Sunday 11 May 2014

Tι να ψηφίσω; Τα κρίσιμα ερωτήματα των ευρωεκλογών




Βρισκόμαστε δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και οι προεκλογικές κόντρες των υποψηφίων κομμάτων έχουν ήδη φουντώσει. Υπάρχουν τα κόμματα που αυτό-προτείνονται ως επιλογή σταθερότητας για την κυβερνητική συνοχή (αν και στις 25 Μαίου ψηφίζουμε για το ευρωπαικό και όχι το ελληνικό κοινοβούλιο). Υπάρχει ένα κόμμα που υπόσχεται πως αν εκλεγέι  θα γίνει δύναμη «ανατροπής» στο Ευρωκοινονοβούλιο λέγοντας "Go Back" στην Άνγκελα Μέρκελ και σκίζοντας μονομιάς τα μνημόνια.  Άλλοι ισχυρίζονται πως η κυβερνητική τους θητεία κατήργησε το πτωχευμένο κράτος και έφερε την «Νέα Ελλάδα» μπροστά από τα μάτια μας.  Η ψήφος στις Ευρωεκλογές θα είναι κάτι σαν εισιτήριο διαρκείας γι` αυτό το θέαμα, της Νέας Ελλάδας, όπου ακόμα και οι παραλίες βγαινουν στο σφυρί, σε μια παράξενη άποψη περί ανάπτυξης.  Κάποιο νέο κόμμα λέει «ψηφίστε μας και θα δούμε ποιόν θα στηρίξουμε",  θολώνοντας με έντεχνο τρόπο τα νερά, για να αλιεύσει ψήφους και από το αριστερό και από το δεξιό στρατόπεδο ψηφοφόρων. 

Μέσα σε όλη αυτή την χιονοστιβάδα προεκλογικών εξαγγελιών με δυσκολία ανιχνεύονται κάποιες θέσεις, απόψεις υποψηφίων για τα δρώμενα της Ευρωβουλής. Στην πλεοψηφία τους οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων δείχνουν πως έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, πηγαίνοντας στις ευρωεκλογές για να «μετρηθούνε» όσο αναφορά την κομματική τους δυναμική και όχι να επηρεάσουν πραγματικά τις εξελίξεις στο Στρασβούργο. 


Η σημερινή πραγματικότητα του Ευρωκοινοβουλίου γεννά  κρίσιμα ερωτήματα. Ο Σύριζα θα κληθεί να μοιραστεί τα ίδια έδρανα με το ΚΚΕ, αυτά της Ευρωπαικής Αριστέρας. Θα υπερασπιστεί την θέση του περι παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση, ή θα συμπλεύσει με την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ;  Που βρίσκεται το ιδεολογικό στίγμα του Ποταμιού; Εάν τελικά εκπροσωπήσουν τον σοσιαλιστικό χώρο, γνωρίζουν πως θα καθήσουν στα ίδια έδρανα με την Ελιά και την Δημάρ; Να θυμίσουμε πως το κόμμα του Βενιζέλου εκπροσωπεί το «παλαιοκομματισμό» που τόσο αποστρέφεται το Ποτάμι.. Θέσεις ξεκάθαρες για την καταπολέμηση της ανεργίας σε Ευρωπαικό επίπεδο υπάρχουν από την ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα;
Συνολικά, πως θα συνταχθούν οι Έλληνες Ευρωπαιστές απέναντι στην  πολύ δυνατή όπως δείχνουν οι  δημοσκοπήσεις, ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών; Ποιόν υποψήφιο  για την προεδρία της Κομισιόν θα στηρίξουν;  Η επιλογή του προέδρου της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλα τα ελληνικά κόμματα που "μετριούνται" διότι καθορίζει συνολικά την πολιτική ταυτότητα του ευρωκοινοβουλίου.  
 Πέρα από τις θέσεις για την Ευρωπαική Ένωση, αυτό που είναι ακόμα πιο κρίσιμο για τα ελληνικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές είναι να έχουν τουλάχιστον διάθεση για μικρές "θυσίες" και συνεργασίες... 



Share this article :

0 comments:

Post a Comment