Friday 2 May 2014

Ευρωεκλογές: Το βρετανικό Tea Party είναι επικίνδυνο




Η Βρετανία έχει το δικό της Tea Party, μια πιο μετριοπαθής Χρυσή Αυγή: Πρόκειται για το ακροδεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP),  που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως θα κάνει μια εντυπωσιακή παρουσία στις Ευρωεκλογές.
O Nigel Farage, ηγέτης του UKIP έχει ήδη  προβλέψει  πως «η Βρεττανία βρίσκεται μπροστά στον μεγαλύτερο πολιτικό σεισμό εδώ και 100 χρόνια.  Και δεν έχει άδικό. Το Ευρω-σκεπτικιστικό  κόμμα του Farage είναι δεύτερο σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών, με ποσοστό 27 τοις εκατό τρείς μονάδες πίσω από τους Εργατικούς και  επτά από τους Torries.  Πως συνέβη αυτό;

Το UKIP  παίζει έξυπνα. «Νομίζω πως αυτό που μαθαίνουμε από την Αμερική είναι πως οποιαδήποτε και αν είναι η πολιτική κατεύθυνη των media μιας χώρας, το Internet έχει την δύναμη να την ανατρέψει.» έχει δηλώσει. “Aυτό μας έχει διδάξει το Tea Party και αυτό κάνουμε. Facebook, Twitter, YouTube, χωρίς αυτά δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.». Ο Farage έχει χρησιμοποιήσει και την τηλεόραση υπέρ του. Ο αρχηγός των ακροδεξιών συμμετείχε σε δυο τηλεοπτικά debate έχοντας απέναντι του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής των Φιλελευθέρων,Nick Clegg. Αν και ο Clegg προσπάθησε να εκθειάσει τον ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση, τελικά έδειξε να..προσπαθεί υπερβολικά. Αντίθετα ο Farage ήταν πιο ευθής και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Στην συνέχεια μια σειρά από αφίσες με ρατσιστικά υπονοούμενα και προεκλογικά συνθήματα κατά των ευρωπαίων μεταναστών που σύμφωνα με το UKIP «κλέβουν τις δουλειές των Βρετανών» κράτησαν το κόμμα του Farage στην επικαιρότητα.

Μια πιθανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με το UKIP να έχει κερδίσει τις ψήφους ανέργων, εργατών και όλων των μη προνομιούχων Βρετανών μπορεί ακόμα και να θέσει εκτός Westminster κάποιο από τα κόμματα της αστικής τάξης.  Το κόμμα των Συντηρητικών βλέπει τους εκφραστές της ακραίας πτέρυγας του να βρίσκουν πιο γόνιμο έδαφος στο UKIP ενώ και οι Εργατικοί χάνουν μέρος της υποστήριξης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά ήταν στο πλευρό τους. Ο επικοινωνιακός πόλεμος και με χτυπήματα κάτω από την μέση είναι η μόνη λύση.

Τα media, βλέποντας την αυξανόμενη δυναμική του κόμματος του Farage, το αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά. Οι έρευνες των βρετανικών media σε ρατσιστικά σχόλια και δηλώσεις μίσους των μέλων του UKIP, έχουν προκαλέσει ακόμα και παραιτήσεις. Ο Andre Lampitt ένας εκ των επικεφαλείς του κόμματος, παραίτηθηκε, όταν διέρευσε πως είχε χαρακτηρίσει το ισλαμ ως «μια παθητική σατανική θρησκεία»,  έχει εκφράσει την ελπίδα πως το AIDS θα εξαλείψει τον πληθυσμό της Αφρικής, ενώ έχει ισχυριστεί και ότι ο πρόεδρος των Εργατικών Ed Milliband δεν είναι Άγγλος, καθ`ότι προέρχεται από οικογένεια μεταναστών. Τον περασμένο μήνα οι Times του Λονδίνου αποκάλυψαν μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία για τον ίδιο τον Farage και την ικανότητα του να λαμβάνει ευρωπαικά κονδύλια και να τα «εξαφανίζει» από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, από το 1999 ως σήμερα, ως εκλεγμένος Ευρωβουλευτής.  Ο Farage και το επικοινωνιακό του επιτελείο απάντησαν με μίσος ά –λα Tea Party και  μπινελίκια εμπνευσμένα από την τηλεοπική κωμωδία "Veep". 

Παρά τα σκάνδαλα,  ο επικεφαλής των Βρετανών Ακροδεξιών γυρίζει τις πάμπ και βγάζει πύρινους λόγους (όταν δεν τον διώχνουν) κατά των μεταναστών που κλέβουν τις δουλειές και πλασάρονται ως ελευθερωτές της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση. Ο ίδιος αυτοπροβάλλεται περίπου ως κοινωνικός ήρωας: «Ο Ghandi είπε: Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν μαζί σου, μετά θα σου επιτεθούν, στο τέλος θα νικήσεις.» Τα αστικά κομματα θα κάνουν ακριβώς αυτό: Επίθεση, παίζοντας με τα ίδια σκανδαλοθηρικά όπλα  το UKIP  μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2015. Ας ελπίσουμε να μην έχει καταφέρει ως τότε το…ευρωπαικό Tea Party να δώσει ένα ακόμα επικοινωνιακό show στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως εκείνο που είχε δώσει πριν από λίγους μήνες, με θύμα τον Αντώνη Σαμαρά. Τουλάχιστον τότε θα ξέρουμε καλά ποιόν έχει απέναντι του. 



Share this article :

0 comments:

Post a Comment