Monday 10 March 2014

Ένα θρησκευτικό X-File


Ο Θεός ζει σε άλλο πλανήτη. Οι άνθρωποι στην μετά θάνατον ζωή ταξιδεύουν στο διάστημα με προορισμό τον πλανήτη που είναι κοντά στον Θεό. Μπορεί να ακούγεται σαν δημοσίευμα εφημερίδας όπως η Ελεύθερη Ώρα, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για  απόσπασμα το μιούζικαλ “The Book Of Mormon” που χρησιμοποιεί σε ανακοινώσεις  της η εκκλησία των Μορμόνων, όχι για να το διαψεύσει.

Στο μιούζικαλ του Broadway οι θεατές μαθαίνουν  πως ο Θεός έχει σχέδιο για όλους μας. Οι στίχοι του τραγουδιού “I Believe”  λένε : «Πιστεύω πως ο Θεός έχει ένα σχέδιο για όλους μας. Πιστεύω πως μετά τον θάνατο μου θα ζήσω στον δικό μου πλανήτη. Πιστεύω πως ο Θεός ζει σε έναν πλανήτη που λέγεται Kolob.» Μην βιαστείτε να κάνετε παραλληλισμούς του μορμονικού Θεού με τον E.T τον εξωγήινο από την κλασσική κινηματογραφική ταινία. Κανείς δεν αστειεύεται.
Ο πλανήτης Kolob είναι μια έννοια υπαρκτή για τους Μορμόνους , που αναφέρεται στην Βίβλο του Αβράαμ, ένα βιβλίο που έχει γράψει ο ιδρυτής της εκκλησίας των Μορμόνων Αποστόλων και εικάζεται πως είναι η μετάφραση αρχαίων αιγυπτιακών γραφών που περιγράφουν την ζωή του Αβραάμ. Στο κεφάλαιο 3 της Βίβλου αναφέρεται ξεκάθαρα πως: Ο Πλανήτης Kolob βρίσκεται κοντά στον θρόνο του Θεού και είναι το μέρος όπου καταλήγουν οι πιστοί για να ζήσουν την μετά θάνατον ζωή τους. 
Το μιούζικαλ “The Book Of Mormon” γέννησε χιλιάδες συζητήσεις για το θέμα της μετά θάνατον ζωής σε online forums και αυτό δεν άφησε ασυγκίνητη την εκκλησία των Μορμόνων. Με ένα μακροσκελές δοκίμιο 3500 λέξεων που δημοσιεύτηκε στο επίσημο site “Becoming Like God” γράφτηκε πως: «Ορισμένοι περιορισμοί οδηγούν την pop κουλτούρα στην εύκολη λύση, να παίρνει αναστάσιμες εικόνες και να τις διακωμωδεί. Τρανό παράδειγμα η έκφραση του χαρμόσυνου μηνύματος της ανάστασης με ανθρώπους που απολαμβάνουν την μετά θάνατον ζωή καθισμένοι σε σύννεφα και παίζοντας άρπα.  Στην δική μας εκκλησία το μήνυμα της μετά θάνατον σωτηρίας της ψυχής εξηγείται ως ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν άγνωστους πλανήτες. Αν και λίγοι εκπρόσωποι της εκκλησίας των Μορμόνο ταυτίζονται με αυτές τις καρικατούρες, οι περισσότεροι συμφωνούν πως το δέος που εμπνέει η η δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας, είναι το μυστικό πίσω από τις άπειρες δημιουργικές πιθανότητες που υπάρχουν στην αιωνιότητα.» 

Τα  τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα για να αλλάξει την αντίληψη του κοινού για την θρησκεία των Μορμόνων και να σβήσει το ρατσιστικό, σκοταδιστικό παρελθόν της.  Στην διαφημιστική εκστρατεία “I Am A Mormon”,  νεαρά αγόρια και κορίτσια μιλούσαν για τις συνηθισμένες ζωές και τα ενδιαφέροντα τους, πριν αποκαλύψουν πως είναι Μορμόνοι. Ο Mitt Romney, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, ανέδειξε το πρότυπο του Μορμόνου πατριάρχη-οικογενειάρχη. Mπορεί μια θρησκεία που βασίζεται σε διαπλανητικά X Files να γίνει mainstream και να αγγίξει το μέσο κοινό Μήπως να καλέσουμε Κώστα Χαρδαβέλλα με τις Πύλες του Αγνώστου για μια απάντηση;

  

Η εκκλησία των Μορμόνων είναι λιγότερο αφελής από όσο δείχνει. .  Τα τραγούδια του “Book Of Mormon”δεν θα πείσουν το κοινό να βγάλει εισιτήρια για τον πλανήτη Kolob, αλλά θα της χαρίσουν σίγουρα την προσοχή που αναζητά.





Share this article :

0 comments:

Post a Comment