Monday 14 April 2014

Μεξικό: 11 στιγμές από έναν πόλεμο που δεν θα τελειώσει ποτέ




Ένας πόλεμος, με παγκόσμιες προεκτάσεις, εκτυλίσσεται από το 2006 εως και σήμερα στο Μεξικό. Ο πόλεμος εκτιλύσσεται σε τρια διαφορετικά πεδία: Oι Μεξικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με την αστυνομία και το ναυτικό και η αμερικάνικη  CIA , υπό το άγρυπνο βλέμμα της σιτσιλιάνικης μαφίας προσπαθούν να ανακόψουν την παραγωγή, το εμπόριο και την διακίνηση εκατοντάδων τόνων κοκαίνης από τα μεξικάνικα καρτέλ. 



Πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το Sinaloa Cartel, όχι τόσο για την παγκόσμια δράση του και για τα δισεκατομμύρια δολάρια που κερδίζει ετήσιως από την παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά για την σύλληψη  του Joaquin Guzman Loera, γνωστού και ως El Chapo, 2ου στην ιεραρχία του καρτελ. Στην δίκη του Chapo, αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ο επίσης συλληφθείς διακινητής του Sinaloa, Vicente Zambada Niebla, με σκοπό την μείωση της ποινής αλλά και την επίτευξη μιας νίκης της CIA στον πόλεμο ενάντια στο μεξικάνικο ναρκο-εμπόριο.  



Αρκεί όμως η σύλληψη του Chapo και του Zambada για να τελειώσει ο πόλεμος;   Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις,  ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 120.000 ενώ περισσότεροι από 25.000 είναι οι αγνοούμενοι. Σαν μια λερναία ύδρα κόβονται κεφάλια συμμοριών και φυτρώνουν ξανα νέα, με πολλούς ύποπτους για συνενοχή, εντός και εκτός Λατινικής Αμερικής.  Η αφήγηση των οκτώ ετών αυτού του πολέμου, δείχνει πως, μπορεί και να μην τελειώσει ποτέ. 



1. Σιωπηλή -κερδοφόρα- συμμαχία 

Θα μπορούσαν ποτέ, μέλη των "Federales" της  ομοσπονδίακής αστυνομίας του Μεξικό και ο στρατός να συνεργάζονται μυστικά με το καρτέλ της Sinaloa, του «πιο δυνατού οργανισμού  εμπορίου ναρκωτικών στον κόσμο» σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμερικής.  Μέσα από πληροφορίες τoυ ΝPR αποκαλύφθηκε τελικά πως η αστυνομία συνεργούσε στις ενέργειες του καρτελ για τον έλεγχο της κοιλάδας του Juarez,  και την «εξαφάνιση» του αντίπαλου καρτέλ της περιοχής.  Ο πρώην αστυνομικός Manuel Fierro-Mendez με μαρτυρία του επιβεβαίωνε τις καταγγελίες. 

2. Σιωπηλή συμμαχία νο.2

Η CIA, αποφάσισε την σύλληψη του El Chapo, αφού είχε συνεργαστεί για δυο χρόνια με το καρτέλ του. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά από το 2010 εως το 2012,  οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής άφηναν ανενόχλητο το καρτέλ Sinaloa να εξάγει ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για αντίπαλα καρτέλ. Μέχρι σήμερα, το Μεξικό παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπιούχων την Βόρειας Αμερικής



3. Παίρνουν τα μέτρα της δημοσιογραφίας

 Στο Μεξικό η αποκάλυψη μιας πληροφορίας που αφορά την δράση των καρτέλ, συνιστά πολεμική ενέργεια, με ολέθρια συνήθως, αντίποινα. Από το 2006 εώς σήμερα, σύμφωνα με την μεξικάνικη κυβέρνηση (από εδώ) έχουν χάσει τις ζωές τους περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι, Μεξικάνοι και από όλο τον κόσμο,  ενώ αγνοούνται πολλοί περισσότεροι. Καμία δολοφονία όμως δεν γίνονται με «τυχαίο» τρόπο. Απαγωγές, βασανισμοί, διαμελισμοί ή αποκεφαλισμός και το μήνυμα είναι σαφές: κάθε πληροφορία κοστίζει ένα μέλος του σώματος. 



4. Ο δημοσιογράφος Miguel Angel Lopez Velasco, κυνηγούσε το οργανωμένο έγκλημα, καταγράφοντας καθημερινά τις πράξεις και επτασφράγιστα μυστικά των καρτελ στην εφημερίδα Notiver. Στις 20  Ιούνιου του 2011,ο Velasco ανασύρθηκε νεκρός μέσα από το σπίτι του, μαζί με την γυναίκα και το 21χρονο γιο του. Άγνωστοι είχαν «γαζώσει» το σπίτι του δημοσιογράφου με χιλιάδες σφαίρες. 



5. Παιδιά Αναλώσιμα
 Τον περασμένο μήνα ο Manuel Plancarte Gaspar συνέλληφθη στην πόλη του Michoacan ως ύποπτος για την συμμετοχή σε κύκλωμα  διακίνησης  ανθρώπινων οργάνων. Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, το κύκλωμα αυτό δρά σε όλη την έκταση του Μεξικό, απαγάγοντας ανήλικα παιδιά και πουλώντας τα ζωτικά όργανα τους.  



6. Παιδιά Με Όπλα

Οι κάτοικοι των πόλεων που έχουν καταληφθεί από καρτέλ παίρνουν συχνά τον νόμο στα χέρια τους. Στήνουν ενέδρες σε μέλη καρτέλ και αφού τους αιχμαλωτίσουν, τους εκτελούν ομαδικά. Όμως στον πόλεμο του Μεξικό, κάθε δράση έχει και την δική της. όμοια αντίδραση. Την περασμένο χρονια, σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης του Uruapan, κοντά σε εργοστασίο παραγωγής αναψυκτικών, επτά πολίτες, με τα πρόσωπα φιμωμένα και τα χέρια δεμένα πίσω από καρέκλες, εκτελέστηκαν ομαδικά, για παραδειγματισμό.



7. Έφεση στις γυναίκες

Η απαγωγή νεαρών κοριτσιών είναι το αγαπημένο παιχνίδι των καρτελ. Τα εντοπίζουν συνήθως στα περίχωρα των επαρχιακών πόλεων του Μεξικό και είναι συνήθως παιδιά φτωχών οικογενειών που προσπαθούν να φτάσουν στις πόλεις για μια καλύτερη τύχη. Όπως έγραψε η δημοσιογράφος Lydia Gacho, αφού έπεσε θύμα βιασμού και λιντσαρίσματος, τα κορίτσια επιλέγουν ανάμεσα στην πορνεία, με παράλληλη εργασία στα εργαστήρια ναρκωτικών και σε ένα ατιμωτικό θάνατο. 




8. Στο παιχνίδι και τα …drones:  
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, το 2006, σε συνάντηση του με τον George Bush, O τότε πρόεδρος του Μεξικο Felipe Calderon είχε ζητήσει από τον προκάτοχο του Barack Obama  την παροχή μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) με σκοπό την χρήση τους σε στρατωτικές επιχειρήσεις κατά των cartels. Ο Bush είχε αρνηθεί. Ίσως να έφταιγαν και οι ασταμάτητες πτώσεις.  



9. Απαγωγές με αέρα Hollywood. 
Τον Αύγουστο του 2013, σε κοιλάδα έξω από το Mexico City, η αστυνομία ανακάλυπτε 13  αποκεφαλισμένα πτώματα νεαρών αγοριών και κοριτσιών. Συμπτωματικά, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, 12 νέοι που έκαναν διακοπές στην πρωτεύουσα του Μεξικό είχαν απαχθεί από συμμορίες, που ήθελαν τον έλεγχο της πιο τουριστικής πόλης σε ολόκληρη την επικράτεια. Με περισσότερους από 100.000 αστυνομικούς σε καθημερινή δράση τα καρτελ ναρκωτικών έχουν μικρή παρουσία στο Mexico City. Αντίθετα, ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών από συμμορίες στο δρόμο, με τον τζίρο από την πώληση μαριχουάνας, κοκαίνης και άλλων παραισθησιογόνων να φτάνει τα 100-200 εκατομμύρια την μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από εδώ



10. Μάχη και μέσα στις φυλακές.
 Ο συμμοριτοπόλεμος δεν σταματά μετά από τις συλλήψεις.  Οι κρατούμενοι βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τους συνεργάτες τους έξω από τα σίδερα της φυλακής και η σύγκρουση ανάμεσα στα φυλακισμένα μέλη των εχθρικών καρτέλ Gulf και Zeta ήταν αναπόφευκτη. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 οι φυλακές του Monterrey μέτρησαν 44 νεκρούς.




11. Απαγορεύονται οι φάρσες. 
Στην επαρχιακή πόλη Jalisco, δυο δεκαπεντάχρονα αγόρια «πείραζαν» και έκαναν φάρσες διαρκώς σε έναν συμμαθητή τους. Ήταν ο γιος του φυλακισμένου αρχηγού καρτέλ Jose Carrasco Coronel. Ήταν μέσα Ιουνίου της περασμένης χρονιάς όταν χάθηκαν τα ίχνη των δυο αγοριών. Δέκα μέρες αργότερα, τα πτώματα τους βρέθηκαν σε δάσος έξω από την Guadalajara. Όταν βρίσκεσαι στο Μεξικό, πρόσεχε σε ποιόν κάνεις φάρσες...






Share this article :

0 comments:

Post a Comment