Friday 16 May 2014

Apple: Γιατί η εξαγορά της Beats είναι μια καλή ιδέα...





Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το deal της εξαγοράς της Beats από την Apple. Οι καθυστερήσεις στην ανακοίνωση της συμφωνίας (πιθανόν την επόμενη εβδομάδα) αποτελούν ερωτηματικό για πολλούς, ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη παραμένει η απορία: Γιατί η Apple επέλεξε να αγοράσει  ένα brand γνωστό για τα υψηλής τεχνολογίας gadgets μουσικής αναπαραγωγής που λανσάρει. Το ίδιο (σχεδόν) δεν κάνει και η Apple από μόνη της; 

Οι πρακτικές των συγχωνεύσεων και των εξαγορών δεν είναι άγνωστες στις εταιρείες μεγαθήρια των νέων μέσων. Ήδη η συγχώνευσητης Comcast με την Time Warner Cable έχει δημιουργήσει έναν κολοσσό των τηλεπικοινωνιών που καλύπτει από υπηρεσίες Internet και τηλέφωνίας, εως τα δικαίωματα τηλεοπτικών, κινηματογραφικών παραγωγών και όχι μόνο. Σίγουρα ένας από τους λόγους που η Apple επέλεξε να αγοράσει την Beats Electronics ήταν το να αποκτήσει πρόσβαση στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των δημιουργών της, του θρύλικού rapper/μουσικού παραγωγού Dr.Dre και του συνθέτη/παραγωγού Jimmy Iovine. Οι high end συσκευές αναπαραγωγής και τη υπηρεσία digital streaming της Beats δίνουν στους tech μάγοι του Cupertino  ένα ακόμα όπλο για να κατακτήσουν το τελευταίο εκατοστό του καλωδίου που οδηγεί στα αυτιά του μουσικού καταναλωτή. 

Όλα ξεκίνησαν  από τον ερχομό του Napster, της πρωτοποριακή εκείνης ψηφιακής πλατφόρμας που έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να κατεβάζει τα αγαπημένα του τραγούδια και να τα αποθηκεύει στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.  Οι δημιουργοί και κυρίως οι εταιρείες αντί να επενδύσουν στις τεχνολογικές εταιρείες και να διεκδικήσουν εμπορικές συμφωνίες με προνομιακούς όρους, προτίμησαν τον πόλεμο και την αποστασιοποίηση. Αυτός ο πόλεμος ήταν που έφερε το iTunes, το Spotify, το Pandora και άλλες ανταγωνιστικές υπηρεσίες digital streaming ως την καθιέρωση τους.  Οι δισκογραφικές εταιρέιες επέλεξαν τον δικό τους μοναχικό δρόμο κυνηγώντας τα νομικά πνευματικά δικαίωματα των καταλόγων τους μέσα από τρελές δικαστικές περιπέτειες.  Προτιμήθηκε το «κυνήγι» μιας cover band που δεν είχε πληρώσει δικαιώματα στον εκάστοτε δημιουργό για το x τραγούδι του που έπαιξε live μια φορά, από την σύμπλευση με την ψηφιακή τεχνολογία που θα τους έδινε τελικά την πρόσβαση σε αυτό το γλυκό τελευταίο εκατοστό του καλωδίου που οδηγεί στην μουσική ακρόαση του καταναλωτή.

Γι`αυτό λοιπόν η Apple κάνει κίνηση-μάτ με αυτή την εξαγορά. Αν ο ανταγωνισμός της μουσικής βιομηχανίας έχει ως επίκεντρο την πρόσβαση στα αυτιά του καταναλωτή, η Apple θα επιχειρήσει να φτάσει ως εκεί με τα πιο μοντέρνα, design-άτα ακουστικά που κυκλοφορούν εκεί έξω.   

Θα μπορούσε το παιχνίδι της μουσικής ακρόασης να κερδηθεί ξανά από τις δισκογραφικές εταιρείες;  Θεωρητικά ναι: Θεωρητικά είναι στο χέρι των δισκογραφικών εταιρειών να παρέχουν υπηρεσίες streaming/downloading ανώτερες από αυτές της Apple ή της Beats. Ακόμα περισσότερο είναι στο χέρι τους να κυκλοφορήσουν ξανά υλικό, μουσική  που θα δημιουργήσει ξανά  ενθουσιασμό και αγάπη από εκείνους  εκέινων πο αποζητούν καλή μουσική και θέλουν να την ακούν ξανά και ξανά από κάθε συσκευή, φορητή ή σταθερή. 

(Με στοιχεία από εδω )


Share this article :

0 comments:

Post a Comment