Saturday 31 May 2014

Ιsla Vista: 5 σημεία για το νέο σχολικό μακελείο - Οι πραγματικοί ένοχοι





Στις 23 Μαίου, ο 22χρονος Ελλιοτ Ροτζερ βρέθηκε με το αυτοκίνητο του έξω από το πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, στην περιοχή Ισλα Βίστα. Αρχικά κανένας δεν είχε υποψιαστεί πως ο μοναχικός και υπερβολικά ντροπαλός Έλλιοτ ήταν ζωσμένος με όπλα και μαχαίρια και έτοιμος να διαπράξει κάτι πολύ τρομακτικό. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Έλλιοτ -όπως στο I Don`t Like Mondays*- είχε σκοτώσει 6, τραυμάτισει 13 και στο τέλος είχε πάρει και την δική του ζωή.  Λίγες ώρες πριν, είχε προλογίσει σε video-μήνυμα πως θα τιμωρούσε τις γυναίκες για την "απόρριψη¨ τους. Ο Έλιοτ ήταν παρθένος, χωρίς φίλους και είχε φτάσει για εκείνον η μέρα της εκδίκησης. Για όλους εκείνους που δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, ενώ ενας ψυχικά άρρωστος νέος κατέστρωνε το φρικτό έγκλημα του, η αδιαφορία του χθές,   είναι η συνενοχή τους, σήμερα.



Όπλα και Σφαίρες 

 Η αγορά όπλου απαγορεύεται μόνο σε ένα μικρό κομμάτι ψυχικά άρρωστων ατόμων, εκείνα που έχει διαπιστωθεί η παράνοια τους από δικαστήριο ή έχουν εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με τον ποινικό κωδικά, η αγορά όπλου απαγορεύεται μόνο σε όσους εκκρεμούν κακουργηματικές πράξεις εναντίων τους. Ο Έλλιοτ Ρότζερ είχε καθαρό ποινικό μητρώο, ήταν ενήλικας, άρα μπορούσε να αγοράσει όπλο.

Δικαίωμα (;) 

Λίγες μέρες πριν το έγκλημα, ο Έλιοτ πέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τον έλεγχο των απαιτούμενων στοιχείων και  αγόρασε τρία περίστροφα και αρκετές σφαίρες. Σήμερα, ο Κλαίβ Μαρτινεζ, πατέρας ενος εκ των θυμάτων κατηγορεί όχι άδικα τους πολιτικούς για την ανεύθυνη στάση του και τον οργανισμό NRA για την σθεναρή υπεράσπιση του στο "δικαίωμα" της οπλοκατοχής. Η κατάσχεση ή η απαγόρευση πώλησης όπλων σύμφωνα με την Δεύτερη Τροπολογία του αμερικάνικου συντάγματος θεωρείται αντισυνταγματική, ενώ ο NRA ερμηνεύοντας την ίδια τροπολογία κατά το συμφέρον του, επιδιώκει την πλήρη και "ίση" πρόσβαση στην αγορά και χρήση όπλων για κάθε Αμερικάνο πολίτη.  Τελικά, ο Μαρτίνεζ μπορεί και να μην είναι ο τελευταίος πατέρας που χάνει το παιδί του σε πιστολίδι.. 




Η Ανάκριση 

Ο Έλλιοτ ήταν ένα αρκετά ντροπαλό, μοναχικό παιδί που δεν προκαλούσε υποψίες σε κανέναν από το οικογενειακό του περιβάλλον πως θα μπορούσε να βλάψει κανέναν. Όταν η μητέρα του είδε για πρώτη φορά τα videos όπου αποκάλυπτε το μίσος του για τις γυναίκες και τις δολοφονίες που ήταν έτοιμος να διαπράξει, κάλεσε την αστυνομία. Στην συνέχεια, ο Έλλιοτ μίλησε με τους αστυνομικούς, απάντησε με ευγένεια στις ερωτήσεις τους, χωρίς να εγείρει υποψίες για κάτι κακό. Η αστυνομία συμπέρανε πως ο νεαρός δεν αποτελούσε «απειλή» και αποχώρησε χωρίς να ψάξει το διαμέρισμα του ή να τον καλέσει στο τμήμα για περαιτέρω διερεύνηση. Ο Έλλιοτ είχε ξεγλιστρήσει με άνεση και μπορούσε να συνεχίσει να οργανώνει το έγκλημα του.



 Ο τηλέ-ψυχολόγος



Ο Έλλιοτ επισκεπτόταν συχνά τον έμπειρο ψυχολόγο Τσάρλς Σόφι, (με πελάτες όπως η Πάρις Χίλτον και ο Λανς Αρμστρονγκ). Ό Τσάρλς, όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να τον βοηθήσει, τον έστειλε σε ομάδα κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι σύντομα έκριναν πως έπρεπε να υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή για διπολισμό και σχιζοφρένεια. Του δόθηκε το φάρμακο Risperdone.  Δεν αρκούσε αυτό για να εισαχθεί σε κλινική και ψυχιατρική παρακολούθηση. Οι κανόνες για την ακούσια εισαγωγή ενός ασθενή σε ψυχιατρική κλινική ειναι διαφορετικοί σε κάθε πολιτεία της Αμερικής και στην Καλιφόρνια είναι οι αυστηρότεροι. Μαζί με αυτά, με την  γραφειοκρατεία και τις έλλειπεις ή ανύπαρκτες εγκαταστάσεις όπως περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο, ειναι φανερό πως χάνεται πολύτιμος χρόνος για την θεραπεία ψυχικά διαταραγμένων ατόμων, όπως ο Έλλιοτ Ρότζερ. 




"Μοχθηρά, ηλίθια, βάναυσα ζώα"

Στο βιβλίο της Julia Serrano με τίτλο “Whipping Girl” ο μισογυνισμός περιγράφεται ως η πίστη  πως «ο φεμινισμός και η θηλυκότητα είναι υποδυέστερα την αρρενοπώτητας και του ανδρισμού και σύμφωνα με τον Έλλιοτ, οι γυναίκες έχουν λόγο ύπαρξης μόνο για να ικανοποιούν εκείνον. Στο video-μανιφέστο του με τίτλο "Η Εκδικηση" που ανέβασε online 24 ώρες πριν το μακελείο λέει: "Θα καταστρέψω όλες τις γυναίκες, ολες τις κακομαθημέρες, άκαρδες, σκύλες, όλα τα μοχθηρά, ηλίθια ζώα… θα τις κάνω να υποφέρουν για όλες τις φορές που με έχουν απορρίψει". Ο  Έλλιοτ είχε όλο το «πακέτο», πολλά λεφτά, πολυτελές αμάξι, ζωή γεματη Χόλυγουντ , ήταν ο «τέλειος άντρας» και δικαιούνταν να ανταμειφθεί με τον έρωτα μιας γυναίκας. Ήταν όμως παρθένος και γι`αυτό, θα έπαιρνε εκδίκηση από τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες που είχαν στο πλευρό τους, αντί για εκείνον.



Καθώς θα σβήνουν οι εικόνες του Έλιοτ από τα ψηφιακά media όλου του κόσμου, το μανιφέστο του κάνει χιλιάδες χτυπήματα στο YouTube, ίσως και από νεαρούς που σκέπτονται όπως εκεινος. Γιατί η φαντασία του δυτικού κόσμου έχει γεννήσει αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους, κινητά που κάνουν όλες μας τις δουλειές, ακόμα και λεωφορεία που πάνε στο διάστημα, αλλά ίσως δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την ιδέα πως η γυναίκα δεν είναι πιά  ένα - όπως Mad Men - συμπλήρωμα-τρόπαιο για τον άντρα, αλλά το άλλο -ισάξιο- μισό του άντρα.



"I Don`t Like Mondays": Μεγάλη (μοναδική;) επιτυχιά του συγκροτήματος των Boomtown Rats, εμπνευσμένη από την ιστορία της Μπρέντα Ανν Σπένσερ, της 16χρονης που το 1979 έγινε η πρώτη μαθήτρια που διέπραξε μαζική δολοφονία στο σχολείο της. Όταν οι αστυνομικοί την ρώτησαν "Γιατί το έκανες;" , η Μπρέντα (photo) με βλέμμα στο κενό απάντησε "Γιατί δεν αντέχω τις Δευτέρες."



Update: Χρειάστηκε να προστεθούν ακόμα έξι μαθητές στον τρομακτικά τεράστιο κατάλογο μαζικών δολοφονιών σε σχολειά, για να ανοίξει ξανά στην αμερικάνικη κυβέρνηση ο διάλογος για την οπλοκατοχή.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment