Wednesday 21 May 2014

Legalize it: Μήπως δεν είναι και τόσο κακή ιδέα;




Η απόποινικοποίηση ή και  (ύπο όρους) νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Πολιτείες όπως το Colorado και η Washington έχουν δώσει το πράσινο φώς στο εμπόριο μαριχουάνας  εγκρίνοντας  άδειες σε καλλιεργητές και πωλητές σε επιλεγμένα σημεία της κάθε πολιτείας. Ηδη χώρες όπως ο Καναδάς εξετάζουν να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα με γνώμονα το ότι η χρήση για ιατρικούς ή και ψυχαγωγικούς σκοπούς από ενήλικες έχει αποδειχθεί πως δεν είναι περισσότερο επιβλαβής από την κατανάλώση αλκοόλ ή νικοτίνης. Η δημιουργία μιας κρατικής -ιατρικά εποπτευόμενης- αγοράς μαριχουάνας μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά το παραεμπόριο στους δρόμους και μέσα από την φορολόγηση της από το κράτος, να προκύψουν έξτρα κονδύλια για πρόγράμματα πρόληψης και γνώσης σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Και το κυριότερο: Νέες Δουλείες. 

Το παράδειγμα του  Denver είναι αποκαλυπτικό:  Σύμφωνα με το Marijuana Industry Group (MIG) aπό τον Ιανουάριο, περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ανοίξει στην πρωτεύουσα του Colorado. Από αυτές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν ποιες ανήκουν στην καλλιέργεια, ποιες στον ιατρικό έλεγχο και ποιες στην διανομή της ουσίας στους καταναλωτές. Αλλά, οι αναφορές του MIG κάνουν λόγο πως ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες,  1.000-2000 νέες θέσεις εργασίας  προστίθενται ανά  7-15 μέρες, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα εμπλεκόμενα με την βιομηχανία επαγγέλματα, όπως λογιστές, εργολάβοι, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι.   Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο Denver, μια πόλη με 2,6 εκατομμυρία καταγεγραμένους εργαζόμενους φτάνει μόλις στο 0.4 τοις εκατό. Αλλά αυτή είναι μόλις η πρώτη πράξη του έργου. Από τον Φεβρουάριο του 2014, τα κέρδη από την πώληση μαριχουάνας αυξάνονται με ιλλιγιώδη ρυθμό  και αυτή η εξέλιξη είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα παρασύρει μαζί της ένα περαιτέρω άνοιγμα της αγόράς εργασίας. 

Σίγουρα υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η εκπαίδευση των καταναλωτών σε προιόντα των οποίων η κατανάλωση μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες ακόμα για την ζωή του κάθε χρήστη. Μέχρι στιγμής η αποποινικοποίηση δεν σημαίνει "ανοιχτός δρομος" για κάθε είδους χρήση ναρκωτικών. . Η κάνναβη είναι "νόμιμη" στο Colorado και στις υπόλοιπες πολιτείες της Αμερικής υπό συγκεκριμένες συνθήκες και νομικό πλαίσιο που καθιστά τον χρήστη συνυπεύθυνο για καθε του πράξη. 



Η νόμιμη μαριχουάνα αποδεινύεται ίσως το πιο ουσιαστικό χτύπημα στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου ναρκωτικών. Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιστούτο Cato που είχε ως επίκεντρο την οικονομία του ομοσπονδιακού κράτους της Αμερικής, εκτιμάται πως η νομιμοποιήση της μαριχουάνας μπορεί να αύξησει κατακόρυφα τα έσοδα ένος κράτους από την φορολογία και να μειώσει παράλληλα το κόστος από το ποινικό κυνήγι των χρηστών (συλλήψεις, δικαστικές συνεδρίες, σοφρωνισμός).   Η ποτοαπαγόρευση ιστορικά αποδείχθηκε πως δεν ωφέλησε σχεδόν κανέναν. Μόνο τους λαθρέμπορους. 

Στην χώρα μας, ένα βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας θα διαρκούσε αναμφισβήτητα όσο μια αιωνιότητα.  Μέλη της εκκλησίας,  κομματικές παρατάξεις, γραφικοί τηλεσχολιαστές, όσοι διψούν για «αίμα» και παραδειγματική τιμωρία των εξαρτημένων ατόμων θα επαναστατούσαν ενάντια σε όποιον τολμούσε να ψελλήσει μια τέτοια ιδέα.  Ίσως η προοπτική των έξτρα, αστρονομικών φορο-εσόδων που μπορούν να προκύψουν από την δημιουργία μιας τέτοιας αγοράς,  να μπορούσε να πείσει και την νότια πλευρά της Ευρώπης να φορέσει τα πιο προοδευτικά της μάτια. Άλλωστε το αλκοόλ είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο επιβλαβές.  Legalize it? Maybe…. 



Share this article :

0 comments:

Post a Comment