Thursday 3 July 2014

Μάστερς οφ Σσσστ! : Πως οι επιστήμονες ερευνούν το sex;




Την επόμενη εβδομάδα κάνει πρεμιέρα ο δεύτερος κύκλος της σειράς Masters Of Sex, που αφηγείται τις περιπέτειες δυο ερευνητών (αληθινά  πρόσωπα) του sex,  στα τέλη της δεκαετίας του `50. Στα νέα επεισόδια της σειράς, ο Ντάνι και η Βιρτζίνια αφού έχουν  αποβληθεί από την νοσοκομειακή κλινική, επιχειρούν νέα πειράματα,  αυτή την φορά σε δωμάτιο ξενοδοχείου, με τους ίδιος για πειραματόζωα. Πριν παρακολουθήσουμε τις νέες περιπέτειες της  Βιρτζίνια και του Γουίλλιαμ, αυτή την φορά στην κρεβατοκάμαρα,  ας δούμε πως η επιστήμη ερευνά την πιο προσωπική στιγμή ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα.

Στην αρχή:

Μπορείς να μάθεις πολλά για το σεξ, όρεξη να έχεις να ρωτάς:  Αυτή ήταν η ιδέα του Άλφρεντ Κινσει, ο οποίος κατά την διάρκεια της δεκαετίας του `40 και του `50 διεξήγαγε περισσότερες από 18.000 συνεντεύξεις στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Ιντιάνα,  βρίσκοντας πλούσια συμπεράσματα.  Ο Κινσει με τις έρευνες τους είχε απομυθοποιήσει το προγαμιαίο σεξ , γιατί οι περισσότεροι πλέον το έκαναν, ενώ  στα ευρήματα της έρευνας του ένα 37 τοις εκατό είχε βιώσει ομοφυλοφιλική σεξουαλική εμπειρία με οργασμό. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία ο Κίνσει  έβγαλε την σεξουαλική ταυτότητα από αυστηρές κατηγορίες  του ομοφυλόφιλου και του ετεροφυλόφιλου και την όρισε ξανά μέσα από την κλίμακα  που πήρε το όνομα του. 

Στα άκρα



Οι συνεχιστές του Κίνσει, ο Γούιλιαμ Μάστερς και η Βιρτζίνια Τζόνσον (κάτω photo το αληθινό ζευγάρι, πάνω οι τηλεοπτικοί) , πέντε δεκαετίες πριν η τηλεοπτική μυθοπλασία φτιάξει νέο χαρμάνι με τις περιπέτειες τους, πήγαιναν  την σεξουαλική έρευνα στα άκρα.   Στο εργαστήριο τους παρατηρούσαν δεκάδες άντρες και γυναίκες σε όλη την γκάμα των σεξουαλικών πράξεων και κατέγραφαν  την σεξουαλική ανατομία και την φυσιολογία τους. Στις μελέτες τους που δημοσίευτηκαν από το 1960 και μετά, οι δυο επιστήμονες συμπέραιναν πως κάθε σεξουαλική πράξη  ορίζεται από τα εξής στάδια: ερεθισμός, κορύφωση, οργασμός, επαναφορά. Βέβαια, μόλις μια μικρή μειοψηφία των συμμετεχόντων δεχόταν να κάνουν έρωτα μπροστά τους, κάτι που έπληξε σημαντικά την αξιοπιστία της μεθόδου. 



Σήμερα:

Όταν νυχτώνει το εργαλείο (γίνεται ο καλύτερος "εξερευνητής")



Οι σύγχρονοι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα εργαλείων που μετρούν τον ερεθισμό του σώματος, όταν αυτός έρχεται μέσω σεξουαλικής πράξης ή φαντασίωσης. Για παράδειγμα,  ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά, είναι ο  κολπικός φωτοπληθυσμογράφος , που μετρά τον όγκο και την πυκνότητα του αίματος  στα αγγεία του κόλπου κατά την διάρκεια της διέγερσης. Στους άντρες, ο μετρητής εντασης πέους δίνει ανάλογα συμπεράσματα. Τα εργαλεία αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, γιατί πολλές φορές αυτά που οι άνθρωποι λένε πως τους ερεθίζουν είναι διαφορετικά με αυτά που συμφωνεί τελικά το κάθε σώμα.  To πλεονέκτημα τους είναι πως οι συμμετέχοντες στις έρευνες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνοι τους, δεν χρειάζονται την βοήθεια του ερευνητή, γι`αυτό και μπαίνουν πιο εύκολα στο Mood της έρευνας.  «Θα εκπλαγείτε αν ακούσετε πόσοι συμμετέχουν σε αυτές τις έρευνες!» λέει ο Έρικ Γιάνσεν, ερευνητής του sex στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. «Αυτά (Τα εργαλεία) ανέδειξαν την δουλειά μας στο ευρύ κοινό.»

Ρωτώντας παίρνεις την πόλη;


Δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Οι έρευνες και οι συνεντεύξεις παραμένουν ένα αξιόπιστο όπλο για την σεξουαλική έρευνα. Συχνά ανάμεσα σε δείγματα μπορούν να διαπιστωθούν κοινές συμπεριφορές, μεταβολές και σταθερά  φαινόμένα. Όπως ο ψεύτικος οργασμός. Το 2010 μια έθνική ερευνα σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς επί αμερικάνικου εδάφους, σε δείγμα 5.865 ενηλίκων είχε εντυπωσιακά ευρήματα. Το 84 τοις εκατό των αντρών ανέφερε πως κατά την διάρκεια των σεξουαλικών τους συνευρέσεων ο  σύντροφος τους είχε οργασμό, αν και  μόλις το 64 τοις εκατό των ερωτηθέντων γυναικών επιβεβαίωσε τα λεγόμενα. (Το δείγμα των ομοφυλόφιλων ανδρών ήταν αρκετά μικρότερο

To Εγκεφαλικό 



Μια εφαρμογή της μαγνητική τομογραφίας, που μετράει τις αλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας μέσα στον χρόνο, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία της έρευνας για το σεξ. Αυτό το «σκάνερ» γνωστό και ως fMRI λειτουργεί περίπου ως ορός της αλήθειας για εκείνους που αρνούνται πως ερεθίζονται βλέποντας μια ερωτική εικόνα  ή πως έχουν φαντασιωθεί σεξουαλικά βλέποντας πορνογραφικό υλικό. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου για να ερευνήσει για αλλαγές, με αποτέλεσμα συχνά τα ευρήματα να περιέχουν υπερβολές ή και λάθη στην μεθοδολογία της έρευνας. Παρ`όλα αυτά,  η τομογραφία fMRI , σύμφωνα με τον, Barry Komisaruk,  ερευνητή/ψυχολόγο του ιδρύματος Rutgers, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αναδείξει τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την διάρκεια ενός οργασμού.Ο Κομισάρουκ έχει ανακαλύψει την περιοχή του εγκεφάλου που συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές την στιγμή του οργασμού και η μελέτη της μπορεί να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν να ακούσουν τα πυροτεχνήματα και τις στρακαστρούκες

Kαι τα Κουρδιστά Πορτοκάλια

Μια τεχνική δοκιμασμένη εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η σύνδεση του σώματος με ηλεκτρόδια και η μέτρηση της αγωγιμότητας του σώματος. Αν και μοιάζει λίγο spooky και θυμίζει λίγο εκείνες τις εφιαλτικές σκηνές από την ταινία Κουρδιστό Πορτοκάλι, αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική γιατί μπορεί ο δέκτης να συνδεθεί χωρίς να αφαιρέσει τα ρούχα του. Βέβαια, τα ηλεκτρόδια καταγράφουν κάθε είδους ερεθισμό, όχι μόνο τον σεξουαλικό. Τα ευρήματα αυτής της μεθόδου μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με άλλες ψυχοσωματικές μελέτες. 



Πόσο μαγικό ειναι να ερευνά κανείς κάτι που είναι γεμάτο, με πολύχρωμες εικόνες, θορύβους, ιδρώτα, σασπένς, παλμούς να χτυπάνε "κόντρα" ο ένας στον άλλο και στο τέλος καμία αλλη επιλογή από το να γεμίσει ο ουρανός πυροτεχνήματα. ΜΠΟΥΜ...




(Με στοιχεία από εδώ )



Share this article :

0 comments:

Post a Comment