Monday 24 March 2014

Μedia Propaganda: Μέρος Δεύτερο




Συνέχεια από Μέρος Πρώτο


Happy Endings

Στις 20 Απριλίου 2008, οι New York Times με άρθρο τους αποκάλυπταν πως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους χρησιμοποιήσαν τουλάχιστον 20 «στρατιωτικούς αναλυτές» για να παρουσιάσουν θετικά τον πόλεμο στο Ιρακ μέσα από εμφανίσεις σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα και σε χρονικές περιόδους όπου ο αμερικάνικος στρατός μετρούσε θύματα. Οι «αναλυτές» ήταν εκπρόσωποι της βιομηχανίας όπλων και άλλων εμπλεκόμενων εταιρειών οι οποίοι το 2005 είχαν κληθεί από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπους, Ντικ Τσέινι να αναλάβουν δράση έναντι αδράς πληρωμής. Το θέμα, όπως είχε κατραγράψει η Αριανα Χαφινγκτον σε οργισμένο άρθρο της την ίδια χρονιά είχε περάσει στα «ψιλά» του τηλεοπτικού ρεπορτάζ των mainstream media, με μικρές αναφορές στο δελτίο ειδήσεων του NBC  και στο αντίστοιχο του CNN. 



Αντίθετα, συντάκτες-bloggers όπως ο  Γκλεν Γρηνγουώλντ με αυτή τη είδηση είχαν βρει αφορμή για να στηλιτεύσουν τις «πρακτικές του Ντικ Τσέινι που θυμίζουν Κρεμλίνο – την άρνηση να σχολιάσουν, την άρνηση να αποκαλύψουν ακόμα και τις πιο βασικές πληροφορίες για όσα έκαναν και να διατηρούν μονίμως ένα πέπλο μυστικότητας για όλες τις κινήσεις τους…. " Σε κείμενο του ο αρθρογράφος σημείωνε  πως: "Τα τηλεοπτικά κανάλια τάισαν με κυβερνητική προπαγάνδα το κοινό για θέματα που αφορούσαν την τρομοκρατία και τον πόλεμο και δεν έχουν την παραμικρή ευθιξια για να ζητήσουν συγνώμη."



Miranda good – Miranda very bad




Ένας μαχητή της ελευθερίας του λόγου μπορεί να είναι ταυτόχρονα και τρομοκράτης; Στην περίπτωση του Ντείβιντ Μιραντα αυτό έμοιαζε να είναι το σκεπτικό της σύλληψης και κράτησης του για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο του Χιθρόου, όπως υπαγορεύε το άρθρο 7 του νόμου περί τρομοκρατίας 2000. Ο πρωην δημοσιογράφος της Guardian ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι μαζί με τον Γκλεν Γκρηγουώλτ είχαν φέρει στο φως τις αποκαλύψεις του Σνοούντεν, βρίσκοταν σε πτήση με ανταπόκριση το Ριο Ντε Τζανέιρο, έχοντας σην κατοχή του κρυπτογραφημένα έγγραφα με απόρρητες πληροφορίες της βρετανική κυβέρνησης με σκοπό «να βοηθήσει την δημοσιογραφική έρευνα του Γκρηνγουώλτ» όπως διαβεβαίωσε τις αρχές του αεροδρομίου του Χίθροου χωρίς να γίνει πιστευτός.



Στην συνέχεια το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο έκρινε «νόμιμη» την κράτηση του Μιράντα. Ο ίδιος σε άρθρο του στο site Intercept δεν έχασε το χιούμορ του: «σιγουρα δεν αισθάνομαι τόσο καλά που η βρετανική κυβέρνηση με θεωρεί ύποπτο τρομοκρατίας» και τόνισε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κράτηση του Μιράντα δημιουργεί κακό προηγούμενο, ποινικοποιώντας την ελέυθερη έκφραση ιδεών και παρουσιάζοντας τους δημοσιογράφους ως επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια.

(Spoiler alert για την ετυμηγορία του δικαστηρίου)
Από την Guardian: To ανώτατο δικαστήριο υποστήριξε πως η εννιάωρη κράτηση του Μιράντα και η κατάσχεση του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού ήταν σύμφωνη με το νόμο περί του Τρομοκρατίας του 2000 γιατί:
Αν και το συμβάν αποτέλει «έμμεση εμπλοκή της ελευθερίας του Τύπου»  υπήρχαν πολύ «δυνατά» στοιχεία  για ύπαρξη δημοσίου κινδύνου
O Mιράντα συνελήφθη διότί τα 58.000 αρχεία της GCHQ, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρέθηκαν στην κατοχή του θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα παραβίαση της εθνικής ασφαλείας και πιθανές απώλειες ζωών. 
Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν τα κατασχεμμένα αρχεία ως «δημοσιογραφικό υλικό και επέμειναν πως επρόκειτο για κλεμμένα αρχεία που δεν προστατεύονταν από την ελευθερία της έκφρασης.

Ξαφνικά… το Ιράν



Η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιραν μετά από τριάντα χρόνια συνεχων διαξιφισμών σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο δεν θα ξεκινούσε και τόσο ροδινα. Να πως ο Brian Williams, παρουσιαστής των ειδήσεων του NBC περίγραψε το γεγονός στο κοινό του: «Αυτή είναι η πρωτοβουλία μιας νέας διακυβέρνησης του Ιραν, που ξαφνικά ισχυρίζεται πως δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα!» Θα μπορούσε να έλεγε την αλήθεια ο Williams σε αυτή την δήλωση.

Αν η αλήθεια είχε και μια μικρή δόση αμνησίας. Το 2005 ο θρησκευτικός άρχοντας της χώρας, Αγιατολαχ Αλι Χωμεινί με φιρμάνι του ειχε απαιτήσει το πάγωμα των πυρηνικών δοκιμών και τον Ιανουάριο της ίδιας χρόνιάς ο αξιωματούχος Ραμιν Μεμανπαραστ είχε διακηρύξει πως  το Ιραν είναι : «η πρώτη χώρα που εργάζεται για μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα.». Οι ανώτατοι άρχοντες του Ιραν συνέχισαν τα επόμενα χρόνια να κάνουν  παρόμοιες δηλώσεις. Μάλιστα το 2005, με μήνυμα  ολοσέλιδη καταχώριση τους στους New York Times είχαν ανατρέψει τους ισχυρισμούς της Δύσης πως ετοιμάζουν επίθεση με πυρηνικά, τονίζοντας πως δεν επιδιώκουν την σύγκρουση αλλά τον διάλογο και την ειρήνη. Το 2012, σε μια ομιλία που έχει χαρακτηριστεί ως ορόσημο για την παγκόσμια ειρήνη, ο Xωμεινί είχε περιγράψει τα πυρηνικά όπως ως «επικίνδυνα» όταν βρίσκονται σε ανθρώπινα χέρια, επιδεικνύοντας το «ξαφνικό» σύμφωνα με τον Brian Williams φιλειρηνικό του πνεύμα.

 Το Ιραν όχι μόνο έχει προσπαθήσει να πείσει τις αμερικάνικες αρχές πως έχει διακόψει οριστικά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, αλλά έχει υποστηρίξει φανατικά τον πυρηντικό αφοπλισμό δυνάμέων όπως το Ισραηλ. Είναι γνωστό πως το Ισραηλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και με την σιωπηλή συγκατάθεση των αμερικάνων συμμάχων του έχει αρνηθεί επανειλλημένα ελέγχους στην τεχνική υποδομή του, ακόμα και από οργανισμούς όπως ο OHE. Aν σας τρόμαξε λίγο το φιλειρινικό πνεύμα του Brian Williams, μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα για να θαυμάσετε την κόρη του, Alison, που παίζει στην τηλεοπτική σειρά "Girls".

(τελευταία από δεξία)











Share this article :

0 comments:

Post a Comment