Wednesday 16 April 2014

"Νόμιμη" μαριχουάνα: Όνειρο ή εφιάλτης;




Η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας είναι ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» ζήτημα με φανατικούς υπερασπιστές αλλά και φανατικούς εχθρούς παγκοσμίους. Μπορεί τελικά να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την ιστορία; Μπορεί και ναι. 

  Μέσα από το site με τον εύγλωττο τίτλο weedblog.eu  μαθαίνουμε όχι μόνο ποιο είναι το καλύτερο «χόρτο» που μπορεί να καπνίσει κανείς, αλλά και κάτι  σημαντικότερο. Μέσα από  έναν παγκόσμιο χάρτη, που απεικονίζονται 44 καρφίτσες/άρθρα σχετικά με την κάνναβη, περιγράφεται μια εξέλιξη: Από το δικαστικό κυνήγι της ουσίας, οδεύουμε προς την παγκόσμια αποποινικοποίηση της .

 Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε πως στην Ευρώπη, το έναυσμα για την αποποινικοποίηση του ναρκωτικού έδωσε το 2001 η Πορτογαλία και πως ήδη στο Βέλγιο υπάρχουν τα πρώτα «κοινωνικά clubs» για την καλλιέργεια κάνναβης, όπου ο κάθε καλλιεργητής παράγει την δική του ποσότητα, αλλά απαγορεύεται να την πουλήσει. 

Αντίστοιχα, στην Αμερική, η αποποινικοποίηση του ναρκωτικού για ιατρική χρήση, που ξεκίνησε από το Colorado και την Washington αναμένεται να δημιουργήσει μια νόμιμη  αγορά κάνναβης που μπορεί να αποφέρει ακόμα και κέρδη 1,3 δις. Ήδη το ζήτημα της αποποινικοποίησης και οι προοπτικές κέρδους που γεννά έχει «συγκινήσει» περισσότερες από 20 πολιτείες, οι οποίες έχουν προχωρήσει στις ολική ή υπό όρους αποποινικοποίηση του ναρκωτικού. Επίσης στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, η πλήρης νομιμοποίηση της κάνναβης που  έχει ήδη ξεκινήσει από την Ουρουγουάη, έχει ανοίξει την όρεξη στην κυβέρνηση του Μεξικό για τα αστρονομικά κέρδη των ναρκο-εμπόρων. 


  Υπάρχουν βέβαια ακόμα χώρες όπως το Ιραν και η Τουρκία όπου η χρήση κάνναβης διώκεται με αυστηρές ποινές.  Συνολικά όμως,  μια θετική στροφή καταγράφεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο για την χρήση και κατοχή κάνναβης. 

 Βέβαια, παραμένει εμφανές πως ο διάλογος  για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας παγκοσμίως, βασίζεται σε αντικρουόμενα επιχειρήματα. Από την μια πλευρά το επιχείρημα που οδήγει στην νομιμοποίηση της κάνναβης στην Αμερική είναι πως η χρήση της ουσίας είναι κάτι σαν «μη χείρον βέλτιστον» σε σχέση με το αλκοόλ. Ευρήματα από έρευνες όπως αυτή, από το πανεπιστήμιο Montana State επιβεβαίωνουν πως η χρήση μαριχουάνας αντι για αλκόολ οδηγει στην μείωση των τροχαίων ατυχηματων. Επίσης, η ορισμένη και ιατρικά ελεγμένη χρήση μαριχουάνας έχει αποδειχθεί πως μπορεί  να έχει σημαντικά οφέλη για την υγειά, όπως το να μπλοκάρει την δράση καρκινικών κυττάρων. Αντίθετα,  ερευνητές της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ απέδειξαν πρόσφατα πως η καθημερινή χρήση μαριχουάνας μπορεί να επιφέρει σοβαρές, μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στον χρήστη. Με δήλωση τους στην εφημερίδα Telegraph τονίζουν πως η κάνναβη «κάθε άλλο παρά ασφαλής» είναι και πως «ακόμα και η χρήση της μια ή δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να επιφέρει σοβαρές δυσλειτουργίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το «συναίσθημα, τον εθισμό και την επιθυμία». Οι κατήγοροι όσο και οι υπερασπιστές της κάνναβης δεν εγκαταλείπουν την μάχη για την επικράτηση της αλήθειας, ποιάς αλήθειας όμως;

Η μαριχουάνα μπορεί να κάνει τον χρήστη σχιζοφρενή, μπορεί να σκοτώσει το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου του, μπορεί όμως επίσης να σκοτώσει και τα κύτταρα ορισμένων ανιάτων ασθενειών, η να τις επιβραδύνει, όπως συμβαίνει με το Αλτσχάημερ. Σίγουρα η κάνναβη δεν είναι περισσότερο αθώα από την νικοτίνη, καθώς η υπερκατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει ανάλογα σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως η αποποινικοποίηση της μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για μια σειρά από κοινωνικές ανατροπές, όπως το να υποστεί  ένα δυνατό πλήγμα το παγκόσμιο παραεμπόριο ναρκωτικών με την σύσταση αγορών υπο την αυστηρή επίβλεψη των κρατών και της ιατρικής κοινότητας. Επίσης  η απενοχοποίηση της χρήσης και της κατοχής μικροποσοτήτων  μπορεί να γίνει η αφορμή για να φωτιστούν ακόμα περισσότερο τα αίτια που προκαλούν τροχαία δυστυχήματα σε νέους και όχι μόνο.  

Τα κράτη που θα αποποινικοποίησουν την κάνναβη θα εκπαιδεύσουν καλύτερα  τους νέους που επιλέγουν να πίνουν αλκοόλ και να καπνίζουν, στο πώς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η ποτοαπαγόρευση ήταν καλή ιδέα μόνο για το “Boardwalk Empire”
  


(Boardwalk Empire: Tηλεοπτική σειρά του HBO που διηγείται τις περιπέτειές του Nucky Thompson, ενός διεφθαρμένου δημάρχου την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μια από τις δραστηριότητες του Nucky (Steve Buscemi) είναι και το παράνομο εμπόριο αλκοόλ)



Share this article :

0 comments:

Post a Comment