Monday 10 March 2014

Πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεγέλασε την αμερικάνικη κυβέρνhση


Σήμερα οι δυνάμεις του Ρωσικού στρατού  κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Κριμαίας, προκαλώντας κρίση πανικού σε όσους νόμιζαν πως ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πουτιν δεν θα τολμούσε να επέμβει σε ουκρανικό έδαφος. Πρώτοί από όλους οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, έπεσαν από τα σύννεφα όταν συνέβη κάτι τέτοιο. 


Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου,  ο υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov  έλεγε επίσημα στον αμερικάνο ομόλογο του Joe Biden πως  η χώρα του θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στις εμφύλιες συγκρούσεις,  το τοπίο έμοιαζε ξεκάθαρο για τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες.



Το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησε το πρώτο κεφάλαιο ενός διπλωματικού ναυαγίου για την Αμερική. Η κλήση του  υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκεί Αξιονοφ προς τον Βλαντιμιρ Πούτιν για στρατιωτική βοήθεια, αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Η επίσημη θέση του Κρεμλίνο έκανε λόγο όχι για επέμβαση, αναφέροντας αινγιματικά, πως ένα τέτοιο αίτημα βοηθείας «δεν μπορεί να αγνοηθεί». Λίγες ώρες αργότερα η βουλή έδινε το πράσινο φως για την εισβολή του ρωσικού στρατού επί ουκρανικού εδάφους.  Το φιάσκο των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών ήταν προφανές. «Κανείς δεν πιστεύει πως ο Πουτιν θα επέμβει στην Κριμαία» δήλωνε πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής,  «με την διάσκεψη των G8 στο Socchi να είναι τόσο κοντά, δεν θα ρισκάρει.».


Κι όμως ο πρόεδρος της Ρωσίας αιφνιδίασε τους πάντες. Το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η κατάληψη των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην Κριμαία, με το πρόσχημα της «βόήθειας» προς τους Ρώσους απόστρατους που ζουν στην περιοχή.  Ανάλογη δικαιολογία είχε χρησιμοποιηθεί ως πρόσβαση και για μια παλαιότερη εισβολή της Ρωσίας, όταν το 1979 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στο Αφγανιστάν για να «βοηθήσει» συμμάχικες δυνάμεις στην Κάμπουλ. Μάλλον τους λείπει η πρωτοτυπία.

 Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα είναι ξεκάθαρο. «Είναι πόλεμος» δηλώνει ο Ουκρανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Georgy Kasianov: “Η Κριμαία είναι μέρος ένος μεγαλύτερου σχεδίου. Θα ακολουθήσει η Odessa, το Nikolayev και το Kherson. Όλα με την ίδια τεχνική: Οι στρατιώτες θα προελαύνουν ως ελευθερωτές και οι Ρωσόφωνοι πολίτες θα τους υποδέχονται ως ελευθερωτές, 

Πολύ πιο μακριά από την Κριμαία, στις ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο, Ο Barrack Obama βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας.  Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, του υπουργού Εξωτερικών και των πρωθυπουργών Αγγλίας και Σουηδίας διαπιστώθηκε συλλογικά  πως οι επιλογές για αντίποινα προς τον Βλαντιμρ Πούτιν είναι μάλλον περιορισμένες. 

Λύσεις όπως το το μπουκοταζ της Αμερικής και των άλλων μεγάλων χωρών  στην σύσκεψη των G8 που θα γίνει στο Socchi μοιάζουν με «γρατζουνιές» στο γόητρο της ρώσικης υπερδύναμης.  Σε μια έκρηξη θυμού, ο Barrack Obama επικοινώνησε με τον Putin για να τον προειδοποιήσει πως η επέμβαση της Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφος συνιστά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου ανάμεσα τους και των υποχρεώσεων της Ρωσίας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και… «θα υπάρξουν συνέπειες»  

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έδεξε να τρομάζει ιδιαίτερα,  αντίθετα επίσπευσε τις διαδικασίες για την έγκριση αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Κριμαία Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην  Ρώσικη διπλωματία, η   στρατωτική επιχείρηση του Πούτιν έχει ως στόχο την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, με στόχο να επαναφέρει την χώρα σε  «κοινωνικόπολιτική σταθερότητα»,  εγκαθιστώντας ξανά τον  φυγαδευμένο στην Ρωσία  Γιανουκόβιτς.  διαμηνύει πως παραμένει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και θα επιστρέψει. Οι ΗΠΑ μοιάζουν με πληγωμένο γίγαντα  Το σίγουρο είναι πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν βλέπει τον πανικό του Μπαράκ Ομπάμα και γελάει.


Share this article :

0 comments:

Post a Comment