Tuesday 27 May 2014

Willy Wonka ή Νονός; 6 σημεία για την νίκη Ποροσένκο στην Ουκρανία




H νίκη Ποροσένκο στην Ουκρανία μοιάζει με σημάδι εκτόνωσης του πολέμου και ελπίδα για το μέλλον των Ουκρανών. Ο Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την διαφθορά, να φέρει πιο κοντά την Ουκρανία στην Ευρώπη και να ενώσει όλους τους Ουκρανούς πολίτες. Είναι ένα -θετικό- νέο ξεκινήμα για τους Ουκρανούς. (ή οχι;) Πως έφτασαν τελικά οι Ουκρανοί στην λύση Ποροσένκο;

Πρώτος στις εκλογές με νοκ άουτ

Αρχικά, η ιστορια του ως αυτοδημιούργητος Ρώσο-αναθρεμμένος επιχειρηματίας που έφερε πρώτος την σοκολάτα στην Ουκρανία  και έγινε  δισεκατομμυριούχος φαίνεται πως συγκίνησε (και «γλυκανε», #δημοσιογραφικο_κλισε) πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

 Αλλά ο Ποροσένκο δεν εξελέγη μόνο από  ένα δακρύβρεχτο life story.  Με την «βοήθεια» του δισεκατομμυριούχου και διωκώμενου στις ΗΠΑ για υποθέσεις δωροδοκίας Ντμίτρι Φιρτας, ο πρώην πυγμάχος Κλίτσκο, από ανταγωνιστής του Ποροσένκο για την πρωθυπουργία, αποσύρθηκε,  για να γίνει ο πιο θερμός fan του.  



 Οδοφράγματα, πλατεία Κιέβου, (μια απ` τα ίδια)

Για πολλούς από εκείνους που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαινταν το κίνητρο ήταν περισσότερο η απαλλαγή από μια ανίκανη, πνιγμένη στην διαφθορά κυβέρνηση, και λιγότερο  η επανατοποθέτηση της Ουκρανίας στην γεωοπολιτική σκακιέρα ανάμεσα σε Ευρώπη και  Ρωσία. Ο διεφθαρμένος Γιανουκόβιτς ανετράπη, μια νέα ομάδα από υπερδραστήριους ολιγάρχες σχηματίστηκε για να "καθαρίσει" την χώρα από διαδηλωτές και αντάρτες  και να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση, με έναν "δικό τους άνθρωπο", τον Ποροσένκο. Αυτή η εξέλιξη μοιάζει με ένα «φτου κι από την αρχή» για όσους βρέθηκαν πίσω από τα οδοφράγματα της πλατείας του Κιέβου. Δεν θα είναι έκπληξη να επιστρέψουν τα οδοφράγματα στο Κιέβο. 

Για την καρδιά ενός τζουντόκα: Η πάλη Ποροσένκο - Τιμοσένκο



Η Τιμοσένκο παρά την φιλο-ευρωπαική, προοδευτική ιδεολογία της έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με το Κρεμλίνο. Στην δεκαετία του 90 έγινε η «πριγκήπισσα του γκαζιού» εισάγοντας φυσικό αέριο από την Ρωσιά. Για τους Ρώσους, σύμφωνα με τον Πούτιν, η Γιούλια ήταν μια «άνετη» και συνεργασίμη σύμμαχος . Αυτή η «άνεση» μεταξύ Πούτιν και Τιμοσένκο έφερε και την θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κρίσης του φυσικού αερίου του 2009, την φυλάκιση της από τον Βικτορ Γιανουκόβιτς ως αποτέλεσμα ενός γενικευμένου πολιτικου εκτροχιασμού στην Ουκρανία.  

Πρόσφατα,  η Τιμοσένκο επιχείρησε να προσεγγίσει τους φιλο-Ρώσους αντάρτες και να διαπραγματευτεί την παύση των εχθροπραξιών. Οι εχθροί της υπέθεσαν πως έπαιζε ένα παιχνίδι τακτικής για να βελτιώσει τις χαμηλές πτήσεις της στις δημοσκπήσεις. Αλλά και ο Ποροσένκο μπορούσε να παίξει το ίδιο παιχνίδι, ίσως και πολύ καλύτερα. Ο Πέτρο, που διατηρεί ακόμα τα εργοστάσια της σοκολατοβιομηχανίας του στην Ρωσία, έχει παραμείνει πιστός στο δόγμα περί μη-προσχώρησης της Ουκρανίας στην συμμαχία του ΝATO.  Σήμερα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκεί Λαβροφ, διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι ο Πέτρο είναι ενάς "ισότιμος συνομιλητής" για το Κρεμλίνο. 

 Τομ και Τζέρι

Η Τιμοσένκο σε απομαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία ακουγόταν να λέει πως θα εξολοθρεύσει όλους τους Ρώσους που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Ο Ποροσένκο παγώνοντας για σχεδόν ένα χρόνο τις εμπορικές του συναλλαγές με την Ρωσία ενίσχυσε το πατριωτικό του προφιλ στη πατρίδα του.  Μιλώντας στο Χαρκίβ είχε πει: «Η απαγόρευση είναι η σωστή κίνηση. Δείχνει ξεκάθαρα πως είμαι εδώ για να βοηθήσω τους Ουκρανούς.»

Πάντως και ο Ποροσένκο δεν είναι η πιο «καθαρή» φιγούρα» της Ουκρανικής πολιτικής. Στο κύκνειο άσμα της Ουκρανικής επανάστασης του 2004-05 ήταν μέλος της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιουσένκο, ίσως της πιο διαιρεμένης και δυσλειτουργικής, της πιο αντι-δημοφιλούς δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Ο Ποροσένκο είχε μια οξύτατη κόντρα με την Τιμοσένκο που πήρε το πρωθυπουργικο χρίσμα αντί για εκείνον. Στο τέλος ανατράπηκαν και οι δυο. Σήμερα, ο Ποροσένκο πήρε την ρεβάνς, ή μήπως η Γιούλια θα βρεί τον τρόπο για να «πριονίσει» την πρωθυπουργική καρέκλα;

Οι μέρες του φωτός



Μόλις ανακοινώθηκε πως τα exit polls έδιναν τον Ποροσένκο  νικητή των εκλογών με 56% δήλωσε: «Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία ψήφισε, αυτή είναι μια εθνική ψήφος. Στα πρώτα μας βήματα ως κυβέρνηση θα επικεντρωθούμε στο τέρματισμό των εμφύλλιων συρράξεων στο να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό το χάος και να φέρουμε την ειρήνη σε μια ενωμένη Ουκρανία.» Ο Ποροσένκο υποσχέθηκε την διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών πριν το τέλος της χρονιάς λέγοντας «Όπου υπάρχει κοινοβουλευτική κρίση, η μόνη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές.»


Επίσης δεσμεύτηκε πως θα θέσει σε νέες βάσεις τον διάλογο με την Ρωσσία,  ζητώντας αρχικά την αντικατάσταση του μνημόνιου της Βουδαπέστης- μια συμφωνία οπου η Ρωσία η Αμερική και η Βρετανία είχαν αναλάβει την ευθύνη για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τον πυρηνικό αφοπλισμό της, με ενά νέο σύμφωνο. H ιστορία θα δείξει αν ο Πετρο είναι ένας Willy Wonka ή ένα ακόμα...Νονός στην προεδρία της χώρας.

Bonus: Quiz)

Bρές ποιός είναι ο Λευκός Οίκος και ποία η έπαυλη του Ποροσένκο!






Share this article :

0 comments:

Post a Comment