Monday 24 March 2014

Media Propaganda: 4+1 ιστορίες με ελάχιστη αλήθεια




Με αφορμή τις πρόσφατες ιστορίες για την προπαγάνδα που ζει και βασιλεύει στα ρωσικά media, θυμόμαστε ανάλογες ιστορίες του Δυτικού κόσμου, όπου οι κυβερνήσεις (με την "σιωπηλή" συνεργασία των media) αποκάλυψαν γεγονότα τόσο αληθινά, όσο η τηλεοπτική σειρά "True Detective" του HBO (ναι, μας αρέσει πολύ)



Τον Δεκέμβριο του 2013, ο βραβευμένος με Πουλιτζερ δημοσιογράφος Σέημουρ Χέρς με άρθρο του αποκάλυπτε πως η κυβέρνηση Ομπάμα είχε κατηγορήσε λανθασμένα το καθεστώς του Μπασαρ Ασάντ για τις επιθέσεις με αέριο σάριν που σκόρπισαν τον θάνατο  στην Συρια, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. H αμερικάνικη κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Τζόν Κέρρυ δήλωνε με βεβαιότητα πως το καθεστώς Ασάντ είχε χρησιμποιήσει νευροπαραλυτικό αέριο σε σύρραξη στα περίχωρα της Δαμασκού με 533 νεκρούς (σύμφωνα με αναφορές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα).  προαναγγέλωντας άμεσα πολεμικά αντίποινα. Συμφωνα με τον Χερς, η κυβέρνηση Ομπαμα είχε λάβει πληροφορίες για «νέες δραστηριότητες» με πυρηνικά όπλα μέσω της αμερικανο-ισραηλινής κατασκοπείας στο Ιραν, χωρίς να υπαρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως η δραστηριότητα αφορούσε τον στρατό του Ασάντ ή κάποια άλλη δύναμη.  Τελικά ο Ομπάμα προτίμησε να μην επιτεθεί και να παραπέμψει το θέμα στον ΟΗΕ. 



Στις 21 Σεπτεμβρίου, με την σύμφωνα γνώμη της Ρωσίας, ζητήθηκε ο πυρηνικός αφοπλισμός το στρατού του Ασάντ. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν έγινε τελικά το ίδιο με την  al-Nustra, μια παρακρατική ομάδα Τζιχαντιστών που σύμφωνα με τον Χέρς κατέχει την «τεχνογνωσία για την δημιουργία και την διανομή αερίου sarin σε μεγάλες ποσότητες.» Ο Χέρς τόνισε: «Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Ασάντ βασιζόμενος σε αντικρουόμενες πληροφορίες" και "προτίμησε να μην κάνει πίσω για να μην δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση." . 


Το άρθρο του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Χέρς, που έγινε γνωστός όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο του Abu Ghraib το 2004,  αρχικά εστάλη στο περιοδικό New Yorker όπου αντιμετωπίστηκε με «ελάχιστο ενδιαφέρον»  και στην συνέχεια δόθηκε στην εφημερίδα Washington Post. Eκει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας του κοινοποίησε με δυσθυμία πως «οι πηγές του άρθρου δεν έχουν διασταυρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες τους ρεπορτάζ μας.». Τελικά το άρθρο του Χέρς δημοσιεύτηκε στο London Review Of Books, με τον αριχισυντάκτη του βρετανικού περιοδικού Christian Lorentzen να δηλώνει στην Huffington Post πως όλες οι πηγές και τα γεγονότα που επικαλείται ο αρθρογράφος είναι αληθή και έχουν επαληθευτεί με την συνεργασία πρώην επιμελητή εκδόσεων του New Yorker.  

Τέλος πρώτου μέρους. Το δεύτερο μέρος ακολουθεί εδώ

(Bonus TV Story!)
Η επιλεκτική πληροφόρηση του επιτελείου του Ομπάμα θύμισε το μοιραία ρεπορτάζ που στιγμάτισε το CNN 15 χρόνια πριν, για την πολεμική επιχείρηση Tailwind. Σε μια ενημερωτική εκπομπή με τίτλο News Night, οι παρουσιαστές είχαν αποκαλύψει πως το 1970, στον πόλεμο του Βιετναμ,  μια ομάδα ειδικών δυνάμεων για δυο συνεχόμενες κυριακές είχαν εισβάλλει σε στρατιωτικές βάσεις στο Λάος για να πραγματοποιήσουν ρίψεις αερίου Σάριν,  με απώλειες 100 και περισσότερων θυμάτων σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από βετεράνους του πολέμου, αλλά και από τον άνθρωπο που «ενορχήστρωσε» τον πόλεμο στο Βιετναμ, τον Χένρι Κίσσινγκερ, οδήγησαν το CNN στην άμεση απόσυρση του ρεπορταζ, στην απόλυση των παραγωγών και συντακτών της εκπομπής και στην δημόσια επιβεβαίωση πως το ρεπορταζ ηταν αναληθές. 


 15 χρόνια αργότερα η ιστορία της επιχείρησης Tailwind αποτέλεσε την έμπνευση του σεναριογράφου Ααρον Σόρκιν για τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων της σειράς Newsroom. Eκεί στο φανταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα News Night, o τηλεπαρουσιαστής Γουίλ Μακαβοι αποκαλύπτει, ύστερα από υπόδειξη του "ύποπτου" δημοσιογράφου Tζέρυ, πως στην πολεμική επιχείρηση με (φανταστικό) τίτλο Genoa, πεζοναύτες είχαν ρίξει αέριο σάριν. Η είδιηση είναι προίον μοντάζ του Τζέρι και φυσικά είναι ψέμματα. 




Στο τελευταίο επεισόδιο του "Newsroom" η ομοιότητα του Γουίλ με τον...Ντάνιελ Γκρέγκ και η mea culpa εξομολόγηση του στον τηλεοπτικό αέρα του News Night αθωώνει την ομάδα του Newsroom σε ένα τέλος που δίνει την απαιτούμενη ρομαντική διάσταση στην αληθινή ιστορία του CNN, όπου κυριολεκτικά δεν έμεινε κανείς !







Share this article :

0 comments:

Post a Comment