Tuesday 8 July 2014

Ένα αστέρι που το έλεγαν "Putin-Huilo" (Πούτιν =Μαλ*κας)




Όταν  επιτίθεσαι «με το έτσι θέλω» σε γειτονική χώρα, καταλαμβάνεις ένα τεράστιο κομμάτι της και στην συνέχεια με «ύποπτο» δημοψήφισμα αυτό-χρίζεσαι εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης, αργά ή γρήγορα θα υποστείς και τα ανάλογα αντίποινα. Ομάδα Ουκρανών ακτιβιστών και αστρονόμοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να πειράξουν τον Πούτιν εκεί που δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Αφορμή για την καζούρα ήταν το Pale Blue Dot Project, ένα πρόγραμμα όπου μπορείς να υιοθετήσεις ένα αστέρι, να το βαφτίσεις με το όνομα της αρεσκείας σου και με τα έξοδα της υιοθεσίας  να χρηματοδοτήσεις μια διαγαλαξιακή έρευνα. Ομάδα ακτιβιστών υιοθέτησαν ένα αστέρι και το ονόμασαν “Putin-Huilo” (κάτι σαν «Ο Πούτιν μαλάκας»)



Το πιστοποιητικό της ονομασίας του αστεριού ανέβηκε  με συνοπτικές διαδικασίες στην ομάδα Facebook της πλατείας Euromaidan. Η πιο πιθανή αντίδραση θα ήταν να υπάρξουν διαμαρτυρίες και φωνές λογοκρισίας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ο Τράβις Μετκαλφ, ιδρυτής του Blue Dot Project δήλωσε στους Times της Μόσχας: «Η ελευθερία του λόγου είναι γραμμένη  πλέον στ`αστέρια. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να λογοκρίνουμε το όνομα κανενός αστεριού. Δεν βάζουμε εμπόδια στην επιστημονική έρευνα.»

Το "Putin Huilo" βέβαια, μόνο τυχαία έκφραση δεν είναι, καθώς έχει γίνει σύνθημα στα χείλη χιλιάδων Ουκρανών διαδηλωτών, έχοντας "γεννηθεί" στις εξέδρες των γηπέδων ποδοσφαίρου της χώρας. 





Γι` αυτό λοιπόν κάθε φορά που θα κάνεις ευχή σε ένα αστέρι που πέφτει να προσέχεις γιατί μπορεί να είναι ένας  μ@λ@κ@ς  που λάμπει στο σκοτάδι και τον μισεί ένα ολόκληρο έθνος. Σύμφωνα με την Skyview Page αυτό είναι το διάσημο αστέρι:





Share this article :

0 comments:

Post a Comment