Friday 21 March 2014

Το Hollywood σε οικονομικη κριση;




Η Καλιφόρνια είναι η πολιτεία που ανέθρεψε το Hollywoοd, με εκατοντάδες κινηματογραφικές παραγωγές να γυρίζονται εκεί κάθε χρόνο, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της πολιτείας. Τα κίνητρα που προσφέρει, όπως οι φοροελαφρύνσεις και οι επιχορηγήσεις προς τα κινηματογραφικά studios που εδρεύουν εντός των συνόρων της, αποφέρουν ακόμα περισσότερα κέρδη στα ταμεία της πολιτείας αλλά και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.  Σύμφωνα με σχετική έρευνα από την κυβερνητική επιτροπή της Νότιας Καλιφόρνια, τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε συνολική οικονομική δραστηριότητα 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ δημιουργήθηκεαν 22.300 νέες θέσεις εργασίας. 

Τα καλά νέα σταματούν εκεί. Η Καλιφόρνια ανήκει στις πολιτείες που πριμοδοτούν τα κινηματογραφικά studios με επιχορηγήσεις, εκπτώσεις φόρων και παραχωρήσεις δημοσίων κτηρίων δωρεάν, μόνο εάν η ετήσια οικονομική τους δραστηριότητα φτάνει μέχρι τα 75 εκατομμύρια δολάρια.  Αυτός ο περιορισμός έφερε την «εξορία» από το Hollywood για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές όπως το “Iron Man 3” με προορισμό κράτη όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, που προσφέρουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο τριετή απολογισμό,  σε περισσότερα από 410 εκατομμύρια ανέρχεται η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, ενώ έχουν χαθεί και 47.600 θέσεις εργασίας από τις ταινίες που «μεταναστεύουν» εκτός Καλιφόρνια αλλά και εκτός Αμερικής. 



Απ` ότι φαίνεται, η νέα «μάχη» για την οικονομική ανάκαμψη του Hollywood θα δοθεί μακριά από τα κινηματογραφικά studios, αλλά σίγουρα με αρκετό σασπενς. Οι νομοθέτες Roaul Bocengra και Mike Gatto έχουν προτείνει την επέκταση των φοροελαφρύνσεων σε ταινίες με budget εως και 100 εκατομμυρίων, καλύπτοντας και τηλεοπτικές παραγωγές με αντίστοιχο κόστος. 

Σήμερα περισσότερες από 40 αμερικάνικες πολιτείες και τουλάχιστον 12 χώρες προσφέρουν οικονομικά κίνητρα καλύτερα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα California Film And Television Tax Credit. H Νέα Υόρκη παρέχει εκπτώσεις φόρου σε studios με κινηματογραφική δραστηριότητα εώς και 420 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η Λουιζιάνα και η Τζόρτζία προβλέπουν ανάλογα προνόμια χωρίς οικονομικούς περιορισμούς.  To 2013, από τις 41 αμερικάνικες ταινίες δράσης με προυπολογισμό άνω των 75 εκατομμύριων δολαρίων, το 75% γυρίστηκαν μακριά από το Hollywood. Ταινίες όπως τα “Man Of Steel”, “Iron Man” και “Oz The Great and Powerful”  έφυγαν για άλλες πολιτείες όπως η Νέα Ζηλανδία και το Ντητροίτ, που προσέφεραν «μαγικά» φορολογικά deals.  

Τελικά ποιος έχει…απομείνει στο Hollywood μετά από αυτή την μεγάλη φυγή;  Από τα 109 συνολικά projects μυθοπλασίας που γυρίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια στο Hollywood, για κάθε δολάριο επιχορήγησης τους, η πολιτεία λάμβανε ως φόρο  1,11 δολάρια. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως προήλθε από τις τηλεοπτικές σειρές, που επέστρεφαν στην Καλιφόρνια 19% επί ανάλογων φοροελαφρύνσεων και επιχορηγήσεων. Με «ύπουλο» και σιωπηλό τρόπο η τηλεόραση γίνεται το “Μικρό Hollywood” με σειρές όπως το “House Of Cards” και το “The Walking Dead” να έχουν μικρότερο συγκριτικά κόστος από τα κινηματογραφικά blockbuster. 



 Εκτός από την Βουλγαρία που είναι πολύ της μόδας τελευταία (εκεί γυρίστηκαν οι "Expendables" του Sly Stallone) μήπως θα μπορούσαμε να επωφεληθεί και η Ελλάδα από τη νέα κατάσταση "όπου γης και πατρις" του Hollywood; Μια "μετακόμιση" του Iron Man για γυρίσματα μιας νέας περιπέτειας σε κάποιο ελληνικό νησί θα τόνωνε την οικονομική δραστηριότητα, ανοίγοντας ίσως και αρκετές νέες θέσεις εργασίας. Μήπως ο "Κόκκινος Πάνος" Παναγιωτόπουλος θα μπορούσε να γράψει ένα νέο γράμμα, αυτή την φορά με μια  συμφέρουσα πρόταση προς τον Tony Stark; 



Share this article :

0 comments:

Post a Comment