι ελεύθερο και ίδιο για όλους, χωρίς καμία εμπορική παρεμβολή. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Το 2010, η υπηρεσία digital streaming  Νetflix, είχε κατηγορήσει την Comcast για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβίαση του net neutrality. Η εταιρεία είχε επιβάλλει ένα νέο εργαλείο πρόσθετων χρεώσεων για το κατέβασμα Internet videos από τους συνδρομητές της. «Με αυτή την κίνηση, η Comcast αναδεικνύει το ρίσκο που ενέχει ένα «κλειστό» Internet όπου ο πάροχος της υπηρεσίας αποφασίζει πως και πότε ο χρήστης θα αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο.» είχε δηλώσει ο Thomas C. Stortz, διευθυντής του υπηρεσίας Online ταινιών της Netflix.  Τον Φεβρούαριο της φετινής χρονιάς η Netflix έθαβε το τσεκούρι του πολέμου, ανακοίνωνοντας την έναρξη της συνεργασίας της  με την Comcast. 

O Franken, σε δήλωση του για την συμφωνία Comcast – Netflix, την χαρακτήριζε ως μια «αναγκαστική» κατάσταση για την τελευταία. «Καταλαβαίνω πως οι πελάτες της Comcast και ο Τύπος είχαν παράπονα από τις αργές ταχύτητες των δικτύων broadband για την χρήση του Neflix. Γι`αυτό η Netflix έπρέπε να καταβάλλει ένα μεγάλο ποσό στην Comcast” δήλωσε.  Ο φόβος πως η νέα εταιρεία-κολοσσός των media θα εκμεταλλευθεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο για να εισάγει μονοπωλιακές πρακτικές στο Internet είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικός. Η ίδια η Comcast έχει τονίσει πως θα υπακούσει στους κανόνες του ανοικτού Internet μέχρι και το 2018, όπου υπόκεινται σε ανανέωση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Τότε το νέο "τέρας" των τηλεπικοινωνιών θα ξεκινήσει να βρυχάται....





Share this article :

0 comments:

Post a Comment