Friday 21 March 2014

Τουρκια: Το Twitter δεν εκλεισε ποτε




Με την επιλογή του να μπλοκάρει την χρήση του Twitter στην Τουρκία, ο Tαγιπ Ερντογάν απέδειξε πως έχει περισσότερα ταλέντα από αυτά με τα οποία μας έχει συστηθεί. Ο Chris Taylor  γράφει στο Mashable πως «χιλιάδες άνθρωποι δεν ήξεραν ποιος είναι ο Ερντογαν. Από το απόγευμα της Πέμπτης όμως το hashtag #DictatorErdogan οδήγησε τους περισσότερους σε σελίδες της Wikipedia  για να μάθουν τα τελευταία κατορθώματα ενός  από τους πιο διεφαρθμένους πολιτικούς της σύγχρονης ιστορίας. Από χθες ο Ταγιπ Ερντογαν ανήκει στην συμμαχία των πολιτικών τυράννων της Βόρειου Κορέας, του Ιράν και των υπόλοιπων «αρχόντων» που έχουν μπλοκάρει το Twitter. O Έρντογαν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα διαφθοράς και δωροδοκίων που εμπλέκουν τον ίδιο και την κυβέρνηση του κυνηγώντας τα social media. Φαίνεται πως παρακολουθεί φανατικά “House Of Cards”. 



«H δημοκρατία είναι τόσο υπερεκτιμημένη!", "O δρόμος προς την απόλυτη εξουσία είναι στρωμένος με υποκρισία. Και απώλειες» είναι μερικές από τια ατάκες του Frank Underwood στα κεφάλαια της τηλεοπτικής του περιπέτειας. Ο Ερντογάν δεν έχει πρόβλημα με την υποκρισία, την επιδιώκει, του δίνει πολιτικό χρόνο για νέους ελιγμούς. Το μπλοκάρισμα του Twitter είναι ένα χαστούκι προς την δημοκρατία, μια κίνηση  που θα συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του Ερντογάν, μια επίδειξη πολιτικής ισχύος.  

Η σκληρή απάντηση που δόθηκε στον Ερντογάν δεν ήρθε από τα tech-hipster άρθρα του Mashable, ούτε από το “House Of Cards” αλλά από κάτι πιο απροσδόκητο. Από το επόμενο πρωί, μυστηριώδεις συνδυασμοί αριθμών είχαν γραφτεί με spray πάνω σε τοίχους δημοσίων κτηρών στους δρόμους της Τουρκίας. Η αρχική αμηχανία μετατράπηκε γρήγορα σε γνώση: Ήταν συντεταγμένες για DNS servers όπου οι Τούρκοι χρήστες του Twitter μπορούσαν ξανά, με δυο απλές κινήσεις να χρησιμποιήσουν τους λογαριασμούς τους.



 Μπορεί οι άνθρωποι του Τάγιπ Ερντογαν να «έκαψαν» τους τοπικούς servers του Twitter αλλά δεν κατάφεραν να περορίσουν την καταιγίδα των διεθνών servers. Η παγκόσμια κατακραυγή που έχει προκληθεί κατά του Ερντογάν θυμίζει ίσως αυτό το «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα» που έχει πει γνωστός έλληνας πολιτικός για την χρυσή αυγή. To Twitter ταράζει τον Ερντογαν στην δημοκρατία. Και όλος ο πλανήτης παρακολουθεί.







Share this article :

0 comments:

Post a Comment