Monday 26 May 2014

Narendra Modi: 8 bullets για την άνοδο του πιο επικίνδυνου Ινδού στην εξουσία




Πρόλογος

O 63χρονος Ναρέντρα Μόντι είναι ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος των Ινδουιστών – Εθνικιστών που αναμένεται σύντομα να ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. Ο Mόντι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ινδία λόγω της ακραίας προσήλωσης του στην εθνο-ινδουιστική ιδεολογία αν και για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν έντονοι φόβοι πως μπορεί να δημιουργήσει έντονο κλίμα σύγκρουσης με το γειτονικό Πακιστάν. Παρ`όλα αυτά, υπάρχει έντονος ενθουσιασμός για την έλευση του στο ανώτατο πολιτικό αξιώμα της χώρας, καθώς αρκετοί Ινδοί επιχειρηματίες πιστεύουν πως θα κυβερνήσει ως «ένας μεγάλος CEO» καταπολέμόντας τα κρούσματα κρατικής διαφθοράς και ενισχύοντας την στάσιμη μέχρι στιγμής ανάπτυξη της οικονομίας.


  • Επικίνδυνος, απο ποιούς:

Ο Μόντι τρέφει το «μίσος» των Ινδουιστών ενάντια στους Μουσουλμάνους.  Ο 63χρονος νέος πρωθυπουργός της Ινδίας στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία σε συγκρούσεις Ινδουιστών με Μουσουλμάνους. Μαλιστα ο Economist με εκτεταμένη αρθρογραφία προσπάθησε να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές του Μόντι και να πείσει τους Ινδούς ψηφοφόρους πως είναι ακατάλληλος για το τιμόνι της χώρας. Έγραφε: «Με το να μην καταδικάζει το φοβικό κλίμα κατά των Μουσουλμάνων, το τρέφει. Ο Μόντι αποζητά την αντι-μουσουλμανική ψήφο.» 



  • Δημοφιλής, γιατί;

Στο παρελθόν ο Μόντι έχει να αποδείξει αρκετά πολιτικά highlights. Το 2001 εξελέγη κεντρικός υπουργός (κάτι σαν το αντίστοιχο του αμερικάνου κυβερνήτη) της πολιτείας Γκουαχαράτ. Μια πολιτεία με 60 εκατομμύρια κατοίκους, επι των ημερών του Μόντι παρουσίασε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Το 2014 το εθνικιστικό – Ινδουιστικό κόμμα  Μπαχαρατίγια –Τζανάτα τον ανέδειξε απευθείας ως τον κεντρικό του υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας. Αντίπαλος του στις εκλογές ήταν ο Ραούλ Γκάντι, αντίπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου νέων της Ινδίας και εγγονός της εμβληματικής Ιντίρα Γκάντι. Ο Μόντι ήταν ο νικητής με απόλυτη πλεοψηφία.

  • Ο ιερος πολεμος μιας Δημοκρατίας


Το σύνταγμα της χώρας προβλέπει ξεκάθαρα την κοινωνική ισότητα και ανεξιθρησκεία όλων των πολιτών. Εντούτοις η ιστορία της Ινδίας έχει σημαδευτεί από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε πιστούς διαφορετικών θρησκείων, κυρίως Ινδουιστές και Μουσουλμάνους. Ο Μόντι είναι επικεφαλής του κινήματος του Ινδουιστικου΄Εθνικισμού, γεγονός που δύσκολα θα εξομαλύνει το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στην χώρα, με αποδέκτες 140 περίπου εκατομμύρια Ινδούς μουσουλμανικής πίστης.

Ο κύκλος της βίας Μουσουλμάνων – Ινδουιστών ξεκίνησε την πορεία του το 1947, όταν η διάλυση της Ινδο-βρετανικής αυτοκρατορίας  οδήγησε στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πακιστάν και της Ινδίας, ένα έθνος για τους Μουσουλμάνους και ένα για τους Ινδουιστές. Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν από το ένα έθνος στο άλλο σύμφωνα με την θρησκεία τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ήταν οι νεκροί, στο πρώτο κεφάλαιο ενός «ιερού πόλεμου» που εως και σήμερα μαίνεται με την ίδια σκληρότητα.


  • Τα...κουτάβια που πάτησε το φορτηγό 

Καθώς   στην Ινδία τα media καλλιεργούν κλίμα ευφορίας για την μεγάλη νίκη του Μόντι στις εκλογές συνδέοντας την με την «ελπίδα» για την ανάπτυξη της χώρας, οποίαδήποτε αναφορά στην γενοκτονία του 2002, όπου περισσότεροι από 1000 Μουσουλμάνοι έγιναν μάρτυρες στην πολιτεία του Γκουαχαρατ, προκαλεί μεγάλη αμηχανία.


Ο Μόντι είναι ισόβιο μέλος του Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), μιας παραστρατιωτικής Ινδουιστικής – Εθνικιστικής ομάδας «εμπνευσμένης από το κίνημα του φασισμού στην Ευρώπη». Ο ιδρυτής της ομάδας πίστευε πως των κυνήγι των Εβραίων από την Ναζιστική Γερμανία ήταν ένα μανιφέστο «για την ύψιστη περιφάνεια της αρείας φιλής» σύμφωνα με όσα γράφει σε δοκίμιο του ο βραβευμένος Ινδός συγγραφέας Πανκάτζ Μίσρρα

Ορίσμενοι από τους πολιτικούς συμμάχους του Μόντι βρέθηκαν ένοχοί για την εμπλοκή τους στα επεισόδια της αντι-μουσουλμανικής γενοκτονίας του 2002, όπου «αρκετά κορίτσια βιάστηκαν, άντρες τεμαχίστηκαν και κάηκαν ζωντανά με κηροζίνη ή καμένα λάστιχα. Έγκυες γυναίκες μαχαιρώθηκαν στην κοιλιά και είδαν τα έμβρυα τους να πεθαίνουν μπρος στα μάτια τους.» σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό Γουιλλιαμ Νταλριμπλ.




Ο ίδιος ο Μόντι,που ήταν κυβερνήτης της Γκουαχάρατ το 2002 αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στα επεισόδια. Την περασμένη χρονιά,  σε μια σπάνια κρίση μετάνοιας παρομοίασε τις γενοκτονίες με ένα  «ένα κουτάβι που το πάτησε αυτοκίνητο»







Εως και σήμερα, οι Ινδοί Μουσουλμάνοι είναι η πιο εξαθλιωμένη θρησκευτική φραξιά της Ινδίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι : «οι λιγότερο οικονομικά προνομιούχοι Ινδοί, αυτοί που συνήθως ζουν σε συνήθηκες διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας.» Οι Μουσουλμάνοι της Ινδίας συνήθως ζουν σε μικρά χωριά χωρίς σχολεία ή νοσοκομεία ενώ οι τράπεζες σχεδόν ποτέ δεν εγκρίνουν δανειακά αίτηματα τους λόγω της θρησκευτικής τους πίστης. Οι σχέσεις τους με τους Ινδουιστές διακατέχονται από μίσος. «Κανένας Ινδουιστής δεν συναλάσσεται με Μουσουλμάνο, εκτός από τους πολύ πλούσιους» δήλωσε πρόσφατα ο Ρατζίβ Σίγια, πρώην πολιτικός συντάκτης ινδικής εφημερίδας στους Times του Los Angeles.

  • Funny Video

 Για τα επομενα  πέντε χρόνια, ένας ακροδεξιός, φανατικός εθνικιστής ονόματι Ναρέντρα Μόντι θα βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης δημοκρατίας όλου του κόσμου. Ο τηλεπαρουσιαστής Τζόν Ολιβερ, λίγο πριν από τις εκλογές περιέγραψε τον βιο και την πολιτεία του Ναρέντρα σε ένα ξεκαρδιστικό και εντυπωσιακά περιεκτικό video:



  • Εκλογές με Αμνησία


Στις εκλογές ο Μόντι κατάφερε να γίνει ο πρώτος ηγέτης κόμματος που συγκεντρώνει καθαρή πλεοψηφία μετά από 25 χρόνια όπου οι κυβερνητικοί συνασπισμοί ήταν η νόρμα. Είναι πλεόν ο κυριάρχος της γεωπολιτικής σκακιέρας στην Νότια Ασία και αυτό αποδεικνύεται και από τις μαεστρικές διπλωματικές του κινήσεις.  Μια από αυτές ήταν η πρωτοβουλία του να καλέσει τον προέδρο του Πακιστάν Ναγαζ Σαρίφ στην σημερινή ορκωμωσία του. Μια ξαφνική αμνησία για τα πολύνεκρα επεισόδια που είχαν προκαλέσει Πακιστανοί βομβιστές στην Βομβάη το 2008, δείχνει να βολεύει τον Μόντι αρκετά. Κάποιοι λένε πως η συνάντηση Μόντι-Σαρίφ μπορεί να φέρει και τό τέλος του "ψυχρού πολέμου" στις σχέσεις Ινδίας Πακιστάν...

 ας κάνουμε ένα διάλλειμα για ένα τραγουδάκι, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα..




  • Η wildcard της Αμερικής και το ειδύλλιο με την Ιαπωνία



Η εξωτερική πολιτική της Ινδίας μέχρι σήμερα έχει μείνει πιστή στην συμμαχία της με χώρες που έχουν ως στόχο να μην είναι σύμμαχοι των μεγάλων δυνάμεων.  Η «Κίνηση Των Αδεσμεύτων» που ξεκίνησε το 1961 από το Βελιγράδι με συνιδρυτή της τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, παρέμεινε  το απαραλλαχτο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας εως και σήμερα. Όμως οι πρώτες κινήσεις του Μόντι μέσα από το Twitter δείχνουν πως είναι ορεξάτος για να παίξει με την Αμερική και την Ιαπωνία και να γίνει ρυθμιστής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Σε ένα από τα πρώτα του tweets ως πρωθυπουργός έγραψε: «Στην συνομιλία μας εγώ και ο Μπαράκ Ομπάμα μιλήσαμε για τους τρόπους που μπορεί να ενδυναμωθεί η στρατιγική συνεργασία ΗΠΑ – Ινδίας προς όφελος και των δυο εθνών.» Αξίζει να τονίσουμε πως ο Μπάρακ Ομπάμα /έχει προσκάλεσει τον Μόντι στον Λευκό Οίκο και δειχνει έτοιμος να βάλει κάτω από την γεφυρα το κακό παρελθόν, όταν το 2005 οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει την έκδοση βίζας του Μόντι. Μια εμπορική συνεργασία με την Ινδία είναι μια "wild card¨ όπως λένε και στο NBA, που αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα φέρει τον Ομπαμα σε θέση ισχύος στο γεωπολιτικό παιχνίδι.



 Την ίδια εποχή ο Μόντι επισκέφθηκε την Ιαπωνία τουλάχιστον πέντε φορές απολάμβάνοντας κόκκινα χαλιά και τιμές αρχηγού κράτους. H «αγάπη» παραμένει δυνατή μέχρι σήμερα: «Έχω μια υπέροχη εμπειρία συνεργασίας με την Ιαπωνία  (ως κυβερνήτης της Γκουαχαράτ). Είμαι σίγουρος πως θα εκτοξεύσουμε την συνεργασία μας ακόμα πιο ψηλά.»  Ο πρόεδρος της Ιαπωνίας ακολουθεί μόλις τρείς ανθρώπους στο Twitter, o Μόντι είναι ένας από αυτούς.  Είναι φανερό πως ο Μόντι σχεδιάζει μια μεγάλη συμμαχία-έκπληξη. Η Αμερική και η Ιαπωνία, ίσως και η Κίνα θα διεκδικήσουν την σύμπραξη με μια Ινδία πιο “open for business” από ποτέ.



  • Τα ερωτήματα


Λίγες ώρες πριν από την και τυπικά ανάληψη της πρωθυπουργίας του, ο Μόντι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό αίνιγμα: Θα επιτεθεί στο Πακιστάν; Θα  φέρει την νέα οικονομική ανάπτυξη που όλοι εύχονται, με νέες θέσεις εργασίας; Θα δώσει δουλειές σε Μουσουλμάνους; Θα κρατήσει την Ινδία μέσα στο παιχνίδι των διεθνών συμμαχιών; Θα ενώσει τους Ινδούς όλων των θρησκειών. Η φανατική προσήλωση του Ναρέντρα στον ινδουισμό και η κρυφή του αγάπη για τους ναζιστές συνηγορούν πως το... φορτηγό του  δύσκολα θα σταματήσει να χτυπάει γατάκια. 





(Με στοιχεία από: ΕΤ , QZ, LA TIMES, NY TIMES, Daily Beast, FT )


Share this article :

0 comments:

Post a Comment