Saturday 19 July 2014

Αποχαιρετισμός στις βιβλιοθήκες με την νέα υπηρεσία της Amazon




Θυμάσαι εκείνα τα ήσυχα, δαιδαλώδη δωμάτια,  γεμάτα από ράφια και πάγκους που πηγαινοερχόσουν στους διαδρόμους τους λιγάκι ζαλισμένος, ρωτώντας «κύριε που είναι η Ιστορία της Τέχνης Ιταλικός Μεσαίωνας, τόμος Β`». Το "χάσιμο" είναι ο κανόνας που συμβαινει σε όλες τις βιβλιοθήκες και είτε το λατρεύεις είτε το συνδυάζεις με τις πιο προσωπικές και αγαπησιάρικές εμπειρίες.  Η Amazon με την νέα της υπηρεσία μπορεί και να καταργήσει "σιωπηλά" τις βιβλιοθήκες και το χάρτινο βιβλίο. Άουτς, 

Πως;

Η Amazon εισάγει δοκιμαστικά στο σύνολο των υπηρεσιών της,  το Kindle Unlimited, μια υπηρεσία συνδρομών με επίκεντρο το βιβλίο, που θυμίζει έντονα  Spotify  και  Netflix με τις μουσικές και video streaming απεριόριστες παροχές τους. 

Δηλαδή;
 Γράφεσαι συνδρομητής και καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο μηνιαίως,  μπορείς να αναζητήσεις όλα τα αγαπημένα σου βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή  «εύκολα και γρήγορα»

Και αν δεν μου αρέσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Η Amazon έχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κίνητρο για να προσελκύσει ακόμα και τους "εθισμένους" στην μυρωδία και την  αφή του φρεσκοτυπωμένου βιβλίου. Με την επιλογή του πακέτου απεριόριστων αγορών,  ο χρήστης μπορεί να κατεβάζει όσα βιβλία επιθυμεί  καταβάλλοντας μόλις 10 δολάρια  τον μήνα! 

Too good to be true?

  Θα είναι αρκετά δύσκολο για την Amazon να περάσει αυτό το σχέδιο από τις εκδοτικές εταιρίες, που ακόμα και στην εποχή του οθονό-βιβλίου υπερασπίζονται το κλασσικό χάρτινο και βγαίνουν κερδοφόρες. Η  Amazon θα δεχτεί πιέσεις για να αυξήσει τις τιμές των συνδρομών της.  Η κλασσική μάχη του "παλιού" με το μελάνι που δεν λέει να σβήσει ενάντια στο "νέο" της καινοτομίας που βιάζεται να κερδίσει (δις)εκατομμύρια. Νικητής εκείνος που θα πει το τελευτάιο "fuck off"




Τι θα γίνει με τις βιβλιοθήκες.

Θα συνεχίσουν να βασίζοντα στην κρατική χρηματοδότηση και στα ερωτευμένα ζευγαράκια που καταλήγουν εκεί για να ξεμοναχιαστούν (πλάκα κάνουμε)



Share this article :

0 comments:

Post a Comment