Monday 31 March 2014

Ουκρανία: Ελπίδες για ειρήνη από τον "Βασιλιά της Σοκολάτας"




Σε μια χώρα όπου η καλή σοκολάτά ήταν τόσο δύσκολο να βρεθεί όσο ένα τζίν παντελόνι ή ένας pop δίσκος, ο Petro Poroshenko εισήγαγε για πρώτη φορά κακάο πριν από 20 χρόνια. Έγινε ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της χώρας και κάτι σαν λαικός ήρωας.  Το προηγούμενο Σάββατο ο 48χρονος Ποροσένκο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το ανώτατο αξιώμα της χώρας, στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαίου. 

Ο «Βασιλιάς της Σοκολάτας» όπως τον αποκαλούν οι συμπολίτες του, ετοιμάζεται για την νεά του, πολιτική μάχη με ένα πρόγραμμα που περιέχει κάτι περισσότερο από γλυκές απολαύσεις. Ο Ποροσένκο υπόσχεται την εκ νέου «Ουκρανοποίηση» της χώρας, μακριά από την ρωσική επιρροή και πιο κοντά στην Ευρωπαική Ένωση.  Ο Ποροσένκο έξεφρασε ανοικτά την πεποίθηση του πως στη «Πορτοκαλί» επανάσταση του 2004 αλλά και σε αυτή της πλατείας Maidan του περασμένου μήνα (που αποκάλεσε «Επανάσταση Αξιοπρέπειας) οι Ουκρανοί πολίτες διάλεξαν την ελευθερία, μακριά από την καθεστώς  σαρωτικής διαφοράς του απερχόμενου Γιανουκόβιτς, αλλά και μακριά από την επιρροή του Κρεμλίνου.

Προς τους «ρώσους φίλους» της κυβέρνησης Πούτιν, ο Ποροσένκο δεν επιλέγει την σύγκρουση αλλά διατηρεί έναν μετριοπαθή λόγο. Παρά το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή για να σφραγιστεί ένα από τα εργοστάσια του που βρίσκεται επί ρωσικού εδάφους. Ο Ποροσένκο έχει κάνει τα πάντα για να διατηρήσει μια «σχέση εμπιστοσύνης» με το Κρεμλίνο τα τελευταία 15 χρόνια. Όμως αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, από τον περασμένο μήνα έχει διαρραγεί. Η «διάρρηξη» προκλήθηκε από τις διαφορετικές «αλήθειες» που σύμφωνα με τον Ποροσένκο καλλιεργήθηκαν κατά την διάρκεια του περασμένου μήνα σε Ρώσους και Ουκρανούς πολίτες. Οι αλήθειες αυτές ήταν αποτέλεσμα της ρωσικής προπαγάνδας, που επιμένει πως οι άνθρωποι «υπέφεραν» με το απερχόμενο καθεστός και η ιδανική λυσή παραμένει η επιστροφή της Ουκρανίας στην «μαμά Ρωσία». Ο Ποροσένκο απαντά ξεκάθαρα πως: «Οι άνθρωποι της Ρωσίας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στην δική τους αυτοκρατορία. Αλλά πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών που θέλουν ζήσουν ελεύθεροι.»



Η πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητα του Ποροσένκο, συνοδεύτηκε από την επισημοποίησης της «απόσυρσης» της υποψηφιότητας του. Βίταλι Κλίτσκο.  Ο πρώην πυγμάχος, που ακουγόταν ως αξιόπιστο φαβορί για τον προεδρικό θώκο λίγο αργότερα επισημοποίησε την υποστήριξη του στον Ποροσένκο. Τα πρώτα στοιχήματα για ενδεχόμενη απόσυρση και της Γιούλια Τιμοσένκο από την εκλογική κούρσα έχουν ήδη αρχίσει, ύστερα και από τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της σε σκάνδαλα διαφθορας. 

Επίσης, ο Ποροσένκο έχει και έναν ακόμα δυνατό σύμμαχο: Τους ευρωπαίους διπλωμάτες. Τα ουκρανικά media αναφέρουν πως οι μεγάλες πιθανότητες εκλογής του τον Μάιο, έχουν πείσει Ευρώπη και Αμερική για την άμεση αποστολή  οικονομικής βοήθειας προς την χώρα.  Μέσα στους στόχους του Ποροσένκο θα είναι και η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας της Βουδαπέστης για την αναγνώριση των συνόρων της χώρας από Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ρωσία. Ο απώτερος στόχος είναι φανερός. «Μέχρι το 2025 η Ουκρανία θα έχει γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. 

Ο δρόμος του Ποροσένκο προς την εξουσία δεν θα είναι τόσο «γλυκός» όσο φαίνεται. Ο Ποροσένκο δεν έχει κρύψει ότι είναι εθνικιστικός, αλλά επίσης δεν έχει καταφέρει να «κρύψει» τις φήμες περί στρατολογήσης  και χρηματοδότησης ακροδεξιών εθνικιστών στις οδομαχίες του Κιέβου. Ο επιχειρηματίας έχει διαψεύσει κάθε φήμη, αν και έχει επιβεβαιώσει τις συναντήσεις του με τον αρχηγό της οργάνωσης των εξτρεμιστών,  Ντμιτρι Γιαρός. 

Ένα στοιχείο του Ποροσένκο που εμπνέει αισιοδοξία στον ουκρανικό λαό, είναι πως ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ολιγάρχες της χώρας που έχουν «στραγγίξει» την κρατική οικονομία, βασίζεται στις δικές του δυνάμεις. Ο 48χρονος επιχειρηματίας έχει καταφέρει να κτίσει την εικόνα του αυτοδημιούργητου, επιτυχημένου επιχειρηματία, που κάνει μόνο αυτό που ξέρει καλύτερα. Σε μια χώρα οπου μαστίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς, ο Ποροσένκο έχει κερδίσει το δικαιώμα να κυκλοφορεί με το κεφάλι ψηλά. Ίσως να καταφέρει το ίδιο και για τους συμπολίτες του. 



Share this article :

0 comments:

Post a Comment