Monday 10 March 2014

Το αληθινό Dallas Buyers Club


Στο βραβευμένο “Dallas Buyers Club”, ένας άντρας που αργοπεθαίνει προσβεβλημένος από ΑIDS καταφέρνει να εισάγει παράνομα φάρμακά από το Μεξικο, αψηφώντας τους κανόνες  της  και καταφέρνει να τους χαρίσει λίγη περισσότερη ζωή.  Η ιστορία του “Dallas” είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός  ασθενή του AIDS στην δεκαετία του `80, την εποχή που συνέβη το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα του AIDS, εξολοθρεύοντας διαρκώς ομοφυλόφιλους και μη.



 Τριάντα χρόνια αργότερα , η θεραπεία για το AIDS είναι νόμιμη και διαθέσιμη για όλους. Όμως και σήμερα χιλιάδες πάσχοντες ασθενειών σε προχωρημένο στάδιο που αιτούνται πρόσβαση σε φάρμακα που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, απορρίπτονται, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που επιβάλλει ο κρατικός φαρμακευτικός τομέας.  

Το ινστιτούτο Goldwater, ένα thinktank που είναι αφιερωμένο στο έργο και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του πολιτικού Barry Goldwater, με το νομοσχέδιο Right To Try,το επονομαζόμενο και “Dallas Buyers Club Bill έρχεται να τα αλλάξει αυτά. Η επικεφαλής του τομέα υγείας που επιμελήθηκε το νομοσχέδιο  Christina Corieri έχει πετύχει την υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την έγκριση του νόμου σε αρκετές πολιτείες. Η Corieri  έχει ερευνήσει το ξέσπασμα της ιού AIDS στην δεκαετία του 1980  και τις πολιτικές του κρατικού φορέα φαρμάκων την Αμερικής σχετικά με την έγκριση και την απόρριψη ασθενών που αιτούνται θεραπεία με φάρμακα σε πειραματικό στάδιο. Σήμερα μόλις 3 στους 40 ασθενείς γίνονται δεκτοί για τέτοιες θεραπείες. Μοιάζει λίγο με την ιστορία του Dallas Buyers Club.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Edward Neely είναι ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του νομοσχεδίου. Όταν η καρκινοποθής και εγκυμονούσα κόρη του αποφάσισε να αιτηθεί πειραματικής θεραπείας, εισέπραξε αρνητική απάντηση. Τότε ο Neely είδε από πρώτο χέρι πόσο σκληρό είναι να μην μπορείς να σώσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε μια δημόσια ακρόαση στο Missouri o Neely διηγήθηκε την ιστορία του μαζί με άλλους γονείς. Ο ένας αποκάλυψε πως ο 23χρονος γιός του είχε απορριφθεί για θεραπεία με πειραματικά φάρμακα επειδή ο καρκίνος του βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. Ο άλλος πατέρας είχε δει την 23χρονη  κόρη του να πεθαίνει από καρκίνο στον εγκέφαλο ενώ δυο εβδομάδες πριν η αίτηση για να υποβληθεί σε πειραματική φαρμακευτική αγωγή είχε απορριφθεί. Επίσης και αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν υποστηρίξει ανοικτά το νομοσχέδιο Right To Try.  

Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει όμως στο αληθινό Dallas Buyers Club"; Περίπου ό,τι και στην ταινία

  «Δεν υπάρχει κίνητρο να δεχτούν ετοιμοθάνατους ασθενείς, προτιμούν να δέχονται τους πιο υγιείς ασθενείς.» δήλωσε στο DailyBeast μέλος της πρωτοβουλίας Right Το Τry. Επίσης πάγια θέση αρκετών ιατρικών ερευνητών είναι πως η χορήγηση πειραματικών φαρμάκων σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα. Τον ακαριαίο θάνατο.

Οι δοκιμές που ακολουθούν για την έγκριση ενός φαρμάκου και την είσοδο του στο εμπόριο,  αφορούν το στάδιο το ασφάλειας, των παρενεργειών και της αποτελεσματικότητας. Το νομοσχέδιο Right To Try έχει ως κύριο στόχο, αρχικά, την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε πειραματικά φάρμακα  και θεραπείες που έχουν περάσει τουλάχιστον το πρώτο στάδιο,της ασφάλειας

 Στο πλευρό τους έρχονται και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες. Ο CEO της Νeuralstrem, μιας εταιρείας που παράγει φάρμακα για την θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών με μήνυμα στο προσωπικό του blog έχει ζητήσει να μάθει τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη εγκεκριμένη θεραπεία. Η έγκριση του Dallas Buyers Bill θα μοιάζει με Οσκαρ, για εκείνους που επιμένουν να παλέυουν για λίγη ζωή ακόμα





Share this article :

0 comments:

Post a Comment