Thursday 20 March 2014

Παραλογισμος: Δεν υπαρχει κλιματικη αλλαγη - μονο....οικονομικη




Ένα από τα πρώτα άρθρα του νέου site που διευθύνει ο Nate Silver, δημοσιογράφος με θητεία στο ESPN και στο ABC, είχε ως θέμα την απόρριψη των θεωρίων για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη. Ήταν γεμάτο από λάθη. 
Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο FiveThirtyEight από τον συντάκτη Roger Pielke Jr, είχε τίτλο “Disasters Cost More Than Ever – But Not Because of Climate Change.”. Αλλά οι επιστήμονες που έχουν αποδείξει πως οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν προς το χειρότερο, καταδίκασαν τον αρθρογράφο για την άγνοια του σε κρίσιμα στοιχεία που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός «αρκετά μπερδεμένου» συντακτικού αποτελέσματος. 



Ο Pielke λέει : «Τα ακραία καιρικά φαινόμενο μας κοστίζουν όλο και περισσότερο χρήματα αλλά αυτό δεν γίνεται επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν την γενική εικόνα του κλίματος.  Ο λόγος που χάνουμε περισσότερα χρήματα είναι γιατί εχουμε περισσότερα χρήματα να χάσουμε.» Ο Pielke έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μετρώντας την αύξηση του κόστους για τις επανορθώσεις από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από καιρικά φαινόμενα σε συνάρτηση με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης επικαλείται μια αναφορά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μαζί με δική του έρευνα που επιβεβαιώνουν πως τα τελευταία χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν αυξηθεί σε ένταση ή και συχνότητα.

Όμως η αλήθεια είναι μάλλον αρκετά διαφορετική. «Το άρθρο του Pielke βρίσκεται πολύ μακριά από την αλήθεια. Επιβεβαιώνεται πως το νέο site του Nate Silver είναι άλλο ένα όχημα παραπληροφόρησης για το ζήτημα της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής» λέει ο Michael Mann, διευθυντής του Kέντρου Γαιοβιολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Pennyslvania. “O Pielke χρησιμοποιεί μια μη ρεαλιστική μέθοδο που καταφέρνει να «εξαφανίζει» τα σημάδια των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή για να μπορέσει ο ίδιος να αποδείξει πως δεν υπάρχουν

Ο John Abraham, καθηγητής γεωθερμικώνμελετών στο Πανεπιστήμιο του St.Thomas, γνωστός γιαι την δημιουργία της Ομάδας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, κριτίκαρε τον Pielke για την  κακή  χρήση στοιχείων από τις αναφορές του OHE.  «Θα πρέπει να ξέρει πως έχουμε ήδη εντοπίσει σημαντικές αύξησεις στην ένταση των ανεμοστροβίλων στον Ατλαντικό, υπερβολικά θερμότερα κλίματα και αυξημένες τοπικές ξηρασίες.» έγραψε ο Abraham σε γράμμα του προς τον Nate Silver από το οποίο στην συνέχεια ένα μέρος του αναδημοσιεύτηκε από το Think Progress. Ο Abraham καταλήγει: «Αυτό το άρθρο είναι απίστευτα κακογραμμένο. Τέτοιο γράψιμο δεν έχω δεί ούτε από τους πρωτοετείς φοιτητές μου.» Παρ` όλα αυτά η αρθογραφία η αρθρογραφία του Roger Pielke Jr, αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στον τοίχο των αρνητών της κλιματικής αλλαγής που περιλαμβάνει από επιστήμονες, δημοφιλείς τηλεσχολιαστές εως και μέλη του Κονγκρέσσου. 





Share this article :

0 comments:

Post a Comment