Monday 10 March 2014

Το Bitcoin και τα Πόκεμον



Το Bitcoin είναι φιάσκο;  Ύστερα από τα γεγονότα του MT Gox  στην Ιαπωνία κάτι τέτοιο μοιάζει περισσότερο από πιθανό. 

Το νέο ψηφιακό συνάλλαγμα Bitcoin που ήρθε στην ζωή μας πριν από λίγους μήνες, υποσχόταν να φέρει την επανάσταση στις παγκόσμιες συναλλαγές. «Είναι το ίδιο μεγάλο με το Internet”  ανέφεραν με δέος  κορυφαίοι χρηματιστές σε δηλώσεις τους  στην τηλεόραση, μόλις τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Μόλις δυο μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2013, ένα bitcoin κόστιζε 1000 ευρώ. Η Τράπεζα της Αμερικής  βάφτιζε το Bitcoin ως τον επόμενο πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο. Προγραμματιστές, marketers και εμπλεκόμενοι με την τεχνολογία του bitcoin βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την συμμετοχή τους σε μια ψηφιακή αυτοκρατορία που η αξία της υπολογιζόταν να ανέλθει συνολικά στα 20 δισεκατομμύρια, με την αξία του bitcoin να εκτινάσσεται στα 1300 δολάρια μέσα στο 2014. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

 Η αναφορά της Τράπεζας της Αμερικής περιείχε και κάποιους αστερίσκους που κανείς δεν διάβασε ποτέ.  Η βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ισοτιμία του bitcoin έδινε την δυνατότητα σε αγοραστές να αμφισβητήσουν την αξία των συναλλαγών τους με αυτό και να αποσυρθούν χωρίς προειδοποίηση, ενώ σε τεχνολογικό επίπεδο, το νόμισμα ήταν ευάλωτο σε επιθέσεις χάκερς.

Την περασμένη εβδομάδα, λόγω ενός σοβαρού τεχνικού προβλήματος,  το πρακτορειό ψηφιακών συναλλαγών MT Gox έχασε περίπου 744.000 bitcoins από το ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» του.  Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία MT Gox  ανέφερε πως τα bitcoins που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από  τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια, είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί κάτι που είχε ως αποτέλεσμα  την χρεωκοπία της εταιρείας.  



Ο Mark Karpeles, επικεφαλής του MT Gox και ξεχωριστό μέλος της βιομηχανίας του ηλεκτρονικού χρήματος, αφού κοινοποίησε την παραίτηση του, ανακοίνωσε πως: «αυτή η τραγική παραβίαση της εμπιστοσύνης των χρηστών του MT Gox ήταν το αποτέλεσμα των κακών ενεργειών μιας εταιρείας και δεν αντανακλά την ελαστικότητα και την αξία που χαρακτηρίζουν το bitcoin και την βιομηχανία ψηφιακού συναλλάγματος.  
Από το φιάσκο των bitcoins θα μείνει μόνο μια «απορία»  του τηλεπαρουσιαστή Jon Stewart: “Είναι ασφαλείς οι συναλλαγές με bitcoins στο Ιντερνετ, όταν τις κάνει ένα πρακτορείο που βγάζει κάρτες πόκεμον;» 






Share this article :

0 comments:

Post a Comment