Wednesday 21 May 2014

New York Times:Ρατσιστικές "σκιές" για την απόλυση της αρχισυντάκτριας Jill Abramson:






 Η εφημερίδα –ναυαρχίδα των αμερικάνικών media που είναι παγκοσμίως γνωστή για το φιλελεύθερο πνεύμα που καθορίζει το newsroom της, απέλυσε την αρχισυντάκτρια της, Jill Abramson,  ύστερα από μόλις τρία χρόνια παραμονής της στο τιμόνι του ενημερωτικού τμήματος.  Ποια ήταν η αιτία της απόλυσης της Jill; Οι NYT τονίζουν πως έφυγε γιατί ο εκδότης Arthur Sultzberger Jr. εκρινε πως έπρεπε να φύγει. Ήταν το θέλημα του, τόσο απλά.



Για την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι υπάρχουν δυο εκδοχές: Η πρώτη εκδοχή αναφέρει πως η Jill ήρθε σε κόντρα με τον δημοσιογράφο Dean Buquet, όταν εισηγήθηκε την πρόσληψη μιας ακόμα συντάκτριας, της Janine Gibson από τον Guardian. Ο Buquet παραπονέθηκε στον Sultzberger γιατί η Jill προέβη σε αυτή την ενέργεια χωρίς να τον ενημερώσει. O Sultzberger μιλώντας εδώ υποστήριξε πως η Abramson είχε πεί ψέμματα σε εκείνον και στον CEO της εταιρείας Mark Thompson, πως είχε ενημερώσει τον Buquet για την επικείμενη πρόσληψη. Επίσης τόνισε πως αν προχωρόύσε το σχέδιο της Jill θα χανόταν ο Buquet και αυτό ήταν κάτι που το newsroom της εφημερίδας δεν ηθελε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η απόλυση της Jill έφερε την προαγωγή του Buquet στην αρχισυνταξία της εφημερίδας.

 Η δεύτερη εκδοχή για την απόλυση της Abramson είναι το..χρήμα. Η δημοσιογράφος που είχε δημιουργήσει την φήμη της «δύσκολής» και αρκετά «σκληρής» στην καθημερινότητα του newsroom,  είχε να επιδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα στην τρίχρονη πορεία της. Γι`αυτά τα αποτελέσματα η αμοιβή της έφτασε τα 475.000, 84.000 λιγότερα από την αμοιβή του προκατόχου της Bill Keller. Η Abramson ήταν μια εκ των πιο χαμηλών αρχισυντακτών στην σύγχρονη ιστορία των Times και θέλησε να διαμαρτυρηθεί γι`αυτό. Η αμοιβή της αυξήθηκε στις 525.000, αφού έφερε τον δικηγόρο της στην εταιρεία. Αυτή η κίνηση λέγεται πως ενόχλησε την διεύθυνση της εφημερίδας και είχε ως αποτέλεσμα την απολυση της.



Επιπλέον, γύρω από από την Abramson δημιουργήθηκε και ένας έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι το newsroom ξοδεύει αρκετό χρόνο στην παραγωγή ειδήσεων για  το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές των Times αξιοποιούν περισσότερο τα social media και το κοινό των mobile εφαρμογών. Υπήρχε δηλαδή ο κίνδυνος οι Times να ξεπεραστούν από τις εξελίξεις. Παρ` όλα αυτά οι συνδρομές της ψηφιακής έκδοσης επί θητείας  της Abramson αυξήθηκαν θεαματικά και συνολικά η εφημερίδα παρέμεινε κερδοφόρα, σε μια εποχή όπου οι απολύσεις και το κλείσιμο εκδοτικών εταιρείων είναι καθημερινή πραγματικότητα για τα media σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραμένει ως και σήμερα ανεπιβεβαίωτο εάν η απόλυση της Jill ήταν τελικά ένα ηχηρό χαστούκι προς μια επαγγελματία που φώναζε περισσότερο από όσο της επέτρεπαν οι άνδρες συνεργάτες και προιστάμενοι της. Αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε ξεκάθαρα αν η φυγή της δημοσιογράφου οφειλόταν σε φυλετική διάκριση, οι υπόνοιες επιμένουν και "βρωμίζουν" έντονα το συνιφασμένο με φιλελεύθερες ιδέες brand των New York Times.  Ίσως αν η Jill Abramson «φώναζε» λιγότερο να είχε διατηρήσει την θέση της.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment