Thursday 13 March 2014

House Of Thrones: Πως το προβλημα της πειρατειας εγινε λυση


Η πειρατεία, το κατέβασμα torrents έχει υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της βιομηχανίας του θεάματος. Κάποιοι από τους μεγάλους παίκτες των media μαθαίνουν να ζουν μαζι της και να την προκαλούν, προτεινοντας νέους τρόπους προώθησης  του  TV content. 

Πρώτη η Netflix τόλμησε το διαφορετικό και έδωσε ολόκληρη την πρώτη και την δεύτερη σεζόν του “House Of Cards” μέσα σε μια ημέρα. Χωρίς  διαρροές και promos, όλα εκεί για να τα καταβροχθίσει ο θεατής  με την άνεση του, σε κάθε mobile και σταθερή οθόνη.  Η HBO τόλμησε διαφορετικά. 



 Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν για την επίσημη πρεμιέρα του Game Of Thrones  στις 6 Απριλίου, για τους σκληροπυρηνικούς, επεφύλασσε ένα «μαγικό event. Το Epic Fan Experience έρχεται από την HBO στις 20 Μαρτίου στο Cushman & Wakefield Theatre  του Brooklyn Center και το κύριο γεγονός του θα είναι η προβολή του πρώτου επεισοδίου της τέραρτης σεζόν του Game Of Thrones σε μια οθόνη «επικών διαστάσεων»! Το γεγονός αναμένεται να παρακολουθήσουν συνολικά 7000 θεατές και τα είσιτήρια (15 δολ.έκαστο) εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Τηλεοπτική πρεμιέρα στον κινηματογράφο.(σημείωση αναγνώστη: *Έχει ξαναγίνει, για το Doctor Who*)




Όμως αυτό το event έχει έναν σημαντικό αστερίσκο για τους «ιντερνετάκιδες»:  Θα απαγορεύεται η είσοδος σε θεατές που θα έχουν στην κατοχή τους οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.  H ΗΒΟ στο λέει ξεκάθαρα «ζήσε το ” ρε παιδί μου, χωρίς sharing, commenting, live-tweeting, live blogging. Αποσυνδέσου.




Μια τέτοια εξέλιξη δεν προέκυψε τυχαία. Οι μηντιακοί κολοσσοί μαθαίνουν σίγα-σιγά να ζουν με το Ιντερνέτ και με το κοινό που τα θέλει «όλα εδώ και τώρα». Η δήλωση του δημιουργού του Breaking Bad Vince Gilligan πως το Internet και το παράνομο downloading βοήθησαν ως ένα σημείο να γίνει γνωστό το τηλεοπτικό του αριστούργημα, απενεχοποιεί ως ένα σημείο τους «κακούς downloaders. Ο  Jeff Bewkes , CEO της Time Warner, εταιρείας-ιδιοκτήτριας της HBO με δήλωση του τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς είχε αφήσει άφωνους τους πολέμιους της πειρατείας. Όταν το Game OF Thrones ανακηρύχθηκε από το Torrentfreak ως το show με τα περισσότερα παράνομα downloads της χρονιάς (5,9 εκατομμύρια φορές!) ο Jeff το είχε πει: «Για εμας αυτή η είδηση είναι σαν κομπλιμέντο είναι καλύτερη κι από Emmy!” εξηγώντας πως τα αυξημένα πειρατικά downloads συνήθως καταλήγουν και σε αύξηση των συνδρομητών του HBO. 




Αντίθετη γνώμη βέβαια είχε η Gale Anne Hurd, παραγωγός του Walking Dead που την περασμένη χρονιά κατεβάστηκε 4,2 εκατομμύρια φορές. Είπε στο περιοδικό Variety: “Πολλοί νομίζουν πως η πειρατεία είναι κάτι καλό, πως αυτός που κατεβάζει παράνομα θα διακόψει και θα ξεκινήσει να πληρώνει.». Από την άλλη, η Netflix σύμφωνα με το περιοδικό Forbes συμβουλεύεται τα στατιστικά των πειρατικών downloads για να αποφασίσει ποιες σειρές και ταινίες θα διαθέσει στους συνδρομητές της. Κι αυτό είναι κοπλιμέντο, προς την πειρατεία. 

  Η πειρατεία έγινε ο ελέφαντας στο δωμάτιο των μηντιακών κολοσσών, μέχρι την στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν  πως το πρόβλημα το ίδιο, μπορεί να γίνει η λύση. Ζώντας με την πειρατεία το Hollywood μαθαίνει να παράγει περισσότερη και καλύτερη τηλεόραση. Και η τηλεόραση γίνεται ο νεός κινηματογράφος. Εξέλιξη. 







Share this article :

0 comments:

Post a Comment