Monday 10 March 2014

Ο “Baby Killer” της αμερικανικης τηλεορασης


Την περασμένη εβδομάδα ο προέδρος της Αμερικής, Barrack Obama έκανε τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος My Brother`s Keeper , μιας σύμπραξης φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου φορέα για την ενίσχυση των μειονοτήτων της Αμερικής. Ο Barrack Obama δεσμεύτηκε πως και μετά την λήξη της προεδρικής θητείας του, το 2017 θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής του προγράμματος  που προβλέπεται να συγκεντρώσει  περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια από δωρέες μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Barrack Obama μέσω της συμβούλου του Λευκού Οίκου,  Valerie Jarrett δέχθηκε και μια απρόσμενη συμβουλή από τον τηλεπαρουσιαστή Bill O` Reilly για την επιτυχία του πρόγραμματος.



Ο τηλεπαρουσιαστής Bill O` Reilly μέσα από΄την εκπομπή του The O`Reilly Factor είπε στην Jarrett «πρέπει να πείσετε όλους αυτούς τους gangsta rappers να βοηθήσουν τα νέα παιδιά. Να πείτε στον Jay Z και στον Kanye West να βγουν και να πουν στα παιδιά που εμπνέονται από τις συμπεριφορές τους να σταματήσουν τις εγκληματικές συμπεριφορές» Το παραλήρημα του γνωστού παρουσιαστή είχε μόλις ξεκινήσει: «Οι νέαροί κάνουν είδωλα τους gangsta rappers που φορούν τα καπέλα τους ανάποδα, κάνουν ναρκωτικά και γράφουν αυτούς τους απαίσιους rock και rap στίχους. Πρέπει να πείτε στους gangsta rappers, στους αθλητές και σε αυτούς που ζωγραφίζουν tattoos να βγουν στην τηλεόραση και να πουν «εγώ σταματάω, σταματήστε κι εσείς» τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Α! Επίσης ο Billy o` Reilly ζήτησε και κάτι ακόμα: «Να βγει η Michelle (Obama) και να πει στα νεαρά κορίτσια να σταματήσουν επιτέλους να κάνουν σεξ, να σταματήσουν να μένουν έγκυες.»  Το νέο παραλήρημα του O Reilly θύμησε τον μηχανισμό προπαγάνδας που είχε στήσει ο ίδιος μετά από την επίθεση στους δίδυμους Πύργους, χαρακτηρίζοντας κάθε μη Αμερικάνο και μη λευκό ως «πιθανή απειλή» για την χώρα.  Η παράκληση του προς την Michelle Obama είναι κι εκείνη κομμάτι μιας λίγο παλαιοτερης προπαγάνδιστικής επίθεσης που ξεκίνησε το 2005. Ο Reilly είχε περιγράψει τον γιατρό- με ειδίκευση στις αμβλώσεις- George Tiller από το Kansas ως “Tiller The Baby Killer”. Oι συνεχιζόμενες αναφορές του  Reilly προς τον Tiller δημιούργησαν κλίμα μίσους προς τον γιατρό. Το 2009 o George Tiller δολοφονήθηκε από τον Scott Roeder, που δήλωσε ακτιβιστής κατά των αμβλώσεων. Σίγουρα ο Bill O` Reilly δεν το είχε σχεδιάσει, δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο. Κανείς δεν ήθελε να χυθεί αίμα,  με αφορμή την κάλυψη ενός θέματος από έναν τηλεσχολιάστή. Όμως το κακό έχει ήδη γίνει.



  Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι υπόλογος στο κοινό του, είτε αναγνωστικό είτε τηλεοπτικό . Ωφείλει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο  εκφραστή δημοσίου λόγου για  την ωριμότητα, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια των λεγομένων του .  Η ικανοποίηση μιας προσωπικής ατζέντας ή/και προπαγάνδας μπορεί να  «κατατροπώσει» το νεανικό σεξ, τους rappers, τους αθλητές, ακόμα και έναν γιατρό,  αλλά το τίμημα για όλα αυτά θα είναι πάντα το αίμα.


Share this article :

0 comments:

Post a Comment