Monday 10 March 2014

Ας μιλήσουμε για προπαγάνδα



Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Russia Today  βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ύστερα από την επέμβαση του ρωσσικού στρατού στην Κριμαία. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό κανάλι που χρηματοδοτείται άμεσα από την ρώσικη κυβέρνηση,  ένα δημόσιο φορέα των media που αναλάβε πρόσφατα μια δύσκολη αποστολή: Την κάλυψη της επέμβασης του ρωσικού στρατού στην Κριμαία Και τα έκανε μαντάρα. (ή μηπως όχι;;)
 Το RT είχε μια δική του εκδοχή για το τι σημαίνει η εμπλοκή των Ρώσων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Buzzfeed,   ο ρωσικό στρατός εισέβαλλε στην Κριμαία ως μια «δύναμη σταθεροποίησης» της ουκρανικής κοινότητας, ενώ η ανατροπή του Yanukovych είχε ξεκινήσει από Τσετσένους τρομοκράτες. Παράνοια ή απλά προπαγάνδα;


Στις αρχές της εβδομάδας η παρουσίαστρια της τηλεοπτικής εκπομπής Breaking The Set, Abby Martin ανακοίνωσε από τον τηλεοπτικό αέρα την παραίτηση της, αρνούμενη να υποστηρίξει το επιχείρημα πως ο ρώσικος στρατός επεμβαίνει στην Ουκρανία για να αποκαταστήσει την πολιτική ομαλότητα.   Λίγες μέρες αργότερα την ακολούθησε η η παρουσίαστρια Liz Wahl,  αναφέροντας πως «αρνείται να είναι μέρος ενός δικτύου που ξεπλένει τις παράνομες πράξεις του Πούτιν.» και στην συνέχεια τόνισε πως «η οικογένεια μου ήρθε στην Αμερική από την Ουγγαρία για να ξεφύγει από τις ρωσικές δυνάμεις. Ειμαι περήφανη που είμαι αμερικανίδα και πιστέυω στην αλήθεια.» Είναι σπάνιες οι περιστάσεις όπου  ένας δημοσιογράφος επιλέγει να κριτικάρει ευθέως την κυβέρνηση της χώρας του, σε live τηλεοπτική μετάδοση. Όμως κριτική της κυβέρνησης από δημοσιογράφο κρατικού καναλιού και παραίτηση του στον αέρα είναι κάτι που θυμίζει μαύρο ανέκδοτο. Ειδικά όταν «εργοδότης» του δημοσιογράφου είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν.


Η επίσημη ανακοίνωση του RT για τις παραιτήσεις χτυπάει τις δυο παρουσίαστριες εκεί που πονάνε. Λέει: Όταν ένας δημοσιογράφος διαφωνεί με το περιεχόμενο του ρεπορταζ μπορεί να εκφράσει τις διαφωνίες του στον αρχισυντάκτη και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αν δεν επιθυμεί την λύση, τότε ως επαγγελματίας, πρέπει να παραιτείται. Αλλά όταν κάποιος στήνει ένα μεγάλο δημόσιο show για να ανακοινώσει την απόφαση του, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τρικ για να τραβήξει την προσοχή.» Ένας ακόμα αγγλόφωνος παρουσιαστής του RT, ο George Galloway, καλεί το κοινό των media να μην σοκάρεται με το RT γιατί «κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχει την δική του γραμμή. Ακόμα περισσότερο τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια κάθε χώρας, όπως το BBC, εκφράζουν την επικρατούσα ιδεολογία, την άποψη των πολλών. To κανάλι RT δεν κάνει κάτι παραπάνω από αυτό.   Όταν έρχεσαι από την χώρα του Fox News δεν θα έπρεπε να σε ξαφνιάζει κάτι τέτοιο.» Ρώσοι, Άγγλοι, Αμερικάνοι δημοσιογράφοι, όλοι το ίδιο είμαστε και όλους μας ενώνει μια προπαγάνδα.


Αντί επιλόγου, μια απάντηση από το μακρινό παρελθόν, για όσους συνεχίζουν να υπερασπίζονται την αλήθεια, φανατικοί δημοσιογράφοι.







Share this article :

0 comments:

Post a Comment