Saturday 31 May 2014

It`s Always Sunny In Philadelphia": 8 βήματα της παρέας που έγινε θεσμός της καλωδιακής ΤV





Σύντομα θα ξεκινήσουν τα  γυρίσματα του “It`s Always Sunny In Philadelphia”,  για τα επεισόδια του δέκατου κύκλου της σειράς. Ο Dennis, O Mac, η Dee, o Charlie και ο Frank, δηλαδή η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της καλωδιακής τηλεόρασης θα συνεχίσουν για τουλάχιστον ακόμα 2 χρόνια να μοιράζονται αμπελοφιλοσοφίες και μισανθρωπιστικά κατορθώματα με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, απέναντι στο φανατικό τους κοινό. Ποιος το περίμενε ότι μια παρέα φίλων που γύρισε πριν από δέκα χρόνια ένα ερασιτεχνικό video με πίτσες, μπύρες και 85 δολάρια στις τσέπες τους, θα γίνονταν σήμερα οι εμπνευστές ενός νέου κύματος «μαύρων» τηλεοπτικών κωμωδίων όπως το Broad City και το Workaholics. Ας θυμηθούμε πως και γιατί το Sunny έγινε η πιο αγαπημένη παρέα της καλωδιακής τηλεόρασης.


1. H κεντρική ιδέα της σειράς γεννήθηκε όταν ό Rob McElhenney φαντάστηκε μια "άβολη" κατάσταση: Ο πρωταγωνιστής αποκάλυπτε στον κολλητό του πως έχει καρκίνο και όταν το μαθαίνει όλη η παρέα του αντί να παρηγορήσουν προσπαθούν να εξαφανιστούν από κοντά του όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τελικά η αρχική ιδέα για το επεισοδιο-πιλότο της σειράς εμφανίστηκε στο τέταρτο επεισόδιο με τίτλο “Charlie Has Cancer” και έγινε η βάση για το κατάμαυρο και συνάμα αφοπλιστικά ρεαλιστικό χιούμορ της σειράς.

(επίσης, ο Charlie είναι το πιο σοφό άτομο που έχει περάσει από την καλωδιακή τηλεόραση. Κανένας Heisenberg δεν έχει διανοηθεί να πει το παρακάτω...)


(Κανένας δεν ήξερε αν ο πιλότος θα γίνοταν σειρά. Ήταν μια παρέα, που είχε γυρίσει ένα video με πρωταγωνιστές τους εαυτούς τους και το έδειχναν κυρίως σε φίλους, γιατί να δουν αν είχε πλάκα. Όταν διαπίστωσαν πως είχε όντως πλάκα, o Rob McElhenney ξεκίνησε να το προτείνει σε καλωδιακά τηλεοπτικά κανάλια. Θα μπορούσε το –κάτι σαν- ντοκιμαντερ μιας παρέας να γίνει νέα κωμική πρόταση;  Το HBO το είδε «χλωμό»… Το FX είπε το μεγάλο «ΝΑΙ»)

και τα βάσανα του Dennis ξεκίνησαν...


(Dennis παρτ 2: συμβουλές που μένουν στο χρόνο)



2.Η μουσική και το video των τίτλων έναρξης ήταν αυτά γιατί…δεν υπήρχάν άλλα. Ο Rob είχε παράγει το φθηνότερο σήμα έναρξης, φιλμάροντας εικόνες από την πόλη της Philadelphia με μουσική  το «Tempation Sensation» του Heinz Kiesling, που ήταν διαθέσιμο δωρεάν.

(Αυτό το fan-made opening σου μαθαίνει όσα χρειάζεσαι για την σειρά μέσα σε 2 λεπτά)





3.Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν “Its Always Sunny On Television” και το επεισόδιο-πιλότος είχε γυριστεί στο Los Angeles. Όταν το FX πήρε την σειρά, πρότεινε να αλλάξει τοποθεσία και να μεταφερθεί στην γενέτειρα του πρωταγωνιστή – δημιουργού Rob McElhenney, την Philadelphia. Τόσες σειρές γυρίζονται στο Los Angeles κάθε χρόνο, το “Sunny” έπρεπε να βρει το δικό του σημείο αναφοράς. Kαι εγένετο “It`s Always Sunny In Philadelphia”.Και φυσικά το πρώτο πράγμα που σου`ρχεται στο μυαλό όταν ακούς τον τίτλο είναι...




(όχι αυτό, αλλά ταιριάζει ρε γαμ$το πολύ...)



4.Στο ξεκίνημα της, η σειρά επικεντρωνόταν όχι τόσο στον μισανθρωπιστικό χαρακτήρα των πρωταγωνιστών, αλλά στην βιομηχανία του θεάματος και τους φτωχούς ηθοποιούς. Στην κορύφωση της η πρώτη σεζόν και η πρεμιέρα της δεύτερης, ανέδειξαν την «είμαι ότι δηλώνω» αλαζονεία του Dennis και του Mac, την καταπιεσμένη μεγαλοφυία του επιστάτη Charlie  και φυσικά την μπαργούμαν Dee, το κορίτσι που σκοράρει σε κάθε επεισόδιο τις πιο μυθικές γκάφες της τηλεοπτικής ιστορίας. (και το ψευδώνυμο της είναι "Το Πουλί", γιατί το αποφάσισε η παρέα)




5.Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που έκανε την σειρά να ξεχωρίζει ήταν η δυνατότητα της να μιλήσει για θέματα ταμπού, από την πρώτη κιόλας ατάκα κάθε επεισοδίου.  Πριν ακόμα πέσει το σήμα τίτλων του επεισοδίου, η παρέα του Ronald McDonald (ναι, έτσι λέγεται ο Rob!) έχει ήδη προλαβει να θίξει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα όπως ρατσισμός ή εκτρώσεις, με ίσες δόσεις αμηχανίας, "I`don`t give a fuck" και κυνισμού. Οι πρόλογοι του Sunny είναι μοναδικοί..



6.Η “Waitress”, η σερβιτόρα που εμφανίζεται κατά καιρούς στην σειρά, με την οποία είναι ερωτευμένος ο Charlie  στην πραγματικότητα είναι η γυνάικα του. Η Mary Elizabeth Ellis υποδυέται στο “Sunny” την πιο άκαρδη και σκληρή σερβιτόρα της καλωδιακής τηλεόρασης και ο CharlIe Kelly είναι ο πιο αγαθός και χαζούλης επιστάτης.  Το ίδιο ισχύει και για τον Mac (R.McElhenney) και την Dee (Kaitlin Olson) που γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της σειράς και ανάμεσα στον 4ο και τον 6ο κύκλο επεισοδίων παντρεύτηκαν και απέκτησαν δυο παιδιά. Επίσης το μπαρ Paddy`s Pub που γυρίστηκαν τα πρώτα επεισόδια της σειράς, από το 2009 ανήκει στον Rob McElhenney. Ο ορισμός της gang/παρέας λοιπόν..



7.«Κάποιος θα φέρει μια τρελή ιδέα η ένα σχέδιο και ξαφνικά όλοι μαζί πατάμε γκάζι, κανένας δεν φρενάρει, όλοι μιλάμε μεταξύ μας  γεννώντας την μια ανόητη ιδέα μετά την άλλη. Μέχρι, τελικά, να βρούμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση όπου έχουμε εισβάλλει στο σπίτι κάποιου -  και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι μέσα.» Στον έβδομο κύκλο του "Sunny" και στο επεισόδιο  The Gang Gets Trapped, o Dennis Reynolds μονολογεί με φρενήρη ρυθμό κάτι που στην πραγματικότητα είναι το modus operandi της παρέας των πρωταγωνιστών.  Υπάρχουν καλύτερα διαπιστευτήρια συμμορίας πουθενά αλλού;




8.Τον Σεπτέμβριο του 2009, τo “Sunny” πήγε...θέατρο.  Το μιούζικαλ Nightman Cometh, βασίστηκε στο ομώνυμο επεισόδιο της σειράς και ανέβηκε σε 30 θεατρικές σκηνές. Η πιο –κατά λάθος- spooky ρομαντική κωμωδία/μάχη karate ανάμεσα στον Nightman και τον Dayman,  είχε ανέλπιστη επιτυχία ενώ συμμετείχε και η γυναίκα του Danny DeVito, Rhea Perlman. Ήταν ο δικός τους τρόπος για να μας αποδείξουν πως και εκτός TV μπορούν και πάλι να έχουν πολλή πλάκα. TRUE 




Ο τηλεκριτικός Jonathan Storm σε κείμενο του στον Philadelphia Inquirer, είχε περιγράψει το Sunny ως "ένα Seinfeld on crack". Είναι η πιο ακραία, πιο μαύρη εκδοχή των buddy κωμωδιών και όμως παραμένει η πιο γνήσία, με καρδιά, κάφρική κωμωδία κολλητών της καλωδιακής τηλεόρασης. Είναι η καθημερινότητα μιας παρέας που μπορεί να μοιάζει πολύ με την δικά μας, γι`αυτό και έχει τόσο πλάκα ρε γαμώτο…




Share this article :

0 comments:

Post a Comment