Thursday 27 March 2014

Το βέλγικο χιούμορ επιβεβαίωσε πως...δεν υπάρχει




Οι συντάκτες του περιοδικού Niewsblad επιμένουν «Οι Βέλγοι δεν είναι ρατσιστές» . Όμως η εικόνα που δημοσίευσε η εφημερίδα De Morgen όπου ο Μπαράκ Ομπάμα απεικονίζεται ως μαιμού (βλ.φωτογραφία επάνω),  σε συνδυασμό με το γιγαντιαίο μπισκότο –προσωπογραφία του αμερικάνου προέδρου που δώρισε φούρναρης προς την αμερικάνικη πρεσβεία (βλ.φωτογραφία κάτω) έχουν δημιουργήσει μίνι διπλωματικό επεισόδιο μέσα από εφημερίδες και περιοδικά των δυο χωρών




Το περιοδικό New York τα λέει ξεκάθαρα. Σε δημοσίευση του αναφέρεται πως: «Το «φαγώσιμο» έργο τέχνης είναι καθαρά ρατσιστικό» Η βελγική Niewsblad διαφωνεί: «Το σχόλιο του New York είναι υπερβολικό» συμπληρώνοντας πως «ήταν ένα καλό δώρο προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όσο για αυτό το καρτούν, η εφημερίδα επιμένει πως απομονώθηκε από το άρθρο και το νόημα του παρερμηνεύτηκε. 

Επι αμερικάνικου εδάφους, οι απόψεις για το Mπισκότο-Ομπάμα ήταν διφορούμενες. Το Radio 1 το αντιμετώπισε ως ένα «όμορφο, υπέρχο, ξεχωριστό» δώρο», ενώ μαζί με το περιοδικό New York και η USA Today είχε έναν πολύ περιεκτικό τίτλο («Το Πιο, Γελοίο, Δώρο, Όλων Των Εποχών).  Στο Βέλγιο, η εφημερίδα Gazet Von Adwerpen είχε τις αμφιβολίες της για το αν οι καλές προθέσεις έφεραν το ανάλογο αποτέλεσμα και οργάνωσε ψηφοφορία.  Οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά. Συμφωνούμε πως δεν ήταν τόσο ρατσιστικό το «επιδόρπιο» Ομπάμα, οσο μια στερεοτύπική καρικατούρα για την περιγραφή του ανώτατου πολιτικού αξιωματουχου μιας χώρας.

Όσο για το σκίτσο της De Morgen, η εφημερίδα τελικά κλήθηκε να ζητήσει συγνώμη. Με άρθρο που ρωτούσε ξεκάθαρα “Is De Morgen Racist?” η εφημερίδα αποκάλυψε πως αποφάσισε να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες της, μετά από την οργισμένη κριτική του Βέλγο-Νιγηριανού συγγραφέα Chika Unigwe, στο Twitter. O συγγραφέας-ερευνητής με άρθρο του στο Africa Is Α Country έκανε πολλές αρνητικές αναφορές στο σκίτσο, κατηγορώντας τους Βέλγους για «ρατσιστική παράνοια» και κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατικά σύνδρομα»  και λογικές απαρτχαιντ που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί. Αξίζει να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που μια βελγική εφημεριδα ζητάει «συγνώμη» για μια δημοσίευση της.


Όχι, είναι πολύ "βαρύ" να κατηγορήσεις έναν λαό για ρατσισμό. Από την άλλη οι υποψίες του Μαζεστίξ για την ψηλομυτίαση και το "κρύο" χιούμορ των Βέλγων, από την περιπέτεια "Ο Αστερίξ Στους Βέλγους" μάλλον συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται.
















Share this article :

0 comments:

Post a Comment