Tuesday 18 March 2014

Το...σοσιαλιστικο BBC και ο επαναστατης Sherlock..







Ένας μικρός «πόλεμος» λαμβάνει χώρα στα βρετανικά media και πιο πρόσφατο θύμα του ήταν ο…Sherlock Holmes. Η εφημερίδα Daily Mail πήρε την υπόθεση του τελευταίου επεισόδιου του τρίτου κύκλου της σειράς, μάλλον υπερβολικά στα σοβαρά κατηγορώντας το BBC για ιδεολογική προκατάληψη. Η υποθέση της σειράς συστήνει τον μεγαλοβαρώνο των media Charles Augustus Magnussen o οποίος είναι «στυγνός καπιταλιστής» και απειλεί να αποκαλύψει σημαντικά μυστικά επιχειρηματικών λόμπι.Tελικά  η εφημερίδα Daily Mail συμπέρανε:  «το BBC είναι «ηθικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προκατειλλημένο ενάντια σε συντηρητικές ιδέες.»



Πρόκειται για μια πολιτική επικοινωνίας η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, βασίζεται σε ψεύτικα στοιχεία αλλά καταφέρνει έξυπνα να πετυχαίνει τον σκοπό της:
Να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα με συντηρητικές ιδέες έχοντας τρομάξει τους δημοσιογράφους που κινούνται επικριτικά προς αυτές.
 Οι «προοδευτικοί» σχολιαστές να μην ανταποδίδουν λεκτικά πυρά προς τις επιθέσεις συντηρητικών φοβούμενοι πως θα υπονομεύσουν τον οργανισμό ως μέλη της «προπαγάνδας».

Οι συντηρητικοί πολιτικοί γνωρίζουν πως για αρκετά χρόνια η γραμμή του ρεπορτάζ του BBC στηρίχθηκε στην άρνηση του δόγματος: «δημόσιο = κακό, ιδιωτικό = καλό» και επιδιώκουν να αλλάξουν μια και καλή  οι συσχετισμοί.Η οικογένεια Murdoch έχει επιτεθεί στο BBC κατά καιρούς, χαρακτηρίζοντας τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ως «τρομακτικό».  Ο στόχος των λόμπι που στηρίζουν συντηρητικές, δεξιές πολιτικές είναι ξεκάθαρος, να περάσουν στην επίθεση και να φέρουν το BBC και όσους τηλεσχολιαστες βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο, στην άμυνα.

Μπορεί το BBC να κατηγορείται για αριστερή προπαγάνδα, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτο από στελέχη που πρόσκεινται ιδεολογικά στην Δεξιά. Ο O προέδρος του BBC Trust, Chris Pattern υπήρξε βουλευτής των Torries. O πολιτικός σχολιαστής του BBC, Nick Robinson υπήρξε πρόεδρος της νεολαίς των Συντηρητικών. Η αρχισυντάκτης Thea Rogers εργαστήκε το 2012 ως σύμβουλος του υπουργού της κυβέρνησης Cameron, George Osbourne. Ο Andrew Neill, παρουσιαστής των προγραμμάτων πολιτικού σχολιασμού Daily Politics και This Week επιμελείται το φιλο-συντηρητικό περιοδικό Spectator.  Επίσης, η αντικατάσταση του συντάκτη Robert Preston από τον Kamal Ahmed, ξακουστό προπαγανδιστή  υπερ της συμμετοχής της Αγγλίας στον πόλεμο κατά του Ιρακ, έδειξε πως μάλλον το BBC δεν κάνει και τόσο φιλο-προοδευτικές επιλογές στην στελέχωση του newsroom του.


Στην πραγματικότητα το ειδησεογραφικό περιεχόμενο του BBC είναι πολύ πιο φιλικό προς την κυβέρνηση απ` όσο πιστεύουν οι κατήγοροι του.  Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Cardiff αποδεικνύει πως αν και η ειδησιογραφία δεν είναι θετική προς τους πολιτικούς αξιωματούχους, η αναλογία της θετικής παρουσιάσης των συντηρητικών πολιτικών είναι αισθητά βελτιώμενη σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία των Εργατικών πολιτικών όταν ο Gordon Brown ήταν πρωθυπουργός.Επίσης στις ειδήσεις των 6 του BBC, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων εμφανίζονται ακόμα και 19 φορές περισσότερο σε σχέση με τους εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων. Το 2008, όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πλεοψηφία των καλεσμένων στις ειδησεογραφικές εκπομπές του BBC ήταν χρηματιστές και εκπρόσωποι hedge funds, ενώ οι επικριτικές φωνές είχαν αρκετά μικρότερη προβολή.


Ίσως οι επιθέσεις προς το BBC, να είναι "αντίπονα" στην ομολογουμένη απέχθεια του δημιουργού του Sherlock, Mark Gatiss προς το κυβερνών κόμμα των Torries.  Το ξέσπασμα του Mark όταν του είχε ζητηθεί να σχολιάσει την εμπλοκή της οικογένειας των Ρεμπουπλικάνων Murdoch στα διοικητικά του BBC ήταν απολαυστικά ειλικρινές. Ίσως να φταίει και εκείνο το inside joke που είδαμε σε επεισόδιο του Sherlock: o Benedict Cumberbatch διάβαζε εφημερίδα που στο εξώφυλλο της ανήγγειλε την δημιουργία ελικοδρόμιου (!!!) στον Τάμεση (!!!!) από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson. Το αστείο αυτό είχε πείσει και τον Boris πως το BBC καλλιεργεί αντιδεξιά προπαγάνδα.

Ίσως τελικά να φταίει η έλλειψη χιούμορ....




Share this article :

0 comments:

Post a Comment