Thursday 13 March 2014

Ρωσια: Το κρατος απολυει δημοσιογραφο


Όταν μια κυβέρνηση θέλει να ελέγχει περισσότερο το κράτος, συνήθως ξεκινά από τα media. Στον απόηχο της μη επέμβασης-επέμβασης στην Κριμαία  η ρωσική κυβέρνηση ξηλώνει τα ιδιωτικά media.



Η Galina Timchenko, συντάκτρια του δημοφιλούς online news site Lenta.ru από το 1999, κλήθηκε να εγκαταλείψει την δουλειά της, έχοντας γράψει ένα άρθρο για τις εμφύλιες συρράξεις στην Ουκρανία. Αντικαταστάθηκε από συντάκτη φιλικό προς το Κρεμλίνο. 

Τo θέμα που έφερε την αποπομπή της Galina Timchenko, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν μια συνένευξη με το ηγέτη του Ακροδεξιού Τομέα  Andriy Tarashenko με σχόλια του Dmitro Yarosh, υποκινητή ακροδεξιών ομάδων στην Ουκρανία. Το θέμα έλαβε αυστηρή προειδοποίηση από το εποπτικό όργανο των ρωσικών media Roskomnadzor με την αιτιολογία ότι «προωθεί τον εξτρεμισμό και την ενδοεθνική σύγκρουση.» Σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post, αρκούν τρείς προειδοποιήσεις από το κράτος για να κλείσει μια εκδοτική εταιρεία. 

Στην συνέχεια το Lenta.ru έκλεισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τα μέλη της ομάδας του να υπογράφουν κοινή δήλωση κατά της κρατικής λογοκρισίας. Σύμφωνα με τους Times της Μόσχας το περιστατικό της Galina έμοιαζε με «προειδοποιητική βολή» με σκοπό να πιέσει το Lenta.ru να κλείσει οριστικά. Πάντως η αντικαταστάτρια  της Galina σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Γαλλο-Ρωσσικου Πρακτορείου Maria Antonova, υπήρξε συντάκτρια φιλο-Κρεμλινικού site και έχει καλύψει την επανάσταση της πλατείας Maidan στο Κίεβο σαν ένα αντι-ΝATO-ικο παιχνίδι ενάντια σε ευρω-αμερικάνους προβοκάτορες.  



Όμως δεν είναι μόνο το Lenta.ru και η Timchenko που έχουν δεχτεί την οργή της ρωσικής κυβέρνησης. Τον προηγούμενο μήνα έκλεισε το «φιλελεύθερων» διαθέσεων τηλεοπτικό κανάλι Dozhd και τον Δεκέμβριο του 2013, με συνοπτικές διαδικασίες  η κυβέρνηση Πούτιν έβαλε λουκέτο σε μια σειρά από δημόσιους μηντιακούς οργανισμους όπως το Ria Novosti και το Voice Of Russia, δημιουργώντας έναν νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αυστηρά ελεγχόμενο από το κράτος, ενώ έκλεισε και το digital media agency Rosbalt επειδή ανέβαζε videos με υβριστικό περιεχόμενο. Το τέλος των ρωσικών media έφτασε;
«Το κράτος ελέγχει τα media είτε μόνο του ή με μεσολαβητές. Το πρόβλημα δεν είναι που θα πάμε εμέις για να ξεφύγουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουμε τίποτα για να διαβάσουμε.» λέει η δήλωση του Lenta.ru.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment